FocusOn: Vztahy ČR s Itálii nikdy nebyly lepší, říká poslanec Vojtěch Munzar

8. července 2024
FocusOn: Oni nám stíhačky, my jim rakety do vesmíru. Vztahy ČR s Itálii nikdy nebyly lepší, říká poslanec Vojtěch Munzar

(FocusOn) Od obranného průmyslu přes kosmické technologie až po automobilový sektor. Itálie a Česká republika nikdy nebyly blíž. Vojtěch Munzar, poslanec ODS a předseda meziparlamentní skupiny přátel Itálie a České republiky, odhaluje zákulisí tohoto strategického partnerství. Proč je Itálie pro Česko klíčovým spojencem v EU? Jak může blízký vztah premiérů Fialy a Meloniové ovlivnit budoucnost Evropy? A co se můžeme od Italů naučit v byznysu i v životě?

Celý rozhovor s Vojtěchem Munzarem můžete zhlédnout na FocusOn.cz

Vojtěch Munzar má k Itálii hluboký osobní vztah. „Od svých 13 let jsem jezdil do Itálie na veškeré své prázdniny, protože mám příbuzné v Římě,“ vysvětluje Munzar. Tyto pobyty mu umožnily poznat zemi daleko hlouběji než běžný turista a ovlivnily jeho pozdější politickou dráhu. „Snažím se Itálii vracet to, co mi dala mládí,“ dodává.

Jako předseda meziparlamentní skupiny přátel Itálie a České republiky se Munzar věnuje prohlubování vztahů mezi oběma zeměmi. „Je to práce navíc, je to nadstavba nad tou běžnou prací poslance, musíte tomu věnovat hodně času, hodně činností, hodně energie,“ říká Vojtěch Munzar. Skupina je jednou z největších ve Sněmovně a intenzivně spolupracuje s italským velvyslanectvím i italskou komunitou v ČR.

Fiala a Meloni jako jedna ruka

Munzar zdůrazňuje, že vztahy mezi ČR a Itálií jsou na nejlepší úrovni v novodobé historii. „Itálie je naším strategickým partnerem,“ uvádí Munzar. Toto partnerství se projevuje nejen v turistice a kultuře, ale i v obchodní spolupráci a společných postojích v rámci EU. Jako příklad uvádí spolupráci při změnách normy Euro 7, kde Itálie podporovala snahy České republiky.

Poslanec poukazuje na blízké vztahy mezi premiéry obou zemí, Petrem Fialou a Giorgií Meloni. „ODS spoluzakládala frakci evropských konzervativců a reformistů, kde je dneska předsedkyní této frakce Georgia Meloni,“ vysvětluje Munzar. Tato politická blízkost může podle něj pomoci prosazovat české zájmy v EU, včetně vyjednávání portfolia pro českého eurokomisaře.

Zbraně, vesmír, mobilita
Itálie je pátým největším obchodním partnerem ČR. Munzar zmiňuje několik klíčových oblastí spolupráce. V obranném průmyslu vyzdvihuje aktivity Czechoslovak Group v Itálii a plány na výrobu stíhaček F-35 pro Českou republiku italskými firmami. V oblasti kosmického programu zmiňuje spolupráci SAB Aerospace v Brně. Dále uvádí významnou spolupráci v automobilovém průmyslu, mobilitě a infrastruktuře. Jako příklad uvádí působení firmy Iveco v České republice a spolupráci se Škodou Transportation. V oblasti zdravotnictví a farmaceutického průmyslu zdůrazňuje silnou pozici italských firem.

„Obchodní bilance s Itálií je pro Českou republiku pozitivní,“ dodává Munzar. „Více do Itálie vozíme my, než si přivážíme, to znamená, pro Českou republiku tato spolupráce je vlastně i finančně znázornitelná, finančně pozitivní.“

Byznys je v Itálii o vztazích
Pro italské firmy vstupující na český trh Munzar zdůrazňuje důležitost institucionální záštity a přátelské atmosféry. Vyzdvihuje roli Česko-italské smíšené obchodní a průmyslové komory při vytváření „rodinné atmosféry“ pro italské investory. Českým podnikatelům Vojtěch Munzar radí: „Je potřeba se zeptat na rodinu, je potřeba se zeptat na dovolenou. Navázat takový vřelý lidský vztah.“

Munzar také upozorňuje na specifika italského trhu, včetně vlivu regionů a místních obchodních komor. Zmiňuje příklady českých firem, které se pokouší proniknout na italský trh, jako je Dr. Max, a upozorňuje na potřebu přizpůsobit se místním podmínkám.

Munzar je optimistický ohledně budoucnosti česko-italských vztahů. Zdůrazňuje potenciál spolupráce v nových technologiích a inovacích, stejně jako možnosti vzájemné podpory na půdě EU. Vzhledem k posílení pozice Itálie po nedávných evropských volbách vidí Munzar příležitost pro Českou republiku těžit z tohoto strategického partnerství při prosazování svých zájmů v EU.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení