Fiskální smlouva? Suverenita za dotace

8. února 2012

Nedávno uzavřená fiskální smlouva přináší podstatné fiskální transfery z bohatších států k chudším, které se na oplátku musejí vzdát fiskální suverenity ve prospěch institucí EU a velkých evropských hráčů jako je Německo. Smlouva je tak jen dalším krokem na cestě ke "stále těsnější unii".

Řekl to místopředseda frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil ve svém vystoupení v Heritage Foundation ve Washingtonu. Tato nadace je významným americkým konzervativním think-tankem.
 
Jan Zahradil popsal i několik mýtů, které panují v americké administrativě ohledně evropské integrace. "Eurofederalismus nemá s americkým, jeffersoniálnským federalismem nic společného," řekl Jan Zahradil. "Eurofederalismus znamená neustálý přesun pravomocí z národních států ve prospěch ústředních institucí nebo keynesiánskou přerozdělovací ekonomiku vedoucí k nabobtnalému sociálnímu státu a veřejným výdajům. Paradoxně obsahuje i silné projekce národních zájmů některých významných evropských hráčů do činnosti evropských institucí a rozhodovacích procesů. Pokud si tedy někdo myslí, že může budovat EU po vzoru Spojených států, já říkám: Ne, není to možné. Evropa je odlišná. Federalismus může nabídnout model omezené demokratické vlády v měřítku národa, nikoli v rámci sdružení dvaceti sedmi odlišných a rozdílných národů. Proto s eurofederalismem zásadně nesouhlasíme."
 
Celý projev Jana Zahradila čtěte ZDE.
Ing. Jan Zahradil

člen gremia s hlasem poradním
poslanec EP