ČRo Plus: Mělo by Česko vyvlastnit zmrazený ruský majetek?

31. července 2024
ČRo Plus: Mělo by Česko vyvlastnit zmrazený ruský majetek?

(ČRo Plus) Jaký majetek Ruská federace v Česku má? A mělo by pro nakládání se zmrazeným ruským majetkem vzniknout celoevropské řešení? V pořadu Pro a proti na ČRo Plus o tématu diskutoval předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček. V cestě ale zatím stojí právní překážky. „Bylo by absurdní, kdybychom po skončení války měli Rusku platit penále,“ oponuje předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

Měla by Česká republika vyvlastnit zmrazený ruský majetek?

Po únoru 2022 vypukly diskuze, které se toho týkaly. Nicméně zvítězila opatrnost při rizicích odvety anebo toho, že pokud bychom zvolili špatnou variantu, mohli bychom po skončení války platit velké penále i s úroky.

Je to především otázka sebevědomí a odvahy? Nebo existují rizika či jiné problémy, které brání vyvlastnění ruského majetku v České republice?

Na začátku byly obavy z reciproční reakce na ruské straně, protože české firmy měly velký majetek v Ruské federaci. Problém také byl, že když zmrazíme majetek, musíme se o něj po dobu zmrazení starat. A můžeme způsobit nějaké škody, například při špatné správě majetku, který se bude po skončení války vracet ruským majitelům.

Nevíte, jak to dopadne. Bylo by absurdní, aby Ruská federace ještě shrábla finanční pokuty, které rozhodnou demokratické evropské soudy.

Já to vnímám tak, že by nemělo být zvoleno obecné řešení, které je navrženo v zákoně, ale zcela konkrétní, adresné pouze na ty pozemky, které pálí Prahu 6.

A stačí využít právní nástroje, které máme, nebo je nutné přijmout nový zákon?

Jsou to rezidua z 90. let, která jsme nebyli schopni řešit a dnes nám tady zůstávají jako horký brambor. Já bych se pokusil maximálně využít tlaku, který vznikl diskuzí kolem návrhu tohoto zákona, abychom využili veškeré možné právní nástroje, které nám dává stávající právní řád.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) v Lidových novinách řekl: „V naší Listině základních práv a svobod narážíme na článek 11 odstavec čtyři, který výslovně uvádí, že vyvlastnění je možné jen na základě zákona ve veřejném zájmu a za náhradu.“ Je tedy možné vyvlastnit ruský majetek, aniž bychom porušili vlastní zákony?

Pokud máme důkazy, že Rusové využívají budovy k jiné činnosti, než ke které byly určené, tak by bylo možné jednoznačně říct, že se tyto objekty vrací státu, a být zcela adresní, protože objektů je konečný počet.

Když by se mělo postupovat podle navrhované úpravy, bylo by to docela komplikované. Zavazuje to státy k jednoznačnému řešení, ale válka jednou skončí. Nevíme, jaká budou jednání a majetková vyrovnání a jestli my budeme jako demokratický stát stejně muset platit, což bude úplně absurdní.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek