Brusel je město bez atmosféry

27. února 2012
Brusel je město bez atmosféry

"Podpora fiskálního paktu v Evropě není zdaleka jednoznačná, řada kolegů napříč politickými stranami i členskými státy s námi souhlasí. Strašení izolací je zbytečné, hlas ODS naopak v evropské debatě sílí."

Můžete jmenovat, jaké cíle vám za ony skoro tři roky vyšly a naopak co se nepovedlo?

Jako jeden z cílů jsem si stanovila prosazovat, aby ženy mohly pokračovat ve své profesi, i když mají rodinu. Samozřejmě pokud chtějí. Například se mi podařilo přesvědčit kolegyně, aby mateřská dovolená pro podnikatelky zůstala na dobrovolné bázi. S tím souvisí i podpora péče o děti v předškolním věku. Další prioritou je boj proti násilí páchanému na ženách a ochrana práv dětí, které jsou nejvíce zranitelné, což se týká domácího násilí.

Cítíte nějakou negativní atmosféru vůči naší zemi po odmítnutí rozpočtové unie premiérem Petrem Nečasem u vás v europarlamentu? Stojíte za jeho názorem?

Premiér se rozhodl velmi moudře. Podpora fiskálního paktu v Evropě není zdaleka jednoznačná, řada kolegů napříč politickými stranami i členskými státy s námi souhlasí. Strašení izolací je zbytečné, hlas ODS naopak v evropské debatě sílí.

Chystáte se opět kandidovat na post europoslankyně? Ptám se i z toho důvodu, zda vám vyhovuje váš soudobý soukromý život v tomto režimu...

Svůj život jsem rozdělila mezi děti a práci ještě před zvolením do Evropského parlamentu. Byla to nutnost. Vypustila jsem vše ostatní. Zkrátka, nechodím na jógu ani netrávím večery po barech. Starám se o děti. A věřte mi, ničeho nelituji!

Zatím jsem pořád slyšel, že Brusel je ošklivé město. Jaký máte názor vy na hlavní metropoli Evropské unie?

Z Bruselu znám hlavně zasedací sály a svou kancelář. Podle mě Brusel nemá "atmosféru", nemá jednotnou architektonickou podobu, není to Praha se svými romantickými zákoutími ani České Budějovice, které mají pro mě také nezaměnitelné kouzlo. Brusel cítím jako město studené, chladné, sychravé... no prostě úřednické. Nic, co by si člověk zamiloval.

Za pár měsíců to bude osm let od vstupu Česka do Unie. Sdílíte názor našeho prezidenta, že radikálně ztrácíme suverenitu? Myslím z vašeho "bruselského pohledu"...

Česko je malá země, to je třeba si uvědomit. A jako všechny členské státy EU jsme o část suverenity přišli. Naučili jsme se ale v poslední době slušně, sebevědomě a přitom nahlas říkat, jakou Evropu chceme a co je náš zájem. Evropská unie by měla dělat méně, ale lépe. Jako příklad bych uvedla to, že občan Unie má mít již dávno možnost přesouvat se za prací v rámci celého evropského prostoru, a to s celou rodinou, která má mít nárok na stejné zacházení v jiném členském státě, jako by byla doma. K tomu jsem zpracovávala za výbor stanovisko a bohužel musím konstatovat, že tento cíl nebyl zatím zdaleka v praxi naplněn. Unie by se měla zaměřit na své původní poslání a nesnažit se centralizovat moc za každou cenu.

Sledujete dění na domovské Praze 5? Co mu říkáte?

Sleduji a snažím se neztratit s Prahou 5 kontakt. Především oceňuji, jak předseda oblasti Zdeněk Zajíček postupuje ve vztahu k pražské ODS a hájí tím celou ODS Prahy 5. Situaci na radnici Prahy 5 vnímám po nástupu současné koalice s rozpaky a nejistotou, co bude. Věřím, že ODS na Praze 5 znovu získá důvěru. 

(Autor: Jan Černý)

JUDr. Andrea Češková

místopředsedkyně místního sdružení
poslankyně EP