Ozvěny dne

6. března 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr zemědělství Petr Bendl.

Jan BUMBA, moderátor:

Technická sůl namísto potravinářské se podle všech dosavadních informací používala v Polsku pro výrobu potravin ve velké míře. Podvodníci ji prodávali výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám, pekárnám. Vzhledem k tomu, že objem potravin dovezených z Polska do České republiky dosáhl loni skoro 20 miliard korun, zdá se dost pravděpodobné, že i Češi jedli sůl, která se používá normálně jen v průmyslu. Naším prvním hostem je ministr zemědělství Petr Bendl. Dobrý den.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Hezký dobrý podvečer.

Jan BUMBA, moderátor:

Vy jste, pane ministře, dnes oznámil, že neuvažujete o plošném zákazu dovozu potravin z Polska. Proč ne, ještě to není tak vážné?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To já jsem neřekl. Já jsem řekl, že tato alternativa existuje pouze v případě, že tady hrozí nějaké vážné zdravotní nebezpečí občanům a obyvatelům. Už jsem se obrátil na Evropskou komisi, na pana komisaře Dallího a na ministra zemědělství Polska s žádostí o maximální vstřícnost, co se informací týká a maximální ochranu v případě, že by se něco takového u nás objevilo, ale protože teprve je vše testováno, tak nemůžeme to definitivně ani potvrdit, ani vyvrátit.

Jan BUMBA, moderátor:

Znamená to tedy, že teoreticky možnost plošného zákazu dovozu potravin z Polska je na stole nebo někde v šuplíku, řekněme?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Jde o bezpečnost potravin a bezpečnost obyvatel, ta teoretická možnost existuje.

Jan BUMBA, moderátor:

Zároveň ale to by asi bylo dost obtížné, jaksi i technicky proveditelné, takto zakázat dovoz potravin ...

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

V okamžiku, kdybychom něco takového plošně udělali, vystavujeme se nebezpečí, že v okamžiku, kdy zakážeme něco, co zdravotně závadné není, jsme uvnitř Evropské unie, uvnitř volného trhu, to znamená, že bychom se vystavovali infringementu a sankcím ze strany Evropské komise, proto to není úplně jednoduchá a banální záležitost a není možné k ní přistupovat jenom populisticky, ale je třeba opravdu jít sice tvrdě, ale zároveň opravdu step by step, krok za krokem zjišťovat, dokladovat a mít vše černé na bílém tak, abychom byli schopni argumentovat, nikoliv se jenom bavit o dohadech a domněnkách.

Jan BUMBA, moderátor:

Klíčová informace ale tedy v tuto chvíli je taková, že podle informací, které má k dispozici český ministr zemědělství, není v současné chvíli závažně ohroženo zdraví obyvatel v České republice.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My jsme okamžitě, jakmile se v tom systému rychlého varování, což je systém, který má Evropa a Evropská unie a členské státy k dispozici, objevila informace, že se tato technická průmyslová sůl byla využívána v potravinářském průmyslu, což by být nemělo. V ten okamžik naše dozorové orgány začaly konat, nabraly desítky vzorků ve vytipovaných oblastech a kritických oblastech i z pohledu potravin a začaly testovat a hledat, zda jsou potraviny v pořádku či nikoliv.

Jan BUMBA, moderátor:

Podařilo se vám přimět polské partnery k tomu, aby zveřejnili nebo aby byli k dispozici vám jména firem, které technickou sůl používaly?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My zatím nemáme prostě všechny informace, které bychom potřebovali, to znamená, informace o tom, kdo takovouto sůl používal, v jakých výrobcích jí používal, zdali šli k nám na trh či nikoliv. Tyto informace nám chybí, proto jsem se obrátil dopisem na pana ministra zemědělství polského, aby se pokusil co nejrychleji nás v této záležitosti informovat a vyzval jsem, uložil jsem našim dozorovým orgánům a vedení Potravinářské inspekce a našim veterinářům, aby se spojili se svými protějšky profesními v Polsku a snažili se od nich zjistit maximum.

Jan BUMBA, moderátor:

Zatím ale tedy z Polska žádná reakce. Vypadá to tak, že by jaksi Poláci se zdráhali podat tu informaci nebo prostě je ještě příliš brzy?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Nemám ten pocit, že by se zdráhali. Je podle mě možná brzy, ale já doufám, že ve vlastním zájmu budou reagovat rychle.

Jan BUMBA, moderátor:

Ministr zemědělství Petr Bendl. Děkujeme za rozhovor, na shledanou.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Děkuji. 

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel
poslanec PČR
ministr