Senátoři ODS pomohli odvrátit nebezpečí, že obce budou nuceny porušovat zákon

18. prosince 2014
Senátoři ODS pomohli odvrátit nebezpečí, že obce budou nuceny porušovat zákon

Senát dnes zabránil tomu, aby naprostá většina obcí od nového roku nevědomky porušovala připravovaný zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů obcí a krajů. Ten totiž požadoval, aby obce zveřejňovaly všechny dotační programy 30 dní před lhůtou podání žádosti.

 
A to s nesmyslnou platností už od 1. 1. 2015. Přitom většina obcí už má programy schválené a připravené a spoléhá se na to, že z nich bude financovat například sociální služby, podporu venkova nebo pomáhat při posílení bezpečnosti. 
 
„Pokud má zákon platit od 1. 1.2015, pak obce a kraje podmínky nesplnily a už splnit nestihnou. Je naprosto absurdní chtít, aby tento zákon platil od začátku roku. Proto jsme za výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí navrhli odložení účinnosti zákona od 1. 7.2015. Obce tak budou mít dostatek času se na poměrně zásadní změnu připravit a nevystavíme je situaci, kde zcela nechtěně budou porušovat zákon,“ komentoval dnešní jednání Senátu předseda výboru a senátor za ODS Miloš Vystrčil. 
 
V rámci návrhu zákona o rozpočtových pravidlech byl přijat také další pozměňující návrh místopředsedy ODS a senátora Miloše Vystrčila. Ten se ohradil proti možnosti poskytovatele nevyplatit dotaci pouze na základě své vlastní „domněnky“ a bez jakékoli povinnosti zamítnutí zdůvodnit. 
 
„Rozhodnutí o neudělení dotace nebo o jejím pozastavení musí být řádně zdůvodněno. Přednesený návrh umožňoval poskytovateli vydat rozhodnutí na základě jakési domněnky, a to je v případě udělování dotací zcela nepřijatelné. Proto jsem předložil nový návrh, který spočívá v tom, aby byl poskytovatel dotace vždy povinen své rozhodnutí zdůvodnit a aby nestačilo jen to, že se nějaký úředník domnívá,“ vysvětluje postup Miloš Vystrčil.