Nepřesné informace a nesmyslné spekulace na pokračování

7. března 2012
Nepřesné informace a nesmyslné spekulace na pokračování

V souvislosti s obviněním tří bývalých i současných zaměstnanců regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad se objevily v médiích jako již po x-té spekulace ohledně některých projektů financovaných z tzv. programu Jihozápad.

Jedním z těchto dokola omílaných projektů je Centrum vodní zábavy ve Kdyni (novináři nesprávně nazývané aquaparkem ve Kdyni). Opět se objevily spekulace o údajně snazším přístupu některých projektů spojených s bývalým „občanskodemokratickým“ vedením Plzeňského kraje k dotacím z Evropské unie. Udělal jsem si srovnání výsledků úspěšných projektů předkládaných pouze městy  (obcemi se statutem měst) v Plzeňském kraji ve 2. a 3. výzvě a skutečně nevím, „do jaké politické preference zařadit projekty Tachova, Sušice, Spáleného Poříčí, Dobřan, Domažlic, Černošína, Nepomuka, Švihova, Nýrska, Holýšova, Blovic či Rokycan“.

Abych uvedl pouze příklady dalších měst, které uspěly s projekty.

Skutečně nevím, jak hodnotit projekty kupříkladu Tachova, Sušice nebo Domažlic. Pomáhali jim poslanci či senátoři za ČSSD, sedící v krajském zastupitelstvu? Mohlo by se to zdát z opětovných spekulací na toto téma.

Někdo může vnášet pochybnosti nad potřebou financování rekonstrukcí kulturních domů, náměstí z evropských peněz, někdo nad výstavbou centra vodní zábavy. Podívejme se např. na 6.výzvu, schvalovanou současným sociálně demokratickým vedením obou krajů. Rozšíření bazénu Tachov – etapa venkovní část za 56 milionů či rekonstrukce Masarykova náměstí ve Stříbře za 50 milionů nebo taková rekonstrukce části bývalé tvrze v Dešenicích za 28,8 mil. Kč.

Neviním teď média z nějakých zlomyslných spekulací. To rozhodně ne. Viním však současné vedení Regionální rady soudržnosti z toho, že samo neustále přilévá do ohně nepodložených pochybností a obav.

Od předsedy Regionální rady Ivo Grünera již mělo dávno zaznít, že projekty, které byly zkontrolovány, uznány poskytovateli dotace a na základě této velmi podrobné kontroly zaplaceny, se nemusí obávat žádných sankcí, pokud jejich nositelé plní podmínky dotace. Jiný výklad možný není. Pokud někdo spekuluje o opaku, pak bychom se ocitli v podmínkách banánových republik nebo totalitních praktik.

Ing. Vladislav Vilímec

předseda místního sdružení