Rozhovor se starostkou obce Obrnice

31. ledna 2012
Rozhovor se starostkou obce Obrnice

* Od roku 2010 starostka obce Obrnice, předsedkyně MS ODS Obrnice, místopředsedkyně OS ODS Most, členka celorepublikové Kontrolní a revizní komise ODS, členka Výboru pro spolupráci se samosprávami a koncepci romské integrace * V předchozím volebním období zastávala funkci místostarostky * Ve volném čase se věnuje golfu, při kterém skvěle relaxuje, v letním období ráda jezdí na kole.

Paní starostko, co považujete za svůj největší úspěch ve funkci starostky obce?

Z naší obce chceme vytvořit místo, do kterého se naši občané budou rádi vracet. V předchozím období to bylo spíše „odkladiště“ lidí a odpadků. Na Mostecku při vyslovení názvu naší obce lidem doslova naskakovala husí kůže. Dnes jsme vzorová obec, která řeší problémy s nepřizpůsobivými občany, naši práci ocenila zmocněnkyně pro lidská práva i ministr vnitra.

Těší mne, že obec mohu prezentovat na takových akcích jako je například Křesťanské  kolokvium  pod záštitou dr. Halíka v Emauzském klášteře nebo přednáška na semináři, jehož organizátorem bylo občanské sdružení Škola Aria, jehož členy jsou studenti středních a hlavně vysokých škol  s humanitním zaměřením.

Díky vlastním prostředkům se podařilo opravit panelový dům. Důkazem toho, že lidé umějí bydlet, je to, že je zcela nedotčen. Z fondu SFŽP byla zateplena základní škola a byla zde vyměněna okna. Z programu ROP se nám podařilo zrekonstruovat náměstí, Obecní úřad, archiv a bývalou budovu školy, ze které vzniklo úžasné Integrované centrum volnočasových aktivit.

V poslední době jsme Vás mohli zaznamenat v médiích v souvislosti s řešením problémů v sociálně vyloučených lokalitách. Mohla byste nám prozradit, jaký recept jste ve Vaší obci zvolili?

V prvé řadě jsme zastavili prodej domů realitním kancelářím, případně jiným soukromým vlastníkům, kteří sestěhovávají z lukrativních míst sociálně slabé a nepřizpůsobivé občany, včetně zastavení privatizace bytového fondu.  Problém se zde řeší komplexně. Udělala se zde celá řada programů a projektů, které vedly ke zlepšení lokality, například vybudování zázemí pro volnočasové aktivity občanů.  Realizovali jsme projekt města, který směřoval lidi k návratu na trh práce, ve velkém rozsahu realizujeme veřejně prospěšné práce, kde zaměstnáváme místní občany. Připravujeme projekt „Sociální podnik“ technické služby, který bude zaměstnávat místní občany. Řešíme problematiku bezpečnosti. Byla uzavřena veřejnoprávní smlouva na výkon činnosti Městské policie Most, kamerový systém s 24hodinovým monitorinkem, byla zachována služebna policie ČR ve spolupráci s obcí.  Dále máme programy prevence kriminality, příměstský tábor v domě letních prázdnin, asistentky prevence kriminality.

Připravujeme registraci sociálních služeb, kdy chceme navázat na již fungující pracoviště help desk, které poskytuje našim občanům pomoc při vyhledávání zaměstnání, řešení bytové problematiky, zadluženosti, sociálních dávek, služba terénní práce.  Máme zde další sociální aktivizační službu, která směřuje do rodin s malými dětmi. Jedná se o přípravu dětí na vstup do ZŠ, učíme rodiče, aby s dětmi pracovali, je viditelný rozdíl mezi dětmi, které do školky chodí či ne. Připravujeme registraci sociální služby nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, toto chceme zrealizovat v rámci programu MPSV. Podporujeme neziskové organizace, které společně s obcí pořádají kulturní a společenské akce, například Obrnické slavnosti, den dětí, divadelní představení, den seniorů, výstavy, kroužky, taneční, plesy, koncerty. Tím je vytvořena platforma setkávání občanů bez rozdílu.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna, co byste ráda ve vaší obci změnila či vylepšila?

Byla bych ráda, kdyby se nám podařilo zrevitalizovat panelové domy v majetku naší obce. Máme v plánu vybudování sociální firmy, aby se zvýšila zaměstnanost lidí. Chceme dokončit projekt na nízkoprahové zařízení pro mládež, která je de facto bezprizorní a je největším rizikem budoucnosti obce. V neposlední řadě je to revitalizace obce Chanov včetně kanalizace, oprava Sportovní haly TJ Sokol, vybudování sběrného dvora a také chceme naplnit kapacitu naší ZŠ, aby nám děti nedojížděly do Mostu.

Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší další práci a děkuji Vám za rozhovor.

JK

Drahomíra Miklošová

předsedkyně místního sdružení
místopředsedkyně oblastního sdružení
členka kontrolní a revizní komise
uvolněná starostka obce