Kde najít úspory ve státním rozpočtu, o tom diskutovali aktéři konference ve Sněmovně

28. dubna 2023
Kde najít úspory ve státním rozpočtu, diskutovali aktéři konference ve Sněmovně

(www.ods.cz) Kde najít úspory ve státním rozpočtu se mezi sebou ptali fundovaní aktéři aktuální konference pod záštitou místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka v dolní komoře Parlamentu ČR. Organizátor semináře „Kde hledat úspory ve státním rozpočtu“ k jednomu stolu sezval významné odborníky z řad bankovních institucí, Národní rozpočtové rady, akademické sféry i politiky.

Účastníci se většinově shodli na nutnosti snižování výdajů státního rozpočtu jako prostředku pro stabilizaci a udržení jeho rovnováhy. Skupina expertů a politiků debatovala o tom, jakým způsobem lze snížit náklady a zároveň zajistit kvalitní služby pro občany. Na diskusi zazněl podstatný fakt, a sice že příjmy státu setrvale rostou, ale rostly pomaleji než výdaje. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček vyzdvihl nutnost zastavení zadlužování a zkrocení inflace. „Tempo růstu našeho dluhu zrychluje a dostává nás z kdysi jedné z nejméně zadlužených zemí EU k těm podprůměrným. Jestli se nám poslední roky konstantně zvyšovaly příjmy, ale zároveň stouply výdaje jen do kapitoly MPSV o téměř 300 miliard, není na místě se jakkoliv bavit o zvyšování daní. Je nutné nastartovat odtučňovací dietu a zastavit tempo růstu dotací, které je šílené a dá se označit za transformaci tržní ekonomiky v dotační socialismus. Právě omezení nebo zrušení dotací pokládám za aktuální nutnost pro zastavení dalšího zadlužování,“ dodává Skopeček.

Milan Bednář, ekonom z VŠE, nabádal k plošným škrtům: „Selektivní škrty nahrávají zájmovým skupinám a dalším distorzím systému mnohem více. Plošný škrt ve výši 9 % by znamenal pro státní pokladnu 200 miliard úspor.“ Bednář dále varoval před růstem daní z titulu toho, že ekonomika funguje pod svým potenciálem a růst daní by prohloubil recesi.

„Souhlasím, že ke konsolidaci budou nutné rozsáhlé rozpočtové škrty, které jsou v současné situaci nevyhnutelné. Přesto zřejmě nebudou v mnoha případech populární, protože se budou muset mimo jiné týkat velkých výdajových položek státu, kam patří penzijní, zdravotní a vzdělávací systém,“ dodává Pavel Peterka, hlavní ekonom skupiny Roklen.

Ekonomický expert Unie zaměstnavatelských svazů Petr Frisch v debatě apeloval na vládu, že jakékoli vyšší zdanění zaměstnanců se projeví v dalším tlaku na růst mezd a snížení naší konkurenceschopnosti: „Je nutné, aby politici v dalších jednáních a schvalování nových daňových změn pečlivě zvažovali dopady jednotlivých opatření na firmy, zaměstnance i státní rozpočet.“

„Z hlediska okamžitého efektu dávají smysl obecné škrty napříč jednotlivými resorty, přičemž k identifikaci úspor v jednom resortu by se dal využít audit prováděný jiným resortem s tím, že by si auditující resort ponechal část úspor nalezených v auditovaném resortu. Zásadní jsou ale i úspory zacílené do konkrétních oblastí, zejména jde o úpravu důchodového systému a financování zdravotnictví – odpovídající reformy by ale vedly k hmatatelnějším rozpočtovým efektům spíše až v dlouhodobém horizontu,“ řekl Ladislav Minčič, poradce prezidenta a ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory České republiky.

Rozumné je i odbourání různých daňových zvýhodnění, je však při tom nutná důkladná analýza, protože daňové násilí je u nás konstruováno, bohužel, velmi složitě – odstranění konkrétní izolované úlevy tak může paradoxně ještě zesílit pokřivující působení zbylých, zachovaných úlev.

Jedním z bodů, který prezentoval Josef Jaroš, místopředseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, byly daňové úlevy. „Díky stravovacímu paušálu a změně spotřebitelského chování přišla gastronomie jen za rok 2021 takřka o 10 miliard korun. Ten bohužel neplní svůj cíl, a proto podporujeme debatu o změně struktury tohoto benefitu pro jeho současnou neúčelovost a malou účinnost. Veřejné zdroje a daňové úlevy na podporu zaměstnaneckého stravování mají podporovat stravování.“

Aleš Rod hovoří o objektivních problémech s konsolidací. „Vláda Petra Fialy nevstoupila do lehké doby, když se musela vypořádat s doznívající pandemií covidu, válkou na Ukrajině, prezidentskými volbami a silně polarizovanou společností nebo energetickou krizí.“ Zástupce NERV patřil na semináři mezi ty, kteří by konsolidaci veřejných financí řešili i skrze růst daní.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice