Ohlédnutí za posledním jednáním zastupitelstva města

30. června 2015
Ohlédnutí za posledním jednáním zastupitelstva města

Situace kolem výstavby nové čistírny odpadních vod (ČOV)? Rozšíření počtu pracovníků městské policie (MP)?

V pozvánce na jednání zastupitelstva města mně osobně v programu chyběl bod týkající se projednání situace kolem výstavby nové čistírny odpadních vod (ČOV) resp. informace z jednání o možném odkoupení stávající ČOV. Proto jsem toto téma otevřel při projednávání návrhu 3. Rozpočtového opatření roku 2015. Zarazilo mne vyškrtnutí 27 mil. ve výdajové stránce rozpočtu, původně určených jako finanční příspěvek města k dotaci na výstavbu nové ČOV. Panu starostovi jsem položil jasnou otázku: zda vedení města ještě počítá s výstavbou nové ČOV či nikoliv? Jasné odpovědi jsem se nedočkal. V další diskuzi jsem se v této souvislosti zeptal, zda někdo řeší problematické body zmíněné v dubnovém vydání NKR související s případnou výstavbou. Např. nejasnosti ohledně přívodu elektřiny společností ČEZ, s níž je podepsaná smlouva, kterou by město nemohlo dodržet. Nedořešená je i konečná domluva se společností JUTA, a. s., ohledně kompenzací v podobě protihlukové stěny a přemístění hřiště pro softball. Otázky zůstaly nezodpovězeny. Na co vedení města s dořešením zmíněných problémů čeká, když jsme již na cílové pásce? Proč se s tím pane starosto, otálí? Jedna dotace nám již propadla. Budete žádat o další dotaci, když tu možnost opět máme?

Co se týká jednání o odkoupení stávající ČOV, tak dle vyjádření pana starosty se čeká na rozsudek krajského soudu, který by měl stanovit výši ceny za stočné. Bližší informaci o strategii pro jednání jsme se nedozvěděli. Což se dá pochopit, vzhledem k veřejnému projednávání této problematiky.

Jedním z dalších bodů jednání bylo rozšíření počtu pracovníků městské policie (MP). Důvodová zpráva k tomuto návrhu nebyla zastupitelům předložena. Na základě návrhu p. Štípka, zastupitele pověřeného řízením MP, byl předložen návrh na navýšení početního stavu zaměstnanců města zařazených do MP o 2 pracovníky, tj. na celkový počet 18. Účelem má být zkvalitnění práce MP a zachování dvacetičtyřhodinového výkonu služby. Co si o tom, vážení občané, myslíte? Požádal jsem proto o předložení zprávy porovnání výkonů jednotlivých strážníků za období 1 – 6 /2014 a to samé v roce 2015. Uvidíme, za co město vydává okolo 10 mil. Kč ročně ze svého rozpočtu, jaké přestupky jednotliví strážníci řeší a jejich množství. Pochvalu si někteří strážníci zaslouží za preventivní bezpečnostní akce, které mají všeobecně kladný ohlas. V první řadě by ale měli plnit úkoly, pro které byla MP před 23 lety zřízena.

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel