Proč máme uvolněné zastupitele?

3. září 2014
Proč máme uvolněné zastupitele?

Z tábora opozice je nám vytýkáno, že je v obci příliš mnoho uvolněných zastupitelů (že to stojí zbytečně moc peněz).

 

Tak si pojďme vysvětlit, jak je to doopravdy.

 

Uvolněný zastupitel je člověk, který práci pro obec vykonává jako své zaměstnání. Je tedy dlouhodobě „uvolněný“ ze své dosavadní práce a je placen z prostředků obce. Znamená to také, že je k dispozici kdykoli v pracovní době.

Naproti tomu neuvolněný zastupitel má dál svou práci (zaměstnání nebo podnikání) a práci pro obec se může věnovat jen ve svém volném čase (po večerech). Má tedy na práci pro obec mnohem méně času a nemůže být při různých jednáních a akcích, které se konají přes den. Je z obecních prostředků placen také, ale adekvátně méně.

 

V Horoměřicích máme v současné době uvolněného starostu, dva místostarosty a jednoho předsedu komise. A rozhodně se za obecní peníze neflákají.

 

Starosta Václav Kášek řeší úkoly strategického významu, plánování a realizaci investic, územní plán, církevní restituce v návaznosti na zájmy obce, jedná s úřady, s dodavateli, připravuje výběrová řízení na dodavatele. Současně je hlavou obecního úřadu, tedy dělá správní rozhodnutí, plní funkci zaměstnavatele pro všechny zaměstnance obce. Řeší též záležitosti technického charakteru.

 

Mistostarostka Jana Kohoutová má na starosti ekonomiku, připravuje rozpočet obce, sleduje hospodaření. Podílí se na administraci dotací, zpracování žádostí a jejich monitoringu. Vyřizuje běžnou administrativu úřadu, zpracovává výkazy a daně. Zabezpečuje realizaci kulturních a společenských akcí, vede redakci Horoměřického zpravodaje a webové stránky.

 

Místostarosta Zdeněk Babka zabezpečuje především technické úkoly. Dohlíží na realizaci investic, organizuje opravy staveb a strojů, řídí pracovníky údržby obce. Současně úzce spolupracuje se starostou na jeho úkolech, aby byl přípraven v příštím volebním období převzít jeho povinnosti.

 

Předseda komise Filip Kohutič spolupracuje s místostarostou Babkou na řešení všech technických záležitostí a údržbě obce. Zároveň zpracovává veškerou administrativu ohledně veřejných zakázek a zejména dotací, které jsou co do objemu administrativy velmi náročné.

 

Všichni čtyři uvolnění zastupitelé spolu velmi dobře spolupracují, tvoří schopný a fungující tým a jsou schopni se navzájem ve svých povinnostech zastoupit.

 

A proč uvolněných zastupitelů postupně přibývá? Ještě před 16 lety byl uvolněný pouze starosta, před 12 lety starosta a místostarostka, před 8 lety přibyl ještě druhý místostarosta a před 2 lety předseda komise.

Je pro to jednoduché vysvětlení. Neustále přibývá agenda, kterou obcím ukládá stát svými zákony. Zákon, který měl dříve 10 stran, jich má dnes 60, všechna pravidla jsou složitější a procesy administrativně náročnější. Dalším důvodem je, že také naše obec roste a povinnosti tím pádem přibývají. A v posledních dvou letech se konečně daří získávat dotace, což si vyžádalo dalšího schopného člověka na jejich administraci.

Pokud bychom neměli uvolněné zastupitele, museli bychom na tuto narůstající agendu přijmout úředníky. Ty by bylo třeba zaplatit, takže by obec nic neušetřila. Problém je, že úředníci by neměli pravomoc řadu věcí samostatně rozhodnout, takže by stejně část agendy zůstala na zastupitelích. 

Štítky:
tisková zpráva