Je dobré být opozičním zastupitelem

19. července 2024
Je dobré být opozičním zastupitelem.

(Slivenecký mramor) Pokud jste nikdy nebyli na veřejném zasedání zastupitelstva, tak si pravděpodobně nedokážete představit, jak to tam vlastně chodí.

Ještě než se budu věnovat samotnému chodu zasedání, tak je potřeba připomenout některá fakta. Ten kdo vyhrál volby, absolutně ovládá vše, co se na území městské části děje. Aktuální stav je takový, že „vládní parta“ má 8 zastupitelů, koalice SPOLU dva zastupitele a Přísaha jednoho. Jasně rozdané karty v demokratických volbách. Nedávno jsem potkal sousedku, která měla dotazy ohledně dopravy a chodu MČ. Když jsem jí odpověděl, že mohu něco na zastupitelstvu navrhnout, nebo se oficiálně na něco zeptat, ovšem tady moje politická síla končí, tak odvětila, na co tam tedy sedíte…? A já na to, je přece dobré být opozičním zastupitelem… V rámci zasedání totiž poznáte, jak se ten slivenecký Mariáš vlastně hraje. Kdo je rozdávající, kdo je zadák, snímající hráč, nebo aktér. Nejprve to z pohledu občana mimo obecní politiku nebylo zřejmé. Teď už ale máme jasno Who´s Who.

Co se týká samotného jednání zastupitelstva, tak podklady na pondělní jednání dostaneme většinou v předchozím týdnu ve čtvrtek. Jde o soubor dat, které bez nás projedná vedení obce se svojí družinou a vše se v rámci zastupitelstva jejich hlasy nakonec schválí. V případě, že máme nějaké námitky, tak je předneseme, tím využijeme své právo a jde se hlasovat. Jak to dopadne, je už předem domluveno. Celé to trvá cca 60 minut a pak se jde domů.

Konečně vidíme, jak se má správně vést obec a také samotné jednání zastupitelstva. Pokud se stane, že budeme za dva a půl roku zvoleni s dostatečným mandátem, tak je fajn, že jsme tímto řádně proškoleni. A já jsem rád, že vám všem mohu tento zážitek zprostředkovat.

Děkujeme za přízeň, za koalici SPOLU, Petr BÜRGER, odsslivenec@seznam.cz

Petr Bürger

předseda MS Slivenec
člen zastupitelstva MČ Praha - Slivenec

Štítky:
komentář