Politici se chtějí lidem zalíbit

8. února 2012
Politici se chtějí lidem zalíbit

Podle senátora a primátora Teplic Jaroslava Kubery (ODS) má návrh ústavní změny řadu rizik a úskalí. Chybí mu širší debata, v níž by se na ně upozornilo. Kolegům vytýká, že i když mají k předloze své výhrady, navenek ji podporují, aby se zalíbili voličům.

Patříte mezi odpůrce přímé volby. Proč?

Nejsem absolutní odpůrce. Pouze mi chybí diskuze na toto téma. Nyní jsme dostali posudky šestnácti ústavních právníků a pouze tři z nich nemají k přímé volbě vážnější připomínky. Avšak vzhledem k tomu, že budeme o návrhu rozhodovat už dnes, na širší debatu nebude čas, což je nesmírná chyba. Od politiků je velmi neseriózní, že se veřejnosti nesnaží úskalí s tím spojená vysvětlovat. Jednání Senátu bych alespoň o dva až tři měsíce odložil. Kdyby lidé slyšeli relevantní protinázory, možná by změnili postoje. Stejně tak bychom měli diskutovat o přímé volbě starostů, tam je také mnoho úskalí. Co když bude mít například přímo zvolený starosta úplně opačné názory než řádně zvolené zastupitelstvo dané obce či města?

Řekl jste, že schválením této novely ústavy si Senát sám nad sebou podepíše rozsudek smrti. Jak jste to myslel?

Už delší dobu se o tom diskutuje na internetu. Přispěvatelé se ptají, k čemu pak bude dobrý dvoukomorový parlament. Zaznívají názory o nutnosti šetřit a podobně. V těchto příspěvcích se ale už nepíše třeba o tom, kolik špatných zákonů Senát opravil. A mimochodem část diskutujících navrhuje zrušit Poslaneckou sněmovnu. Takže nejde jen o Senát.

Je nutné omezit prezidentské pravomoci?

To je největší absurdita celého toho divadla, které se kolem přímé volby odehrává. Vždyť je zřejmé, že takto zvolený prezident bude mít mnohem silnější mandát, mnohem větší autoritu. Měl by tedy mít i silnější pravomoci. Jistě, uvědomuji si, že to může být dvojsečné. Je ale naprosto nelogické se schválením přímé volby zároveň osekat hlavě státu pravomoci.

Odhadnete výsledek dnešního hlasování?

Bude zajímavé sledovat, jak se ke svým pozměňovacím návrhům nakonec postaví senátorka za ČSSD Jiřina Rippelová. Jinak platí, že řada mých kolegů má podobné názory jako já, pouze je neříká nahlas. Na rozdíl ode mě to se skřípěním zubů podpoří. Takové jednání je ale neseriózní. Politici tady nejsou od toho, aby se ze všech sil snažili zalíbit voličům. 

(Autor: Pavel Otto)

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu