Možná platí, že Rampula je mstivý člověk

25. února 2012
Možná platí, že Rampula je mstivý člověk

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman bude muset odvolat pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampulu. Po vyhrocené páteční výměně mezi státními žalobci to alespoň očekává ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Rozhovor s ním vznikl ještě před těmito událostmi.

Ve funkci je zpět pražský vrchní žalobce Vlastimil Rampula, na postu nejvyššího státního zástupce Pavel Zeman, který ho chtěl odvolat. Když to řeknu velmi jemně, jejich vztahy jsou na bodu mrazu... Jak dlouho může ještě trvat tato velmi napjatá situace na státním zastupitelství?

Situace může trvat měsíce. Těžko to lze odhadnout, obdobný případ české soudy ještě neřešily. Jedná se o mimořádná precedentní rozhodnutí.

Neobáváte se toho, že si budou dělat naschvály, což povede jen k ještě větší destabilizaci situace v justici?

Tak já doufám, že jsou oba dva profesionálové a budou spolu kooperovat. Pro celou soustavu by bylo hodně nešťastné, kdyby komunikace na profesionální úrovni nefungovala.

Nezvrátí se to spíš ve válku zastupitelů a vyřizování účtů?

Pokud máte nějaký jiný recept, jak provádět personální změny a očistu na státním zastupitelství, tak si ho rád poslechnu. Ve chvíli, kdy chce pan Zeman dosáhnout změny na postu vrchního státního zástupce a pan Rampula se brání, je jasné, že to bude trvat. Bohužel, jinou cestu nemáme a neumím tyto obavy rozptýlit.

Já se vás na to ale ptám, protože vy jste ministr a jste za soustavu zastupitelství zodpovědný.

Není bohužel jiný recept, než který volíme. Pak je druhý, nechat to být. To mi nepřipadá úplně šťastné.

Není důkazem začínající války už to, že se Vlastimil Rampula už během prvního dne v úřadu nechal slyšet, že zřejmě odvolá ze svých postů dvě státní zástupkyně? Šéfky odborů Petra Pavlánová a Soňa Bělohlávková, dosazené jeho předchůdcem Stanislavem Mečlem, prý nemají dostatečné prověrky pro práci s utajovanými informacemi.

To (možné odvolání – pozn. red.) respektuji jako rozhodnutí (nově ustaveného) VSZ. Doufám, že v tomto mezidobí budou učiněné personální změny spíše menšího charakteru. Bude to vizitka toho, že možná platí, co o něm někteří říkají. Že je mstivý člověk. Já ale doufám, že bude do doby konečného verdiktu opatrný v takových změnách.

A když opatrný nebude?


Těžko s tím mohu něco dělat. Jsem politik, pan Rampula není můj podřízený.

Máte přece ale za státní zastupitelství odpovědnost.

Samozřejmě že odpovědnost mám, ale nemám žádné prostředky, jak vůči státním zástupcům zasáhnout. Jediné, co mohu udělat, je podat kárnou žalobu. Pokud mám pocit, že státní zástupce porušuje zákon, můžu podat kárnou žalobu.

Jste ochoten připustit, že jste první kolo boje s Vlastimilem Rampulou prohráli a udělali chybu?


Samozřejmě mě to mrzí. Dělali jsme vše v dobré víře. Ale nezbývá mně než uznat, ano, první kolo jsme prohráli. Panu nejvyššímu zástupci ale připadaly důvody dostatečné. Podle nás naplňovaly znaky závažného porušení zákona. Soud konstatoval, že to sice porušení zákona je, nikoli však závažné. Je to otázka subjektivního pohledu. Chcete-li to vnímat jako naši chybu, pak ano, je to naše chyba. Já bych třeba řekl, že je to jiný názor na věc.

V odůvodnění rozsudku se ale píše, že některé důvody pro odvolání byly až bagatelní... To přece není vaše dobrá vizitka.

Soud má právo takto důvody hodnotit. Některé z nich byly závažnější, některé méně. I když některá pochybení byla z pohledu soudu méně závažná, jako celek měla vytvářet závažná pochybení.

Během pokračujícího správního řízení chcete uplatnit Rampulovo možné pochybení v případu Mostecké uhelné. Proč jste případ, ve kterém stát možná i kvůli průtahům na VSZ přišel o miliardy, nepoužili už během prvního správního řízení? Mluvilo se o tom už strašně dlouho.

To se neptejte nás, ptejte se nejvyššího státního zástupce, on dává podnět a navrhuje důvody pro odvolání. Neumím za něj říct, zda si byl v té době vědom míry možného pochybení státních zástupců.

Dobře, ale určitě jste na tom jako ministerstvo spolupracovali. Proto se ptám vás, proč to tam není.

To opravdu není otázka na mě, ale na nejvyššího státního zástupce. O tom, že dochází k průtahům, jsem se dozvěděl až následně na podzim minulého roku. Poprvé jsem se o tom, že můžeme žádat náhradu škody, dozvěděl 15. března minulého roku a okamžitě poslal podnět ministerstvu financí a poté vrchnímu státnímu zastupitelství. Od té doby jsem žil v domnění, že celou věc řeší. Nemám bližší informace jako politik, co konkrétně vrchní státní zástupce dělá.

Kromě Mostecké uhelné společnosti – použijete ve správním řízení také výsledky kontroly hospodaření na vrchním státním zastupitelství, kterou nechal udělat Stanislav Mečl?


Důvody pro odvolání navrhuje nejvyšší státní zástupce.

Výsledky byly ale už stejně zveřejněny v médiích. Z toho, co jste si tam přečetl, mohlo by se to tam promítnout, nebo jsou to jen "prkotiny"?

Domnívám se, že to tam může být jako doplňující informace.

Už jste se rozhodl, jaký bude další postup ministerstva ve snaze odvolat Vlastimila Rampulu?

O dalším postupu chci rozhodnout v pátek. Předpokládám, že podám kasační stížnost (po včerejší schůzce s nejvyšším státním zástupcem Zemanem ministr Pospíšil oznámil, že tak učiní – pozn. red.) a že bude probíhat správní řízení. Je tedy možné, aby pan nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman doplnil důvod k odvolání, který ministerstvo poté prověří.

Pokud byste žádali, aby kasační stížnost měla odkladný účinek (ministr včera řekl, že o to žádat nebude – pozn. red.), nemůžete pokračovat ve správním řízení...

Byl bych nakloněn odkladnému účinku, ale připadá mně důležitější pokračovat ve správním řízení. Aby mohly být uplatněny další důkazy, které v poslední době vyšly najevo. Třeba kauza Mostecké uhelné. Proto je možné uvažovat o variantě, že odkladný účinek žádat nebudeme.

Nebojíte se, že vám tato kauza nakonec zlomí vaz?

V politice je všechno možné. Na své funkci nijak nelpím, chci jen očistu státního zastupitelství. Pokud budu muset odejít kvůli těmto problémům, budu to respektovat.

Jak byste označil vaše vztahy s premiérem Petrem Nečasem?

Za profesně korektní.

Ještě na kongresu ODS jste byl jedním z Nečasových nejbližších. Co se od té doby stalo?

Nechci o tom hovořit, nechám to spekulacím médií. Vůči svému premiérovi jsem loajální, a z toho důvodu nechci komentovat naše vztahy. Pokud je někdo komentovat může, je to vždy nadřízený vůči podřízenému. A já jsem v té druhé roli.

Ale kdy vaše vztahy ochladly, to přece říct můžete?

Je to spekulativní otázka, na kterou nemohu odpovědět. Nechám to na vás, novinářích.

Týdeník Euro před časem napsal, že pan premiér se domnívá, že jste se proti němu spojil s Ivanem Langerem.

To vylučuji, opravdu se minimálně věnuji mocenské politice. Řízení ministerstva a prosazování reforem zabírá maximum času. Pokud zítra odejdu, jsem spokojený. Za éry mého působení se podařilo prosadit nový trestní zákoník a nový občanský zákoník. To je pro každého ministra historická záležitost.

A jaké jsou tedy vaše vztahy s Ivanem Langerem?

Potkávám se s ním naprosto minimálně, v zásadě na oficiálních akcích. Je členem komise ODS pro justici a vnitro. Nikde s ním žádné pikle nekuji. Pokud se někdo snaží vytvářet ten dojem, jsou to liché věty.

Přece jen, nenaštval jste si premiéra třeba tím, že jste byl nedávno na narozeninách Ivana Langera? Nepotvrdilo to spekulace, které se šíří?

To vůbec nevím. Šel jsem na oslavu Ivana Langera jako na narozeniny jiných stranických kolegů. Seděl jsem s ním dva roky ve vládě, považuji za slušné mu popřát k narozeninám. Zdržel jsem se krátce, v devět hodin už jsem byl zpět na ministerstvu.

Dlouhodobě se mluví také o tom, že by se Věcem veřejným přenechala justice, VV by se za to vzdaly policejního prezidenta a ministerstvo vnitra by obsadil stranický ministr ODS. Slyšel jste o tom?

Slyším to pouze od novinářů, neumím se k tomu vyjádřit. Mohu pouze říct, že jsem žádné takové informace nedostal.

Variantou také bylo to, že byste odešel na ministerstvo školství. Stále trváte na to, že byste na tento resort nešel?

Tematika školství mě mimořádně zajímá, zvláště otázka vysokých škol. Ale vidím velmi problematické převzít resort školství uprostřed volebního období, ve stavu, v jakém je, bez připraveného týmu, a začít prosazovat reformy. Mým cílem je zanechat nějakou stopu, a to bych si nedokázal na jiném resortu než spravedlnosti představit.

V kuloárech se také šíří, že byste chtěl být premiérem...

Tak to absolutně vylučuji.

(Autor: Markéta Chaloupská)

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr spravedlnosti