Prohlášení ODS Slaný k povolební situaci

10. listopadu 2014
Prohlášení ODS Slaný k povolební situaci

Reakce rady MS ODS Slaný na povolební koalici, v níž je např. Strana svobodných občanů spolu s komunisty a reakce na velmi tristní ustavující zasedání městského zastupitelstva

ODS Slaný je velmi znepokojena současnou situací ve městě Slaném. Vzhledem k výsledkům voleb jsme komplikovaný postup při sestavování nového vedení města očekávali. Několikrát jsme se pokoušeli pozvat k povolebnímu vyjednávání vítěze voleb a další demokratické strany. Výsledkem je koalice bez naší účasti, jejíž největším problémem je personální složení.

Domníváme se, že složení nového vedení města a pravděpodobně i rady města, je nejen nerespektováním vůle voličů, ale také velmi rizikové. Již úvodní zastupitelstvo města nám v tomto ohledu dává za pravdu. Jednání zastupitelstva bylo přerušeno, aniž bychom znali termín dalšího pokračování.
Takže v tuto chvíli máme nového starostu města, o jehož kvalitách mají pochyby samotní členové koalice. Proto byl zvolen pouze nejtěsnější většinou. Jeho volba neodpovídá výsledkům komunálních voleb. Není členem vítězné strany a také v absolutním pořadí získaných hlasů se nachází na spodních příčkách ze zvolených zastupitelů.
Ještě větším rizikem je jeho absolutní nezkušenost s prací zastupitele, což se projevilo nejprve v chaotickém řízení schůze a následně v urážení občanů. Protože se nepodařilo zvolit 1. místostarostu, zastupuje starostu města neuvolněný místostarosta, který se rozhodl svou funkci vykonávat současně při zaměstnání. Řízení města se chce věnovat 1 x týdně.

Nevzpomínáme si, zda někdy v historii města bylo úvodní jednání zastupitelstva přerušeno na neurčito, aniž by byl zvolen místostarosta a rada města. Ve vedení města jsou k dnešnímu dni pouze dva lidé, navíc oba bez zastupitelských zkušeností. Zvláště v období přípravy rozpočtu města na rok 2015 považujeme tento stav za velmi rizikový.

Proto jsme i nadále připraveni jednat se všemi demokratickými stranami a hledat řešení respektující názory voličů.

 

Opětovně vyzýváme všechny demokratické strany i jednotlivce, aby se k nám připojili.

 

 

                                                                                              MS ODS Slaný