Prior – veřejná diskuse o soukromém majetku ve veřejném prostoru

7. září 2014
Prior – veřejná diskuse o soukromém majetku ve veřejném prostoru

Není třeba se zeširoka rozepisovat o vkusnosti budovy jihlavského Prioru. Pro velkou část obyvatel nejen Jihlavy se jedná přímo o symbol nevkusu, hyzdící historické jádro města. V posledních týdnech se toto téma stalo navíc předmětem politické debaty před komunálními volbami v Jihlavě. Zda ku prospěchu, nevím.

Je dobře, mají-li obyvatelé města vkus. Je také chvályhodné, mají-li zájem diskutovat o veřejných záležitostech. Je ale více než podstatné - má-li totiž mít celá debata smysl a reálné obrysy - aby byl k předmětu debaty známý postoj majitele budovy. Jakkoliv je diskuse záležitostí veřejnou, onen majetek veřejným statkem není. A má-li tedy dům majitele soukromého, musíme, či měli bychom – ať už je budova krásná či ošklivá – mít vedle vkusu také respekt k právu. V tomto případě právu vlastnickému.

Nebude-li totiž podobné debaty součinně účasten majitel často skloňované budovy, nezbývá než jen kreslit nereálné plány a stavět vzdušné zámky. Jinou variantou – zatím nevyřčenou - by totiž snad byly jen úvahy koketující s myšlenkou „znárodnění ve veřejném zájmu“. Ale to by si snad nepřál nikdo z těch, kterým se budova na jihlavském náměstí nelíbí (k nimž patří i autor těchto řádků).

To by totiž bylo víc než jen nevkusné.

Mgr. Zdeněk Geist

absolvent estetiky na MU v Brně
předseda oblastního sdružení ODS Jihlava