Téma zrušení obvodů navzdory referendu opět na stole

10. března 2014
Téma zrušení obvodů navzdory referendu opět na stole

Některá politická uskupení chtějí v Pardubicích opět otevřít problematiku zrušení městských obvodů.

Činí tak navzdory faktu, že se na toto téma 12. června 2013 uskutečnilo referendum. Tohoto referenda se zúčastnilo téměř 21% oprávněných voličů a z nich se více než 60% vyjádřilo pro zachování obvodů a necelých 39% pro jejich zrušení. 

Téměř 80% občanů Pardubic dalo tehdy svým „nehlasováním“ najevo, že pro ně tato problematika není důležitá. Pouhých 8% našich občanů si přálo zrušení obvodů natolik, že kvůli němu přišlo hlasovat. 

Očekával jsem, že když vedení města referendum vypsalo, budou se jeho výsledkem politici také řídit. Zařazení bodu programu „Nová koncepce uspořádání města Pardubice“ na jednání zastupitelstva mě proto nemile překvapilo. Pardubice mají mnoho problémů, které je třeba řešit. Před zastupiteli města stojí schválení strategického a územního plánu města, příprava projektů na čerpání evropských dotací v „hradubické“ aglomeraci a také celá řada dalších důležitých úkolů. Neustálé otevírání problematiky zrušení obvodů odvádí pouze pozornost od skutečných problémů a také zbytečně ubírá energii lidem zaměstnaným na obvodech. Vždyť kdo by chtěl pracovat v atmosféře, kdy se neustále diskutuje, jestli je jeho práce potřebná nebo ne? 

Jestli naše město něco potřebuje, tak je to stabilita a koncepčnost a ne neustálé volání po změnách s nejistým výsledkem. 

Nerespektování výsledku referenda je neúctou k občanům a mrháním veřejnými prostředky. Opětovné otevření tématu městských obvodů svědčí také o názorové vyprázdněnosti a neschopnosti nabídnout voličům témata, která jsou pro ně opravdu důležitá. Je i prostředkem, jak odvést pozornost od neúspěšného čerpání evropských dotací na nerealizované projekty jakým jsou např. Tyršovy sady.         

Pokud mají i tak některá politická uskupení pocit, že je důležité obvody zrušit a zreorganizovat uspořádání našeho města, mají jedinečnou možnost jak tuto problematiku znovu otevřít a nezdržovat s ní práci zastupitelstva a úředníků – přesvědčit o své pravdě většinu obyvatel ve volbách.   

PaedDr. Jan Mazuch

předseda Městského klubu