Využití areálu bývalé Tesly je velkou šancí pro další rozvoj Pardubic

8. dubna 2015
Využití areálu bývalé Tesly je velkou šancí pro další rozvoj Pardubic

Úkolem města by mělo být najít spolehlivého investora.

Zatímco v minulém roce se zájem veřejnosti, médií i politiků soustředil v problematice nevyužitých prostor v Pardubicích (tzv. brownfieldů) zejména na Automatické mlýny, v posledních dnech je hlavní pozornost upřena na areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Tento 2,5 hektarový areál chátrá již od konce devadesátých let a v roce 2012 jej převedl Pardubický kraj na město s podmínkou, že se postará o jeho dopravní napojení. 

Nové vedení města dalo najevo, že by chtělo areál prodat do konce tohoto roku, a to nejenom s podmínkou vyřešení dopravního napojení, ale i s podmínkou zachování budovy Telegrafie, která kromě své architektonické hodnoty slouží rovněž jako hluková bariéra. Další podmínkou je vytvoření parkovacích ploch. 

Z médií jsou zatím známy především dva nápady jak využít budovu Telegrafie. První je vybudování centra pro služby, které souvisí s blízkostí nemocnice (masáže, rehabilitace a další služby lázeňského typu). Druhý nápad navrhuje vybudování interaktivního technického centra, ve kterém by se (nejenom) děti a studenti seznamovali s tím, jak funguje svět kolem nás. Tomuto druhému záměru se přibližuje i nabídka jednoho z uchazečů, který chce mj. v areálu vybudovat obchodně vzdělávací centrum. 

Posláním města není takovýto areál spravovat ani do něj investovat významnou část svého rozpočtu. Jeho úkolem je najít spolehlivého investora nebo více investorů a dlouhodobě s nimi spolupracovat. Výběr a následný prodej je třeba kvalitně připravit, ale i když se to podaří, jeho realizací starosti neskončí. Investoři budou muset splnit některé obecně dané podmínky (především se postarat o dopravní napojení a parkovací plochy). Velmi důležitý bude také jejich záměr a přínos pro město.  

Vybudování interaktivního vzdělávacího centra, které by bylo obdobou IQ centra v Liberci nebo Techmánie v Plzni, považuji za jednu z priorit v oblasti vzdělávání, volného času a cestovního ruchu v našem městě. Je to přesně ten projekt, který by měl přínos jak pro stálé obyvatele města, tak i pro jeho návštěvníky. 

Obyvatelům Pardubiček dlouhodobě chybí větší obchod s potravinami, a kdyby se využitím areálu podařilo tento problém vyřešit, bylo by to velké plus. Tato lokalita je navíc velmi atraktivní pro zájemce o bydlení, takže při rozumných cenách je předpoklad, že o nové bytové jednotky bude zájem. 

Stejně důležité jako záměr investorů budou i garance, které budou městu schopni nabídnout. Příkladů, kdy partneři v minulosti městu něco slíbili a nedodrželi, bylo až dost. Nelze proto stavět jenom na důvěře, ale bude zapotřebí nastavit tvrdé a vymahatelné obchodní podmínky.

Pardubice mají velkou šanci pokročit ve svém rozvoji a z chátrajícího areálu vybudovat prostory, které budou chloubou našeho města. Bude záležet na vedení města, nás zastupitelích a investorech, jestli se nám podaří této šance využít.

 

PaedDr. Jan Mazuch

zastupitel města Pardubice

Štítky:
Pardubice