Impulsy Václava Moravce

25. ledna 2012
Impulsy Václava Moravce

Hostem diskusního pořadu Rádia Impuls byl europoslanec Ivo Strejček.

Václav MORAVEC, moderátor:

Hezký dobrý večer vám všem. Vláda se nakonec k pomoci eurozóně připojí. Nečasův kabinet se dohodl, že Česká republika poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku na pomoc eurozóně ve výši do 1,5 miliardy eur, přepočteno na koruny to dělá zhruba 38 miliard. Tady jsou slova premiéra, šéfa občanských demokratů Petra Nečase:

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS (záznam):

Vláda dnes schválila žádost České národní bance o uvolnění 1,5 miliardy euro, kterou poskytneme jako půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu, respektive Česká národní banka ze svých devizových rezerv. Pro nás bylo velmi těžko akceptovatelné to původní číslo 3,5 miliardy euro, protože by to znamenalo, že v podstatě 50 procent stávajících devizových rezerv euro by bylo celkem dohromady exponováno vůči Mezinárodnímu měnovému fondu a to by byl velmi riskantní krok.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vysvětlil před několika desítkami minut český premiér Petr Nečas. Poskytnutím půjčky dává Česká republika podle Nečase najevo, že v rámci evropské sedmadvacítky patří do skupiny, citujme: ekonomicky zdravých států. Konec citátu. Šéf opozičních sociálních demokratů Bohuslav Sobotka rozhodnutí vlády přivítal. Nejen o jedné půjčce bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je europoslanec Občanské demokratické strany Ivo Strejček. Vítejte v Rádiu Impuls, děkuji, že jste přijal mé pozvání. Dobrý večer.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Dobrý večer, velmi pěkně děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:

Za necelé 4, respektive 5 měsíců to bude už 8 let, co je Česká republika členským státem Evropské unie. Ve kterých okamžicích, byly-li vůbec takové okamžiky, jste si řekl, že to bylo chybné rozhodnutí vstoupit do Evropské unie?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já myslím, že Česká republika je jaksi státem, který je na evropském kontinentu s největší pravděpodobností i pro většinu lidí, kteří se referenda zúčastnili, tak ti to chápali jako záležitost, která je pro nás nevyhnutelná stát se součástí tohoto uskupení. Čili ta debata, zdali jsme měli být nebo neměli být, byla v rukách voličů, byla v rukách lidí, kteří se v referendu rozhodli a debata o tom, jestli jsme měli nebo neměli být, už myslím v této chvíli, či zda jsme v určitém okamžiku měli sami o sobě zapochybovat, je myslím zbytečná. Teď je třeba …

Václav MORAVEC, moderátor:

Neříkejte, že jste nepochyboval v průběhu těch uplynulých necelých osmi let?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Mnohokrát, pane doktore, jsem pochyboval o tom.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak jste ty pochybnosti rozptyloval? Že jste si řekl, nevracejme se, odhlasovali jsme si to v roce 2004 v referendu?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Pokud jste poslancem Evropského parlamentu, tak je rozptylujete nebo snažíte se rozptylovat tak, že tam pracujete a snažíte se obhajovat to, co si myslíte, že je pro Českou republiku důležité, podstatné nebo zásadní. Mnohdy se samozřejmě dostáváte do konfliktu s jinou částí české politiky, no ale to tak je.

Václav MORAVEC, moderátor:

Občanští demokraté jako nejsilnější vládní strana v letech 90. pomáhali Česko do Evropské unie přivádět. Někdejší premiér Václav Klaus podával přihlášku do Evropské unie. Nemůže se v dohledné době ukázat, že tu přihlášku nepodávat, stát se středoevropským Švýcarskem by bylo lepší? Berte to jako provokaci.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já jsem dokonce o sobě někde četl v nějakém z českých médií, že si přeji, aby Česko bylo Švýcarskem. To si samozřejmě přeji. Přeji si, aby Česká republika byla ekonomicky výkonnou zemí, sociálně stabilní, aby se v ní lidem líbilo a aby se neměli potřebu stěhovat kamkoliv jinam.

Václav MORAVEC, moderátor:

Přejete si dnes ve skrytu duše 25. ledna roku 2012, aby bylo možné z Evropské unie právně vystoupit, protože ta procedura vystupování vlastně není upravena? Přejete si, aby taková procedura byla, aby jí Česko mohlo využít?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Ta procedura se dnes dá vyvolat prostřednictvím tolik diskutované Lisabonské smlouvy. Je to možné, je k tomu možné přistoupit. No, já nevím, zdali v této chvíli ta debata takhle má stát, ale…

Václav MORAVEC, moderátor:

Ve skrytu duše, bylo by to dobré?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Aby Česká republika vystoupila z Evropské unie? Příliš mnoho pro a příliš mnoho proti.

Václav MORAVEC, moderátor:

Co převažuje? Protože Václav Klaus začíná říkat, začínají převažovat negativa nad pozitivy českého členství v evropské sedmadvacítce, když hodně zjednoduším jeho vystoupení z minulého týdne.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já se zdráhám interpretovat slova Václava Klause, ale já jsem jim rozuměl tak, že říkáme-li, že hlavním příspěvkem toho, že jsme členy Evropské unie, je naše členství v jednotném trhu, pak mám dojem, že Václav Klaus ekonom říká, že již dávno ten takzvaný společný trh překonal sám sebe a že negativa takzvaného společného trhu dnes převažují nad pozitivy a já teda teď řeknu se znalostí evropských institucí a Evropského parlamentu, tak v tomto bodu já tedy s panem prezidentem velmi souhlasím.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, ptám se na váš osobní názor, jestli si myslíte, když se podíváme na dění v Maďarsku v těch uplynulých 14 dnech, kde připomínám, je krajní pravice součástí parlamentu, bezesporu krajní pravice nutí i premiéra Orbána, aby byl víc protievropský a tím bral částečně munici krajní pravici. Jestli se dočkáme v těch následujících měsících, možná dvou letech, toho, že začne být využívána možnost vystoupení z Evropské unie a že bude záležet na tom, kdo bude první? Váš tip?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Na otázku B, když dovolíte, já vám neodpovím, protože to nevím. To je fér teď ode mě to říct. Ale já děkuji za to, že jste zmínil Maďarsko, protože jsem shodou okolností v parlamentu byl při tom, když premiér Orbán byl jaksi dotazován plénem Evropského parlamentu, jak to tedy míní s tou změnou ústavy. A já teď ať si myslím o panu premiérovi Orbánovi cokoliv nebo ať si myslí kdokoliv z nás cokoliv o současné vládě v Maďarsku, tak já k tomu říkám, že to je vláda, která byla zvolena, byla zvolena většinově, byla zvolena drtivou podporou voličů, voliči jí dali důvěru, ona na základě podpory, které se jí dostalo od voličů a zdůrazňuji ve svobodných volbách od voličů, tak plní svůj program a mně připadá tedy minimálně velmi zvláštní, velmi podivné, když vláda plní svůj program, za který je zodpovědná svým voličům a kteří ji mohou odvolat nebo ji naopak potvrdit v jejím mandátu, tak když je tahána za uši od evropských institucí. To já považuji za nefér a myslím si, že je to významné překračování servisních služeb, které má například Evropská komise dělat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pak tady ale máte nějaký evropský sdílený hodnotový systém, se kterým můžeme nebo nemusíme souhlasit a pak je ta otázka legitimní. Proto se vás ptám, jestli si myslíte a znáte při svém dlouholetém působení v Evropském parlamentu i nálady jednotlivých státníků evropských zemí, jestli ta krize, kterou evropská sedmadvacítka i eurozóna prožívají, může vést k drolení Unie a využívání i toho, že si některé státy přesně řeknou - evropský sdílený systém, který je v institucích Evropská komise, Evropský parlament a instituce další, je v rozporu s tím, co po nás chtějí voliči i co chceme my, jako národní politické reprezentace, pojďme vystoupit. Myslíte si, že tato chvíle se blíží v souvislosti s tou krizí, kterou Evropa prožívá? Upřímná odpověď.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já vám rozumím, já ji nevylučuji. Dokonce si myslím, že je v mnohých případech pravděpodobná, pakliže bude se krize eurozóny prohlubovat, bude neřešená, respektive bude řešena pseudořešeními, která jsou v současné době přijímána a pak já vůbec nedokážu vyloučit, že v některých členských státech začnou vznikat taková politická uskupení, která budou svým programem nahrazovat současný politický ‚establishment‘, budou oslovovat mnohem širší množství potenciálních voličů a ti je vynesou posléze k takovým volebním preferencím, řekněme, výsledkům volebním, že se může stát, že pak takováto uskupení i takové politické proudy vyvedou dokonce i významné členské země mimo Evropskou unii.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když mluvíte o významných členských zemích, které byste zmínil z těch velkých, kde se může stát, že budou kandidáty na vystoupení z Evropské unie?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já se teď zdráhám říkat některé velké země. Ale podíváte-li se na průzkumy veřejného mínění v nejrůznějších zemích, tak tedy ani zdaleka…

Václav MORAVEC, moderátor:

Nemyslíte, že to bude tak, že přesně ty dvě největší budou chtít, respektive Francie a Německo budou chtít udržet Unii stůj co stůj, takže ty to nebudou. Může to být možná Velká Británie?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Ale třeba to mohou být právě ty dvě, které jste vy mluvil nebo některá z těchto zemí. Protože přece průzkumy veřejného mínění například v Německu jednoznačně ukazují, že Němci ani zdaleka nejsou spokojeni s tím, jakým způsobem se a na úkor jejich vlastní kapsy řeší krize eurozóny. Nevíme nic. Merkelová dnes je kancléřkou, zítra jí být nemusí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vládní TOP 09 a opoziční sociální demokraté tvrdí, že postoji České republiky jako členského státu Evropské unie čím dál méně lidí v Bruselu rozumí. Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že málokdo například rozumí tomu, proč občanští demokraté, potažmo Nečasova vláda mluví o nutnosti referenda ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Premiér Petr Nečas o referendu mluví až ve chvíli vstupu České republiky do eurozóny. Tady jsou Nečasova slova.

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS (záznam):

Podstatné je, že smlouva s má vztahovat pouze na členské země eurozóny, to znamená nečlenské země eurozóny, které stanou signatáři této smlouvy povinně, vlastně pro ně bude účinná tato smlouva až datem přistoupení do eurozóny. Tato smlouva zásadním způsobem mění fungování hospodářské a měnové unie a představuje nasměřování Unie k fiskální unii.

Václav MORAVEC, moderátor:

Zaznamenalo Rádio Impuls slova premiéra Petra Nečase. Hlavním cílem té unijní smlouvy o rozpočtové odpovědnosti je, aby členské státy měly vyrovnané státní rozpočty, nežily na dluh a nemohla se opakovat krize eurozóny, kterou teď prožíváme. Proč, Ivo Strejčku, europoslanče z Občanské demokratické strany, vlastně ODS vadí ta smlouva tolik, když se podíváme na ten hlavní cíl, teď nechme stranou ty prostředky, ale hlavní cíl vyrovnané státní rozpočty, dlouhodobý cíl Občanské demokraté strany, byť to zase byla Klausova vláda v roce 1997, která měla jako první deficitní rozpočet a od té doby se nastartovalo deficitní financování státní pokladny?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Jak a kde v této chvíli začít?

Václav MORAVEC, moderátor:

Hlavní cíl.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Samozřejmě, že nám jde o vyrovnané rozpočty. Pochopitelně, že nám o to jde. Na druhou stranu se domníváme, že národní parlament, český parlament, čeští poslanci mají mít přece to základní právo určovat priority, parametry svého rozpočtu, poprat se o to ve volbách. Vždyť přece volby v moderní politice jsou přece volbami o to, jak budou vysoké daně, jak budou přerozdělovány a kdo o tom bude rozhodovat. Proč máme víc věřit tomu, že český ministr financí si sbalí svůj kufřík, pojede s návrhem českého rozpočtu do Bruselu, kde mu ho nějak posoudí a řeknou - no, ale my si myslíme, že třeba v těch sociálních programech máte ubrat nebo máte ubrat v některém z jiných částí v jiném segmentu státního rozpočtu. To přece má udělat národní parlament, ten se o to má poprat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale podívejte se na to, když ty parlamenty jsou nezodpovědné, viz. Itálie, kam to dotáhla, nebo Řecko, ti dokonce falšovali statistiky. Ten bič tady nebyl. Dobře, pak ať tedy hospodaří na svém a ať se dostávají sami do těch problémů, ale ať nestáhnou ke dnu druhého. Není to tedy logické, že jestliže tady Evropská unie je, máme tak složitý organismus, jehož jsme členem, tak to nějaká pravidla chce?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Výborná otázka, protože návrh, o kterém se zatím bavíme jako o návrhu, protože ten bude definitivně odsouhlasen, pokud já vím, až někdy příští týden na Evropské radě, takže bavme se, prosím, v uvozovkách nebo v závorce o návrhu. Ale podstatné je, že přece pro zdravé ekonomiky nebo zdravě se vyvíjející je tento návrh zbytečný a ekonomikám, které se dlouhodobě chybně vyvíjejí, tak tento návrh nepomůže, neboť on přece nevychází jaksi z pojmenování toho, co je pravou příčinou. A vy jste to, pane doktore, v předcházející větě, myslím, i docela dobře řekl. Jak je možné, že dlouhodobě špatně chybně hospodařící státy, jak k těmto dluhům došly? Dluhy přece v tomto případě nejsou příčinou, ale jsou důsledkem nějakého vývoje a ten vývoj je letitý, desetiletý, 20-30-40, poválečný…

Václav MORAVEC, moderátor:

Nezodpovědného chování národních parlamentů. Proč tedy vám vadí ten arbitr, respektive jistý Damoklův meč a teď je přece jedno, jestli bude v Bruselu, ve Štrasburku nebo bůhví kde, ale že tady bude kontrolní mechanismus? Když se ukazuje, že ty národní reprezentace se chovají nezodpovědně, vlastně dovedou stáhnout ke dnu, což sledujeme v současnosti, nějaké soustátí?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Ale neobcházejte přitom voliče. Ten volič si svůj parlament a svým způsobem tedy i svou vládu zvolil.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vás jsem si také zvolil, pane europoslance, a sedíte mi v Bruselu a i za naše peníze, tudíž mám k vám důvěru stejně jako k těm, kteří jsou v tom českém parlamentu, protože jsem si vás také pomáhal vybírat.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Ale uznejte, že já jsem pro vás, přestože jste mě volil, podstatně hůře kontrolovatelným než poslanec v národním parlamentu. To přece víte a za ta léta se, myslím, u tohoto mikrofonu potkáváme poprvé a národní poslance jste tady měli stokrát. Takže…

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vy si nemyslíte, že tu práci vlastně děláte zodpovědně? Protože jste součástí nějakých pravidel, která jsou i přísnější než pravidla v těch národních parlamentech a že vlastně je i to, že jste možná opticky vzdálen českým voličům, takže je možná nespravedlivé a že to je právě ten deficit, který Unie jako takový má a na nějž dojíždíme, i když ta prvotní myšlenka je možná správná?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Ale já se jako evropský poslanec v této chvíli nikdy nemůžu poprat o to, zdali prioritou má být vybudovanější sociální systém nebo řekněme užší, zeštíhlený sociální systém. To musí udělat poslanci národního parlamentu. Ty si lidé volí. Svým způsobem svou volbou dávají preferenci, co si přejí, zdali chtějí umírněně hospodařící stát či zdali chtějí jaksi na úkor veřejných rozpočtů žít velmi blahobytně a možná i mnohdy rozmařile.

Václav MORAVEC, moderátor:

Česká vláda se nakonec připojí k pomoci eurozóně. Nečasův kabinet se dohodl, že poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku na pomoc eurozóně ve výši do 1,5 miliardy eur, to je v přepočtu nějakých 38 miliard korun. Tady jsou opět slova premiéra, šéfa ODS Petra Nečase.

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS (záznam):

Vláda dnes schválila žádost České národní bance o uvolnění 1,5 miliardy euro, kterou poskytneme jako půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu, respektive Česká národní banka ze svých devizových rezerv. Pro nás bylo velmi těžko akceptovatelné to původní číslo 3,5 miliardy euro, protože by to znamenalo, že v podstatě 50 procent stávajících devizových rezerv euro by bylo celkem dohromady exponováno vůči Mezinárodnímu měnovému fondu a to by byl velmi riskantní krok.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vysvětlil před několika desítkami minut premiér, šéf ODS Petr Nečas. Pokud by europoslanec ODS Ivo Strejček, host Rádia Impuls, na vládě hlasoval, hlasoval byste o té půjčce pozitivně?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Hlasoval bych proti té půjčce. Říkám to zcela vědomě a říkám to velmi ostře.

Václav MORAVEC, moderátor:

Z jakého důvodu?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Dáte-li mi možná trochu širší prostor, tak řeknu něco, co se, myslím, obecně vůbec neví. Já když jsem dnes letěl z Bruselu do Prahy, tak jsem si přečetl na palubě letadla několik českých novin a musím popravdě říct, že jsem téměř nevěřil svým očím, jakým způsobem může být tato půjčka, nazývejme ji možná přesněji úvěrový rámec, jak přistoupení České republiky, vlády České republiky k ní může být interpretováno. Rozhodnutí a teď myslím, že cituji velmi přesně - vyhověli jsme rozhodnutí šéfů Unie. To není pravda. Tato půjčka a půjčka pro jednotlivé členské státy nevznikla na oné legendární Evropské radě na začátku prosince 2011, ale její parametry vznikly na jednání G20 v Nice, nevznikly mezi G20. Na G20 je Velká Británie, tam byl David Cameron, David Cameron o tom…

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč ji tedy i premiér Nečas a byť premiér na začátku říkal, nedáme, tak nakonec se rozhodl, že dáme, ale dáme méně, než původně se předpokládalo?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Počkejte, počkejte. Já si teď doopravdy vyhrazuji chviličku času na to, abych to dopověděl. Ta dohoda vznikla ve trojici Merkelová, Sarkozy, Christine Lagardeová - Mezinárodní měnový fond, kdy vznikla jakási dohoda o tom, že Evropská unie dá 200 miliard na záchranu, vnější svět dá dalších 200 miliard a Mezinárodní měnový fond se bude také podílet. Vnější svět se na tom nepodílí a u toho stolu na té G20 došlo k tomu, že arbitrárně svévolně bez politického mandátu bylo přiděleno jednotlivým členským státům tak jako jakési pocitové číslo, pocitové ne, reálné, které mělo splňovat tu částku 200 miliard. Odhlédnu-li od nominálních částek, tak jestli se takhle dělá mezinárodní politika, která má řešit turbulentní situaci uvnitř eurozóny, pak to já odmítám.

Václav MORAVEC, moderátor:

Proto byste nehlasoval pro tu půjčku?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Protože já jsem si naprosto jist, že pakliže ta půjčka byla jaksi takhle svévolně bez politického mandátu, bez projednání, bez vědomí českého premiéra, bez vědomí premiéra Švédska či Polska, jestliže byla takhle stanovena, tak já jsem si absolutně jist, že, teď tady řeknu do roka a do dne, může vzniknout stejnou metodou jiná půjčka jednou, dvakrát, třikrát tak vysoká. Já myslím, že toto je potřeba, ten princip je potřeba odmítnout. To není o solidaritě.

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč ho podle vás neodmítl premiér? My si můžeme ostatně poslechnout, proč premiér Petr Nečas říká, že je nutné tedy připojit se k té půjčce, byť ta částka bude nižší. Připomínám, že původně se mluvilo o 90 miliardách, Česká republika tedy půjčí nakonec 38 miliard korun. Tady jsou opět slova premiéra.

Petr NEČAS, premiér a předseda ODS (záznam):

Důvod číslo dvě, když použiji takového trošku vulgarizovaného přirovnání, stádo jménem Evropská unie, to 27členné stádo se rozděluje na dvě skupiny. Na skupinu, ve které jsou zdravé kusy a na skupinu, ve které jsou nemocné kusy. Definičním znakem zdravého kusu je zpravidla to, že se účastní této půjčky, že na to zkrátka nějakým způsobem má a podílí se na tom a já považuji za důležité, aby Česká republika byla zařazena mezi zdravou část stáda.

Václav MORAVEC, moderátor:

Dodává premiér Petr Nečas. Je to, Ivo Strejčku, tedy malá politická odvaha premiéra, že chce být v stádu a navíc mezi zdravými kusy?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Pakliže pan premiér použil takovéto přirovnání, pak je zcela nepochybně pro Českou republiku a výkonnost České republiky lichotivá. Vůbec…

Václav MORAVEC, moderátor:

Je to tedy malá politická odvaha…

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Ne, ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, vy kdybyste byl premiérem a rozhodoval na vládě o tom, říkáte, že byste hlasoval proti. Takže ptám se, proč vláda nakonec ustoupila, byť může to odůvodnit tím, že ta částka je menší?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já pro to mám několik svých vlastních soukromých vysvětlení. První vysvětlení je to a to si skutečně myslím, že tak platí, platí to v Evropské unii na základě i mých vlastních zkušeností, že se vláda velmi obává toho, aby na ni nebylo poukazováno jako na, to jsou ti problémoví, to jsou ti problémáři někde z České republiky. Zaprvé. Zadruhé mám dojem, že, a to je moje druhá spekulace, že pan premiér tím trošku předchází další třenici uvnitř koalice. A já …

Václav MORAVEC, moderátor:

Bojí se tedy TOP 09?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já myslím, že spíš než bojí se TOP 09, tak je přesnější říci, chce předcházet tomu, k čemu by mohlo dojít, a to je doopravdy velmi zřejmě, velmi vážně míněný vyhrocený spor uvnitř koalice ze strany TOP 09. Ale to je, prosím, moje spekulace, kterou nemám o nic opřenou, nemám pro ní žádnou relevantní informaci.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když říkáte a to je zajímavá poslední otázka, která se týká těch českých potížisty. Není právě u České republiky ten zásadní problém, že na začátku jsme potížisty, máme nějaký názor a je tady několik potížistů, viz. Velká Británie, která je proti tomu, aby byla daň z evropských transakcí, jasně řekne a na summitu, řekne jasný názor, my budeme proti, nepočítejte s námi v této vaší hře. Ale Češi na začátku řeknou, nepočítejte s námi, nám to také vadí, pak přijedou domů a jsou to zase Češi, řeknou no jo, ale tak budeme ti potížisti, takže nakonec jsme i nejsme, je to taková královna Koloběžka. Není to ten hlavní problém?

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Já myslím, že nejsme potížisté. Já myslím, že úroveň debaty v České republice o Evropské unii a evropských věcech je velmi vysoká, je velmi kvalitní. Jezdím-li po Evropě, tak si myslím, že patříme mezi země s velmi vysokou kulturou debaty o těchto záležitostech. Nepociťuji nás jako potížisty.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, potížisté v tom, že si neumíme za svým odmítavým názorem stát, který je legitimní.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Česká republika nikdy nebude v Evropě v roli Velké Británie, nikdy prostě, dokonce ani tu geografickou výhodu toho kousku oceánu, který dělí ten ostrov od kontinentu, my nikdy mít nebudeme, to určitě. Ale já znovu zdůrazním jednu věc, kterou považuji za zásadní. Pakliže tady zaznělo spojení, nevím, jak to přesně bylo, jestli to není slabost či zbabělost od pana premiéra. To, čeho pan ministerský předseda na tom summitu v Bruselu dosáhnul, to znamená, tam ti šéfové velkých států přijeli a domnívali se, že přes noc provalí, schválí celou tu finanční pomoc eurozóně. To, že se tam premiéru Nečasovi podařilo vymoci odklad, vrátit tu debatu zpátky do vlády, do parlamentu, najednou otevřelo obrovský vějíř jeho spojenců, kteří to velmi přivítali. Já považuji tento výkon v historickém kontextu výsledku summitu za hrdinský. To je prostě medaile za odvahu pro ministerského předsedu Nečase.

Václav MORAVEC, moderátor:

Konstatuje europoslanec ODS Ivo Strejček. Věřím, že se u těchto mikrofonů opět potkáme. Děkuji za rozhovor.

Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/:

Děkuji velmi pěkně za pozvání, děkuji mockrát.

PaedDr. Ivo Strejček

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
poslanec EP