Úspěch máme ve svých rukou

4. července 2024
Úspěch máme ve svých rukou

S koncem školního roku skončil také jeden z největších sportovních svátků, Olympiáda dětí a mládeže 2024. Její zahájení v Českých Budějovicích bylo velkolepé, a pořadatelský Jihočeský kraj rozhodně ukázal, že mu na této sportovní události hodně záleží. Sportovní výpravy všech krajů přivezly ty nejlepší mladé sportovce, kteří přijeli poměřit své síly a reprezentovat barvy svých regionů. Našim sportovcům se sice v celkovém umístění krajů moc nezadařilo, přesto někteří podali skvělý výkon a vystoupali na stupně vítězů, včetně toho nejvyššího.

Zazářili především volejbalistky, plavci a plavkyně, a také atleti. Ale takový už sport je a já věřím, že do toho maximum sil i sportovního srdce dali úplně všichni. Ti nejlepší, kteří pro Vysočinu vybojovali medaile, zaslouží upřímnou gratulaci, všichni ostatní poděkování za snahu i podané výkony.

Sport je běžnému životu v lecčem podobný. To, jak se nám v našem úsilí daří, často záleží na tom, kolik jsme toho pro svůj vlastní úspěch sami udělali. Ve sportu, stejně jako v životě, není nic zadarmo, úspěch bývá vykoupen poctivou dřinou a odříkáním a přesto se stává, že i když si myslíme, že jsme udělali maximum, dobrý výsledek se nedostaví. Následuje rozhodnutí, zda napříště udělat věci lépe, jinak, či toho udělat ještě víc, než jsme udělali dosud. Anebo si zkrátka přiznat, že naše cesta tudy nevede a vydat se nějakou jinou, která nás bude naplňovat a učiní šťastným. Vždy je to ale o svobodném rozhodování, které se mimochodem také učíme celý život. Ať se rozhodneme jakkoli, je třeba si za svým rozhodnutím stát a nést si za něj odpovědnost. To, jaký život žijeme, záleží především na nás samotných a náš neúspěch se nedá moc svádět na jiné. Žádná instituce, stát nebo úřad nám nezařídí šťastný a spokojený život. Je to jen a jen na nás a slibuje-li nám kdokoli něco takového, slibuje buď nemožné anebo chce skutečně o našich životech rozhodovat a ovládat je. Ani jedno nás nikam v životě neposune. Jedno hrozí podvodem s následnou frustrací z nenaplnění, to druhé totalitou, ze které jsme snad jako národ už dostatečně poučeni.

Abychom zažili radost z vítězství, musíme vědět, jak chutná prohra. Není to však nic, co by nás mělo odradit. Každý neúspěch nás má motivovat k dalšímu pokusu uspět. Sport je, stejně jako touha poměřit se s někým druhým, součástí lidstva už od pradávna. Soutěživost je naší přirozenou vlastností, berme to vždy raději jako šanci a příležitost, než nepříjemnou povinnost. A nezapomínejme, není většího štěstí, než o svém životě rozhodovat sám a svobodně. Tak si užijte krásné léto, pokud možno se sportem, protože jak říkají Sokolové, kteří pohyb a radost z něj právě v současných dnech oslavují na všesokolském sletu, ve zdravém těle, zdravý duch. Tak létu zdar a Nazdar!

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS Jihlava