Radnice podala trestní oznámení kvůli černé skládce Na Rymáni

7. června 2023
Radnice podala trestní oznámení kvůli černé skládce Na Rymáni

(Noviny Prahy 16) Na Rymáni vznikl Radotínu patrně mnohem větší ekologický problém, než představují v poslední době všelijaké dohady o tom, zda v naší městské části roste dostatek stromů a jiné zeleně. Radotínská radnice kvůli skládce stavební suti podala po sérii dalších kroků trestní oznámení spojené s neoprávněným nakládáním s odpady.

Kousek od železničního přejezdu a nedaleko cyklostezky podél Berounky se v poslední době vrší hromada suti. Místy dosahuje výšky až šest metrů. Odbor výstavby, dopravy a životního prostředí radotínského úřadu proto nejprve vyzval v březnu 2019 vlastníky pozemků, na kterých se začala objevovat navezená suť, k bezodkladnému zastavení objemných terénních navážek na tyto pozemky.

K navážení suti se při místní kontrole úředníkům přiznal Marek Zeman, syn majitelky jednoho z pozemků, na kterém skládka vyrůstala. Úřad městské části Praha 16 proto shledal v roce 2019 Marka Zemana vinného z přestupku, kterého se dopustil tím, že provedl terénní úpravy bez souhlasu stavebního úřadu, a stanovil pokutu v řádu desetitisíců Kč. Navážky se vyskytovaly na ploše minimálně 35 x 27 m a dosahovaly výšky až čtyř metrů. Jednalo se nejméně o 1500 m3 odpadu.

To však neznamenalo konec navážení suti do lokality Na Rymáni. Nákladní auta plná stavebního odpadu přijížděla na radotínské pozemky i nadále. Po kontrolách městské policie vyzval radotínský úřad na začátku roku 2021 pana Zemana opět k zastavení prací a terénních úprav na inkriminovaném místě.

Další prohlídky místa i za asistence městské policie ukázaly, že pokračují navážky obrovských rozměrů, které se od naposledy zdokumentovaného stavu ještě zvětšily. Černá skládka se aktuálně rozprostírá na ploše asi 2570 m2 a dosahuje výšky až šesti metrů. Vyzvaný pan Zeman se tentokrát od ilegálního navážení distancoval.

Náklady na odstranění takovéto černé skládky tak budou s ohledem na její rozsah značné. Místo se navíc nachází v ochranném pásmu vodního zdroje II. stupně, kde se jakékoliv skládkování zakazuje.

Přestože se jedná o chráněné pozemky, dochází na nich ve značném rozsahu v rozporu s právními předpisy k odkládání materiálu, který je svým charakterem stavebním odpadem. Neupravený stavební odpad nelze používat na povrchové úpravy, protože u něj není možné vyloučit nebezpečné vlastnosti a následné vylučování škodlivin do spodních vrstev půdy a vody. Na dotčených pozemcích zjevně dochází dlouhodobě k porušování zákona o odpadech a je porušována povinnost nakládat s odpady v souladu s právními předpisy. Vedení radotínské radnice je přesvědčeno, že ukládání správních sankcí není dostačující, navíc dosud nebylo účinné. Proto se radnice rozhodla podat trestní oznámení kvůli neoprávněnému nakládání s odpady.

Petr Šiška

2. místostarosta MČ Praha 16

Štítky:
tisková zpráva