Plošné očkování chrání ty nejslabší. Musí zůstat povinné

10. března 2015
Plošné očkování chrání ty nejslabší. Musí zůstat povinné

Plošné očkování musí zůstat povinné. Vytváří totiž kolektivní imunitu, která ochraňuje děti, které jsou ještě příliš malé na očkování nebo u nich existují objektivní zdravotní důvody, pro které nemohou být očkované.

Přesto ODS podporuje debatu o tom, že by stát měl nést odpovědnost za prokázané negativní dopady očkování na konkrétní děti. V těchto zcela ojedinělých medicínských případech je v pořádku, aby stát dostál své odpovědnosti za povinnost, kterou řádně vyžaduje po svých občanech.

Do této debaty však vstupujeme i s tím, že zodpovědnost by měli nést i ti rodiče, kteří se rozhodnou své děti neočkovat, čímž svévolně ohrožují děti z jiných rodin.

Odmítnutí očkování totiž není projevem osobní svobody, ale projevem osobní nezodpovědnosti. Je to stejné, jako když v autě násobně překročíte maximální povolenou rychlost před mateřskou školkou, „protože přece umíte řídit“.

Řada studií nade vší pochybnost vyvrátila pseudoargumenty odpíračů očkování například o tom, že existuje takzvané spojení mezi autismem a očkováním. Žádné neexistuje.

Vakcinaci považuji za jeden z největších úspěchů medicíny, která denně zachraňuje životy tisíců dětí. Shodou okolností právě v těchto měsících propukly epidemie spalniček ve Spojených státech a v Německu. Obě s tragickými následky. Oběma bylo možné snadno předejít, pokud by rodiče zdravých dětí svévolně neodmítli očkování. Nedopusťme, aby se stejně zbytečné tragédie opakovaly i v České republice.

MUDr. Petr Zimmermann

expert ODS pro zdravotnictví