S Vítem Němečkem nejen o sněmovně

23. října 2013
S Vítem Němečkem nejen o sněmovně

Dalším z jabloneckých kandidátů s číslem čtyři je ředitel nemocnice, chirurg, donedávna poslanec a člen finančního výboru města MUDr. Vít Němeček, MBA. Jablonecká ODS jej vyslala jako svého favorita do nadcházejících voleb a těší se popularitě pro svůj přístup k životu. Má silné sociální cítění a často zdůrazňuje nutnost solidarity s lidmi, kteří neměli štěstí, mají zdravotní problém nebo jen nejsou úspěšní.

Za sebe říkám, že si ho vážím za dobrou práci v jablonecké nemocnici, která nemá dluhy, hospodaří s vyrovnaným výsledkem a patří k nejlepším v kraji. První otázka tedy směřovala na to, jak se dá více funkcí zvládat.

Vítku, jak jsi to vše stíhal? Poslaneckou sněmovnu a ředitelování jablonecké nemocnice?

Jestliže vás nějaká práce baví a naplňuje, potom není problém ji stíhat. Během svého poslaneckého mandátu jsem funkci ředitele nemocnice vykonával zcela zodpovědně. O tom svědčí naše dobré výsledky, na kterých se podílí nejen moji nejbližší spolupracovníci, ale i primáři, vrchní sestry, vedoucí pracovníci HTS a všichni zaměstnanci nemocnice. Jako poslanec jsem nikdy neusiloval o žádnou funkci předsedy nebo místopředsedy jakéhokoliv orgánu sněmovny. Věnoval jsem se obecně problematice zdravotnictví. Konkrétně jsem se podílel na řešení předražených nákupů zdravotnické techniky. Dobrá věc se podařila, v současné době nikoho nenapadne nakupovat medicínskou techniku přes tzv. kompletátory, jejichž přidaná hodnota byla mizivá, obchodní marže však často neuvěřitelně vysoká a veřejné finance tak zbytečně přicházely o stovky milionů korun ročně.

Které důležité zákony rozpuštěním Sněmovny “spadly pod stůl”?

Těmi nejdůležitějšími jsou tzv. doprovodné zákony k novému Občanskému zákoníku. Bez jejich přijetí by bylo nutné účinnost zákoníku odložit nebo riskovat značnou právní nejistotu po 1. 1. 2014. Rovněž se nepodařilo přijmout tzv. rozpočtovou ústavu, tedy zákonnou normu, která by omezovala růst státního dluhu.

Vraťme se k nám. Co jablonecká nemocnice? Jaká je její současnost a hlavně budoucnost? Jak to vidíš?

Jablonecká nemocnice je v dobrém stavu. Samozřejmě řešíme řadu běžných provozních problémů, ale dluhy či omezování péče, o kterých slyšíme v souvislosti s jinými nemocnicemi, se nás netýkají. Naše nemocnice nemá ani jednu korunu dluhů, faktury platíme ve splatnosti, neomezujeme objem péče a na účtu máme rezervu pro případ nutných havarijních investic nebo zhoršení platební morálky zdravotních pojišťoven. Do budoucna připravujeme dva velké rozvojové projekty – vybudování nového pavilonu centrální jednotky intenzivní péče pro operační obory a dále rekonstrukce centrálních operačních sálů. Náklady na obě akce odhadujeme přes 250 mil. Kč.

Co bys prioritně řešil v Parlamentu v případě tvého zvolení?

Rád bych pokračoval v práci ve Výboru pro zdravotnictví. Důležité jsou takové změny, které budou zvyšovat motivaci zdravotních pojišťoven, zdravotnických zařízení i pacientů k efektivnímu chování. Mimo to, zvítězí-li levice a bude vládnout s podporou komunistů, musíme udělat vše pro to, aby nedošlo ke zpochybnění polistopadového vývoje, k omezování občanských svobod a parlamentní demokracie.

Děkuji ti za rozhovor a nedá mi to, abych si jako senátor také nepřidal. Já považuji za špatné, že se sněmovna rozpustila, aniž by dotáhla rozpracované zákony. Mnoho práce tak přišlo nazmar.

To máš jistě pravdu. Já bych ještě rád na tomto místě poděkoval všem, kteří mi dali v minulých volbách preferenční hlas a děkuji i všem, kteří mě podpoří i letos.

Jaroslav Zeman

senátor PČR
neuvolněný starosta obce