Pohrdání zastupiteli města?

28. srpna 2014
Pohrdání zastupiteli města?

Zastupitelstvo se 27.8. po 20 minutách rozešlo z důvodu neschválení důležitých bodů v programu, které se týkaly rozvoje města.

Na počátku srpna požádalo 22 zastupitelů města Pardubic o svolání mimořádného jednání zastupitelstva města k problematice územního plánování. Zastupitelstvo bylo svoláno na úterý 27. srpna, z 39 zastupitelů jich bylo přítomno 26. A nastal zádrhel – hlasování o programu.

Nejdříve nebyl zařazen nový bod, v kterém kontrolní výbor chtěl informovat zastupitele se zjištěnými vážnými nedostatky při prověření hospodárného vynaložení veřejných prostředků na územní studii Dražkovice (materiál, ve kterém bylo konstatováno, že byly nehospodárně využity finanční prostředky, byl schválen jednomyslně všemi hlasy členů kontrolního výboru, jak koaličními, tak i opozičními). A následovalo i neschválení dalších dvou bodů programu – problematika územního plánování a diskuze. Pro body programu bylo vždy jen 18 přítomných zastupitelů, pro program jich tedy nehlasovalo jen osm. V souladu s jednacím řádem se tak zastupitelstvo po 20 minutách rozešlo, aniž projednalo důležité body rozvoje města.

A o tom, že jde o vážnou věc, svědčil i téměř zaplněný balkon pro veřejnost. Přítomné občany zajímalo jak územní plánování, tak určitě i připravené otázky v bodě diskuze týkající se přestavby třídy Míru či rekonstrukce Tyršových sadů.

Myslím, že především vedení města, které pro navržený program nehlasovalo, pohrdá názory velké skupiny zastupitelů a přitom zapomnělo i na známý citát Voltaire: „S vašimi názory nesouhlasím, ale do smrti budu hájit vaše právo je říkat“, aneb jak v úvodní řeči před schválením programu řekl koaliční zastupitel Miroslav Petráň, že vedení města ztratilo kontakt s lidmi.                                

Ing. Petr Klimpl

předseda klubu zastupitelů statutárního města

Štítky:
Pardubice