Návrhy a připomínky ODS v Poslanecké sněmovně

19. února 2015
Návrhy a připomínky ODS v Poslanecké sněmovně

Zrušení daně z převodu nemovitosti, energetické štítky budov, bezpečnostní situace, imigrační politika a další.

Začátkem týdne jsme představili návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, který koncem března předložíme Poslanecké sněmovně. Daň z nabytí nemovitosti je zbytečná, představuje dvojí zdanění a stát si jejím výběrem příliš nepomůže: do kasy přijde zhruba 9 miliard. Přitom jen letos vláda zvýší provozní výdaje o 10,5 miliardy. Pokud vláda nebude zbytečně rozhazovat, může nechat peníze lidem a neobtěžovat zbytečnou administrativou.

 

Ve Sněmovně se nám tento týden podařilo prosadit klíčový pozměňující návrh v otázce energetických štítků, který předložil poslanec Ivan Adamec. Díky tomu bude omezena nutnost pořizovat průkazy energetické náročnosti budov. U stejného zákona také místopředseda Martin Novotný kritizoval zavádění tepelných indikátorů, které jsou zcela v rozporu s již platným zákonem. Ministr Mládek s našimi výhradami souhlasil, ale za každou cenu chtěl zákon i s chybami přijmout. Je nepochopitelné, že koaliční poslanci zákon přijali, závažným chybám navzdory.

 

Několik týdnů jsme naléhali, aby Sněmovna na své jednání zařadila bod o bezpečnostní situaci a imigrační politice. Miroslava Němcová uspěla s návrhem usnesení, které Sněmovna odsouhlasila a přijala. Tím poslanci například odmítli kvóty pro rozdělování uprchlíků, jak chce EU.  V otázce zahraniční politiky pak poslance svými výroky šokoval ministr zahraničí Zaorálek, který ve svém projevu ostře kritizoval Západ a jeho hodnoty. Na jeho nepřijatelné výpady reagovala Miroslava Němcová.

 

Na výsledky summitu o Ukrajině v Minsku reagoval v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala. Jeho hodnocení je možné vidět v záznamu České televize (v odkazu v čase 14:40).

V zajímavém rozhovoru pro E15 pak shrnul roční působení vlády místopředseda Martin Kupka.

Mgr. Ivan Adamec

předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
uvolněný starosta města