Zneužití politikova postavení

1. dubna 2014
Zneužití politikova postavení

Vážený pane šéfredaktore, naprosto chápu, že se někdo rozhodne ve "svých" novinách pochválit či pohanět své předchůdce. Na tom není nic špatného. Pokud k tomu ale využije mé osoby a pokusí se ji co nejvíce urazit, pak mě to upřímně mrzí (Lži, pravdy a ošklivosti, LN 28. 3.).

 
Vytrhl jste si jednu část věty z živého televizního vystoupení, abyste mě prohlásil za lháře a od této chvíle za neslušného člověka. To pokládám za velmi nekorektní. A přiznám se, že jsem na takové věci hodně citlivý. 
 
Je pravda, že jsem se vyjádřil možná příliš expresivně o odchodu značné části redakce komentářů z Lidových novin. Neměl jsem říci "vyhodil", ale pouze "vypudil" (a to svým střetem zájmů), a pak byste neměl prostor reagovat. Ale podstata mého televizního sdělení přece spočívala v něčem zcela jiném. 
Jednalo se o reakci na výroky pana vicepremiéra a ministra financí pana Babiše na tiskové konferenci po zasedání vlády, kde zaútočil na nezávislé novináře. V přímém televizním vystoupení začal vyhrožovat, že kdo by snad chtěl pomáhat médiím, která o jeho lidech nepíší jen dobře, tak se musí připravit na daňovou kontrolu (což je mimochodem zneužití postavení veřejného činitele jak vyšité a pan Babiš si to také brzy uvědomil a vzal honem vše zpět). A pokud mě paměť neklame, tak něco podobného ve vztahu k Vašemu listu proběhlo už loni v létě – slavná věta: "Doufám, že kluci vědí, co dělají. Asi nevědí, s kým mají tu čest..." 
 
Takže Vám osobně i všem čerstvě bývalým redaktorům se omlouvám za termín "vyhodil", neměl jsem ho použít. Přesto trvám na svém, že politik nemá co novinářům vyhrožovat a že spojení politické a mediální moci je nebezpečím pro demokracii. Držím Vám palce, abyste v Lidovkách dokázali, že přísloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej" nemusí vždy platit. 
Marek Benda

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení