Premiér Sobotka na interpelaci Petra Fialy otevřeně přiznal výměnu Jourové za zvýšení minimální mzdy

18. září 2014
Premiér Sobotka na interpelaci Petra Fialy otevřeně přiznal výměnu Jourové za zvýšení minimální mzdy

Sociální demokracie vyměnila post eurokomisařky pro Věru Jourovou za navýšení minimální mzdy o 700 korun. Ve čtvrtek to otevřeně přiznal předseda vlády Bohuslav Sobotka na interpelaci předsedy Občanské demokratické strany Petra Fialy. ČSSD se podle svého předsedy vzdala vlastní nominace do Evropské komise a ANO současně přislíbilo, že podpoří navýšení minimální mzdy o 700 korun. Politický obchod ČSSD – ANO o instalaci Jourové do Komise a navýšení minimální mzdy obě strany dokončily v tomto týdnu.

„Dohodu, kde se vyměňují programové priority za nějaké personální posty, nepovažuji za rozumnou nebo dobrou,“ zdůraznil Petr Fiala. „Portfolio Věry Jourové v Evropské komisi není významné. A to, co sociální demokracie touto dohodou získala, tedy strmější navýšení minimální mzdy, má závažný dopad na naše podnikatele, zvyšuje to jejich náklady, povede to k vyšší nezaměstnanosti,“ řekl Fiala.

Petr Fiala zároveň připomněl, že levicová vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL navýšila minimální mzdu v přímém rozporu s dohodou, kterou původně sama uzavřela na tripartitě se zaměstnavateli.

Co přesně odpověděl Bohuslav Sobotka na interpelaci Petra Fialy ve věci výměny Věry Jourové za zvýšení minimální mzdy?
„(…) No a protože tady musí dojít vždycky k určitému kompromisu a vyváženému kompromisu, tak součástí té dohody byl také fakt, že my jsme jako koaliční partner podpořili nominaci hnutí ANO na pozici evropského komisaře a stáhli jsme nominaci Pavla Mertlíka (…).“
zdroj: www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/017schuz/s017105.htm