Ekonomika ČT24

7. února 2012
Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl primátor Kladna a přeseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

Přemysl ČECH, moderátor:

A víc k tématu Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí, kterého vítám ve studiu. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Přemysl ČECH, moderátor:

Pane předsedo, registrujete faktický úbytek hracích automatů a terminálů, nebo spíš mizí ty na papíře, jak to zaznělo trochu v té reportáži?

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

Víc samozřejmě zatím mizí těch na papíře, ale v konkrétních městech, třeba na Kladně, už jsme zaznamenali úbytek i fyzický. Čili ten směr je rozhodně dobrý a je potřeba v něm pokračovat.

Přemysl ČECH, moderátor:

Do jaké míry podle vás zafungovalo to vyšší zdanění a určité správní poplatky za den provozu toho automatu, protože samozřejmě jsou tedy vyšší proti tomu minulému stavu, ale zase podle mého názoru nejsou přece nějak mimořádné nebo dokonce likvidační.

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

To určitě ne. Ale předtím v podstatě žádné zdanění neexistovalo. My jsme měli slušné správní a místní poplatky za ty výherní hrací přístroje, ale za videoloterijní terminály toto nastavené v podstatě nebylo. Oni platily...

Přemysl ČECH, moderátor:

To bylo vlastně na dobrovolnosti těch...

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

Oni platily na dobročinné účely, ale bohužel některé, zvlášť ty menší firmy to různě maskovaly. Navíc se dělily na menší. Čili teď rozhodně probíhá fúze, rozhodně ubývá těch heren, a to je rozhodně dobře.

Přemysl ČECH, moderátor:

Jste tedy celkově spokojeni s tou legislativní úpravou, která funguje od začátku roku, nebo tam máte nějaké slabé výhrady?

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

Samozřejmě, několikrát už jste zmiňovali třeba ty tomboly. Ale to, co se povedlo, je skvělé, protože povedlo se to, co léta nebylo. A navíc teď poprvé s námi jak ty asociace, tak jednotliví provozovatelé heren konečně vážně jednají nejenom to, co je v zákoně a jak je můžeme omezovat, ale přistupují na dobrovolné dohody na odstranění reklam a podobných věcí, to je to, po čem města volala, aby opravdu měla v ruce nástroj, kterým mohou ty firmy donutit k jednání, anebo když ta obec to vyžaduje ty podmínky v ní, tak může i zakázat.

Přemysl ČECH, moderátor:

Hrací automaty a terminály samozřejmě řadu lidí ruinují nebo zruinovaly. Na druhou stranu teď přece jenom nově budou zdrojem jakýchsi příjmů. Jak by měl vypadat takový ideální stav, nějaký takový optimální stav mezi tedy výnosy a mezi tím rozšířením těchto přístrojů.

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

Ne, tak to je záležitost opravdu každé obce, protože jsou obce, kde je třeba vysoká nezaměstnanost, kde to ruinuje nejenom rodiny, ale navíc se tam dostávají peníze, které stát vyplácí na sociálních dávkách. A jiná situace pochopitelně je třeba v nějakých centrech turistického ruchu. My jsme se snažili o to, aby každá obec podle svých místních podmínek si mohla rozhodnout, protože ona nejlépe ví, jaké ty podmínky u ní jsou.

Přemysl ČECH, moderátor:

Jinými slovy, tedy neexistuje nějaký obecně platný návod nebo nějaký společný postup, kdyby se obce, města spojily a hájily nějaké své zájmy na obecnějším principu.

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

Tak to určitě existovalo, ale právě přitom schvalování zákona, kdy to byl společný zájem všech měst a obcí, aby ta regulace byla. A teď už se to rozvrstvuje podle těch podmínek. Jinak samozřejmě platí to, že si navzájem vyměňujeme vyhlášky a rozsudky Ústavního soudu. Určitě sdílíme dobrou praxi, třeba ty dobrovolné dohody tak, aby co se povede v jednom městě, se dalo použít v jiném městě nebo obci.

Přemysl ČECH, moderátor:

Ono těch negativních nebo nepříjemných důsledků tohoto hraní je samozřejmě celá řada, ale existuje jeden, který třeba obcím, městům vadí nejvíc a je společný pro většinu měst a obcí?

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

Určitě je to ten dopad na ty rodiny, kdy pak samozřejmě musíme řešit problémy vyplývající z toho, protože většinou hrají muži, že třeba pak neplatí ta rodina nájemné a musíme to nějakým způsobem řešit, protože tu rodinu nechceme nechat na ulici. A pak je to samozřejmě přestupková a drobná kriminalita, někdy i vážnější kriminalita. Ale to je totéž jako u drog, jako u jiných dalších věcí.

Přemysl ČECH, moderátor:

Považujete tento legislativní stav, tak jak platí od začátku roku, za konečný, nebo to vidíte jenom jako jednu etapu na nějaké delší cestě?

Dan JIRÁNEK, předseda Svazu měst a obcí ČR; primátor Kladna:

Určitě je to jedna etapa, ale je to ta etapa pro nás, která byla nejdůležitější. Dnes mají obce pravomoc regulovat hazard na svém území. To bylo to nejdůležitější. A teď je možné samozřejmě to vylepšovat. Také koneckonců uvidíme, jak ten zákon bude fungovat v delším časovém období.

Přemysl ČECH, moderátor:

Díky za vaše názory, hezký večer, na shledanou.

Na shledanou.

Ing. Dan Jiránek