Experiment Miloše Zemana je horší než experiment ČNB

21. února 2015
Experiment Miloše Zemana je horší než experiment ČNB

Prezident republiky Miloš Zeman opětovně odsoudil devizové intervence ČNB. Řekl, že udělá vše proto, aby v bankovní radě napříště seděli lidé, kteří nebudou dělat zbytečné experimenty s českou ekonomikou, a kteří budou podporovat vstup ČR do eurozóny.

S prezidentem republiky lze souhlasit v kritice devizových intervencí. Rovněž je považuji za nepokorný zásah do trhu s nejistým efektem a vysokými riziky. Koneckonců nedávný příklad Švýcarska ukázal, jak je z takového experimentu těžké vystoupit. Ukončení závazku držet oslabený kurz franku zamávalo s měnovou stabilitou nejen ve Švýcarsku, ale i v eurozóně.

Problém argumentace Miloše Zemana tkví v tom, že zatímco odsuzuje experiment s oslabením české měny, chce Českou republiku natlačit do eurozóny, tedy do experimentu mnohem nebezpečnějšího.

Je svaté právo prezidenta republiky mít pozitivní vztah k evropské integraci. Nesmí však být zaslepený do takové míry, že nebude brát v úvahu objektivní fakta vypovídající o krizi eura a o dramatických nákladech na jeho udržení. Usilovat o přijetí eura v dnešní fázi hluboké a vážné krize tohoto politického projektu je nemístným hazardem s českou ekonomikou a jejími občany.

Eurozónu od jejího počátku tvoří navzájem strukturálně odlišné ekonomiky, čímž je předurčen neúspěch takového politického projektu. Zastánci eura na počátku slibovali stabilitu, rychlejší hospodářský růst a sbližování chudších a bohatších zemí. Nic z toho se nestalo a vývoj v jižních zemích eurozóny a především v Řecku musí otevírat oči každému.

Přijetí eura znamená mimo jiné trvalé zafixování našeho měnového kurzu. V porovnání s časově omezenými devizovými intervencemi tak jde o krok nevyčíslitelně závažnější. Autonomní měnová politika ČNB nám před intervencemi nijak neškodila. Není tedy důvod ji nahrazovat měnovou politikou určovanou ECB, která bude brát v úvahu zájmy a parametry českého hospodářství v nesrovnatelně menší míře než ČNB.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS