Písemná interpelace na ministra obrany ve věci Bojových dávek potravin

19. listopadu 2018
Písemná interpelace na ministra obrany ve věci Bojových dávek potravin

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci Bojových dávek potravin.

Vážený pane ministře,

podle informací, které se objevily na portálu zdroj.cz, vyjadřují někteří vojáci nespokojenost s bojovými dávkami potravin, především s jejich výživnou hodnotou. Na fotografiích, které doprovázejí text, se objevuje například guláš, u kterého výrobce uvádí, že obsahuje 26 % masa. Podle zmíněného textu vojákům potraviny poskytované armádou nestačí, takže si musejí dokupovat vlastní.

Určitě se shodneme, že zajištění potravy pro vojáky, stejně jako ošacení a vybavení zbraněmi a municí patří k tomu základnímu, co má armáda zajišťovat. Rozhodně by se na něčem takovém nemělo šetřit, což u zmiňovaného guláše je na vážkách a sama pochybuji, že bych si potravinu s tak nízkým podílem masa byla ochotna zakoupit.

Proto se Vás chci dotázat, dle jakých standardů zajišťuje Ministerstvo obrany ČR vojáky bojovými dávkami potravin? Jakým způsobem se vybírají dodavatelé a jak často jsou tyto dávky nakupovány? Kdy probíhala poslední soutěž a dle jakých kritérií byla nastavena? V neposlední řadě by mně zajímalo, zda si Ministerstvo obrany ČR zjišťovalo, jak jsou vojáci spokojeni s předmětnými dávkami ať už co do kvality či do energetického obsahu (například dotazníkovým šetřením). A konečně bych ráda věděla, jak a kdo navrhoval obal bojových dávek potravin, jakými zátěžovými testy prošel a kdo jej schválil pro zavedení. Na jeho kvalitu a praktičnost se totiž také objevují stížnosti.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

dokument: pdf

Jana Černochová