Ozvěny dne

9. února 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Jan BUMBA, moderátor:

Asi ne právě lichotivou vizitku vystavil dnes české justici Evropský soud pro lidská práva, uznal totiž stížnost Františka Oldřicha Kinského, že vůči němu zdejší soudy nepřistupovaly spravedlivě, když se na ně obrátil s žádostí o vrácení majetku v řádu desítek miliard korun. O majetek Kinského rodiče přišli po válce na základě takzvaných Benešových dekretů kvůli údajné kolaboraci s nacisty. František Oldřich Kinský zemřel před 3 lety, aniž se svými nároky uspěl. Evropský soud se také nezabýval otázkou, jestli byly ty nároky oprávněné. Ale došel k závěru, že postup zdejších soudů nezaručil jejich spravedlivé projednání. Naším hostem je ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dobrý den.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Dobrý den přeji.

Jan BUMBA, moderátor:

Pane ministře, můžete, prosím, shrnout, co přesně tedy štrasburský soud vytýká české justici, kde měla pochybit především?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já se, pane redaktore, musím v tomto případě zastat české justice. Ten problém v případě pana Kinského, alespoň jak mám velmi povrchní a obecné informace, se netýkaly české justice, ale týkal se českých veřejných funkcionářů, konkrétně politiků. Byla to tehdy vláda sociální demokracie, kdy její představitelé víceméně pronášeli veřejné výroky, kterými hodnotili možný soudní spor s panem Kinským, odsuzovali možnost toho, že by pan Kinský mohl dostat majetek zpátky, a tyto veřejné výroky podle štrasburského soudu mohly mít vliv na právo pana Kinského, aby v jeho případě proběhl spravedlivý proces. Tedy to hodnocení se netýká justice jako takové, ale spíše klimatu, které zde vytváří politická scéna, v jakém probíhaly soudní spory, restituční soudní spory pana Kinského.

Jan BUMBA, moderátor:

Ale politici přece říkají různá slova, někdy říkají i velice ostrá slova, a tak dále. To přece nemůže ovlivnit nezávislou justici?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Podívejte se, to je otázka, kdy ta slova říkají a v jaké podobě. Pokud politik hodnotí rozsudek soudu, poté, co soud rozhodne, pak se domnívám, že má na to právo, může vyjádřit svůj názor. Ale pokud probíhá soudní řízení a politik, například ministr říká, že není možné, aby dotyčný žadatel u soudu uspěl, veřejně konstatuje věci, které mají být u soudu prokázány, například to, že je někdo kolaborant a tak dále, tak samozřejmě může vytvořit klima, které může být nátlakové vůči soudu. Mimo jiné tam docházelo k jiným věcem, kdy zkrátka ministerstvo spravedlnosti dle štrasburského soudu vykonávalo nestandardní dohled v kauzách pana Kinského. A také tam probíhalo trestní stíhání pana Kinského, což štrasburský soud na základě těchto faktů dospěl k závěru, že opravdu jeho právo na spravedlivý proces bylo tehdy narušeno, byť je třeba říci, že současně konstatoval tento štrasburský soud, že se neprokázalo, že by toto klima ovlivnilo charakter a způsob rozhodování štrasburského soudu.

Jan BUMBA, moderátor:

Když jsme hovořili o těch výrocích některých politiků, můžeme být konkrétnější. Šlo o výroky tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála, podle agenturních zpráv, alespoň tedy. Jedna věc mě zaujala, pane ministře, z toho, co jste říkal, nestandardní dohled ministerstva spravedlnosti na soudy. Pokud to bylo možné v tehdejší době, dnes nic takového není možné, je to vyloučeno.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Pane redaktore, to samozřejmě záleží na asi morálním profilu toho konkrétního ministra spravedlnosti. My určitě žádné nestandardní dohledy neděláme. Myslím si, že i v dnešní době, kdyby se něco takového dělo, tak emancipovaná justice by se ozvala, nenechala by si něco takového líbit. To znamená, ta situace dnes po několika letech zase je jiná a takové věci jsou fakticky u nás vyloučené.

Jan BUMBA, moderátor:

Co se týče samotných majetkových nároků Františka Oldřicha Kinského, tento soud nějakým způsobem neposuzoval, zda byly oprávněné či neoprávněné?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ano, máte pravdu. Štrasburský soud nijak neřešil meritum problému. To znamená, zda pan Kinský má nárok na majetky či nemá. Toto vůbec nebylo předmětem sporu. Pouze se řešilo, zda byl dodržen princip spravedlivého soudního procesu. Nijak nebylo ani zpochybněno to, že primárně při vydávání majetku jsou u nás uplatňovány takzvané restituční zákony. To znamená, rozsudek štrasburského soudu nijak neohrožuje, řekněme, to, jak byly vypořádávány restituce v českých zemích.

Jan BUMBA, moderátor:

Vyplývá z toho, pane ministře, nějaké poučení, z toho verdiktu Evropského soudu pro lidská práva, ať už jde o chování politiků nebo ministerstva spravedlnosti nebo justice?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já se osobně domnívám, že toto má být poučení hlavně pro veřejné funkcionáře, že zkrátka a dobře je vždycky třeba, aby veřejní funkcionáři vážili slova, pokud hodnotí rozhodování soudu. Měli by zvážit, v jaké fázi tak činí. Jestli ve chvíli, kdy soud teprve posuzuje danou věc, anebo už je rozhodnuto. Já se domnívám, že veřejný činitel má právo vyjádřit svůj názor, stejně jako jakýkoliv občan ve vztahu k soudu, ale to vyjádření názoru nesmí vypadat tak, že chce tímto vyjádřením názoru ovlivňovat to, jak soud rozhodne. A pokud zde někteří ministři za socialistických vlád říkali výroky od nemožnosti vydání majetku pana Kinského, ještě před tím než soud rozhodl, no, tak to by mohlo vnímáno jako jistá forma nepřímého nátlaku. Takže ten rozsudek štrasburského soudu podle mě není překvapivý, ostatně obdobně tu věc posuzoval také náš Ústavní soud.

Jan BUMBA, moderátor:

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Děkuji za rozhovor, na shledanou.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Také děkuji a přeji krásný den. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr