ODS Radotín: Deset let dlouhá jednání

24. července 2024
ODS Radotín: Deset let dlouhá jednání

(Radotínské noviny) Reakce na téma: Jakou máte představu o budoucnosti radotínského přístavu?

Budoucí podoba radotínského přístavu se projednává už zhruba deset let. Nejdříve měla v souladu se stále platným Územním plánem hl. města Prahy kolem něj vzniknout velká jezera po těžbě štěrkopísků. Proti tomu jsme protestovali a podali návrh na změnu funkčnosti území, aby namísto vodních ploch vznikl sportovně-rekreační areál.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) spolu s ministerstvem dopravy i nadále živilo úvahy o velkém přístavu až pro sedm set lodí. Po našem dalším protestu a vynucených jednáních velikost plánovaného přístavu klesla na tři sta lodí. Protestovali jsme rovněž proti vzniku železniční vlečky, která by zkomplikovala dopravu v okolí ulice Výpadové, protože je nejzatíženější komunikací na území Radotína.

Ani překladiště pro nákladní dopravu jsme nepodpořili. Naopak, protestovali jsme proti němu, a to i v kontextu informací od potencionálních klientů pro velkoobjemovou přepravu v naší lokalitě, u kterých jsme se poptávali ohledně jejich vnímání perspektivy přístavu jako překladového místa. Nakonec jsme se se zástupci dopravního resortu dohodli, že radotínská radnice bude spolu se zbraslavským vedením přímými účastníky jednání o budoucí podobě přístavu.

Nejnovější zprávy, které máme z ministerstva a ŘVC, hovoří o tom, že přístav zůstane v původních dimenzích maximálně pro 70 lodí, nebude se vytvářet územní rezerva pro nesmyslnou vlečku a hlavně se odblokuje pořizování námi iniciované změny územního plánu č. 2837/00, kterou zástupci ministerstva a ŘVC zablokovali, aby dosáhli svých strategických cílů.

Navržená změna zásadně minimalizuje stávající vodní plochy. Deset let jednání a protestů proti velkému rozšíření přístavu se vyplatilo! Vše je na dobré cestě, aby se z radotínského přístavu nestal zbytečně obří projekt.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
komentář