Souboj s Rathem o hejtmana může být souboj roku

23. ledna 2012
Souboj s Rathem o hejtmana může být souboj roku

"Kandiduji v prvé řadě sám za sebe. Kandiduji za všechny Středočechy, pokud od nich dostanu důvěru. U nás neexistují žádná křídla, nechci si na tuto politiku hrát."

Rozhodl jste se usilovat o post lídra kandidátky pro krajské volby. V rámci ODS se ale objevilo více adeptů. Jaké si dáváte šance?

Kdybych si nedával šance na úspěch, tak bych samozřejmě do toho nešel. Navíc se pohybujeme poprvé v novém prostředí, protože v předešlých dvou nominacích, kdy se sestavovala kandidátka, jsme vždy měli jednoho kandidáta a ten byl zvolen bez diskuse. Ve svém nominačním vystoupení, když jsem obhajoval pozici místopředsedy regionu, jsem zdůraznil očekávání, že kandidáti konečně budou objíždět kraj. V tuto chvíli je pro naše delegáty, kteří tuto situaci zažívají poprvé, diskuse vyrovnaná.

Nemůže vás ale handicapovat to, že jste považován za člověka, který má blíž spíše k Petru Tluchořovi než k současnému šéfovi středočeské ODS Petru Bendlovi?

Nekandiduji ani za Petra Tluchoře, ani za Petra Bendla. Všude na toto téma hovořím a takto hovoří i mí soupeři, jako je Raduan Nwelati. Kandiduji v prvé řadě sám za sebe. Kandiduji za všechny Středočechy, pokud od nich dostanu důvěru. U nás neexistují žádná křídla, nechci si na tuto politiku hrát. Samozřejmě, s Petrem Tluchořem jsem spolupracoval, protože je to Středočech a spolupracovali jsme na spoustě krajských témat. Ale není jediný. Odmítám tuto nálepku.

Pokud byste se stal lídrem kandidátky, postavíte se s největší pravděpodobností hejtmanu z ČSSD Davidu Rathovi. Máte už vypracovanou nějakou strategii?

Souboj o post hejtmana ve středních Čechách může být soubojem roku. Podle všech různých průzkumů má ODS velkou šanci v regionu vyhrát. Hejtman Rath je velmi hlasitý protikandidát, který si nebere servítky. Mohl by to být souboj těžkých vah. Tím, že byl ministrem, umí velmi obratně argumentovat i ve věci celorepublikové politiky. Měl jsem tu čest být čtyři roky náměstkem ministra financí, který chodil na jednání vlády, byl jsem rok a půl ministr. Říkám, že se ODS nesmí v této kampani distancovat od celorepublikových témat a hlavně proreformních témat. Vláda realizuje reformní kroky, které je zapotřebí aplikovat i na krajské a i obecní, samosprávní úrovni. Takže to bude jedno ze silných témat. Když se ptáte na strategii, tak tou v první řadě bude boj proti krizi.

Hovořil jste o své snaze stát se lídrem kandidátky s předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem?

Nehovořili jsme na toto téma. Nechci chodit okolo horké kaše. Byl jsem velmi loajální člen vlády. Samozřejmě jsem sděloval své názory, že se mi nelíbí některé kroky Víta Bárty. To jsem panu premiérovi říkal do očí, což se mu samozřejmě nelíbilo. Nicméně můj protikandidát pan Nwelati šel dokonce dál. Loni v létě ve středních Čechách vyvolal internetovou diskusi, ať Nečas činí kroky k odchodu VV z vlády. Dokonce na to bylo přijato v rámci regionu usnesení, pro které hlasoval mj. Petr Bendl i samotný Raduan Nwelati. A pan premiér o něm nehovoří jako o neloajálním. Zato reakce na mé názory byla velmi silná a já tomu příliš nerozumím.

Pokud byste se stal hejtmanem, co byste chtěl v regionu především změnit?


Kraj je ve velmi složité finanční situaci. Dá se říci, že hejtman Rath doslova vytuneloval krajský rozpočet. Přebíral úřad od ODS s 800 milióny na účtech. Nyní je kraj takovým způsobem zadlužen, že v tuto chvíli ani nemáme představu, jaká je skutečná situace. Nyní se podepisují na kraji smlouvy na realizaci staveb ještě za mandátu hejtmana Ratha, ale s odloženým financováním. Opoziční zastupitelé se snaží získat nějaké informace, ale hejtman Rath je neposkytuje. Prvořadě to tedy znamená ozdravení a konsolidaci hospodaření a financování Středočeského kraje. Je třeba postavit kraj na nohy.

Jakou máte představu o povolební koalici?

ODS ve středních Čechách nešla do koalice s ČSSD. S ohledem na to, jak hejtman Rath komunikuje s veřejností, jaký vytváří obraz o té své představě samosprávné politiky, tak v žádném případě nepočítám s koalicí s ČSSD. Jelikož chceme prosazovat pravicová témata a uvádět v reálný život na krajské úrovni reformní kroky této vlády, dokážu si představit koalici jen s partnery na pravém a středovém spektru.

(Autor: Jiří Ovčáček)

Ing. Ivan Fuksa

předseda místního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel
poslanec PČR