Marek z bašty ODS

22. října 2013
Marek z bašty ODS

Starosta Smržovky Mgr. Marek Hotovec stojí na šestém místě kandidátky modrých do Poslanecké sněmovny a je za doktorem Němečkem druhým kandidátem z Jablonecka. Přestože ODS dlouhodobě ztrácí preference, na Smržovce je její podpora již tradičně silná. Na důvody jsem se ho zeptal v krátkém rozhovoru.

Marku, jsi naše “jablonecká dvojka” na krajské kandidátce ODS. Jak se chystáš na volby? 

Abych pravdu řekl, kvůli volbám jsem nijak výrazně svůj pracovní režim nezměnil. Žádnou speciální osobní kampaň neplánuju, spíš se snažím svým přístupem, výsledky práce a jednáním přesvědčit lidi, že „politik“ nemusí být zloděj nebo prospěchář, tak jak nás média vykreslují, ale že je to o práci a nastavení hodnot. Ukazovat se jak cvičenej medvěd na náměstích nehodlám, myslím, že mezi lidmi jsem dost ať už v práci, při sportu, nebo v hospodě, takže mi kontakt s realitou, diskuze ani zpětná vazba nechybí. 

Co “tvá” Smržovka, kde děláš sedmým rokem starostu? 

Smržovka je moje srdeční záležitost. Žije tady celá naše rozvětvená rodina a já tu s krátkými přestávkami na studium a práci v zahraničí žiju celý život. Myslím, že máme ideální velikost, kdy se lidi ještě znají, ale zároveň si „nevidí do talíře“ a to se odráží na smržovském patriotismu.

Za posledních sedm let se nám podařilo vybudovat nový terminál na Hlavním a Dolním vlakovém nádraží, postavili jsme novou vlakovou zastávku Luční, vyměnili jsme všechny autobusové zastávky a některé přidali, takže se dá říct, že veřejná doprava nám supluje MHD. V MŠ přibyla dvě nová předškolní oddělení, zrekonstruovali jsme tělocvičnu u ZŠ, postavili jsme novou sportovní halu. Každoročně investujeme do nákupu nových interaktivních pomůcek pro žáky. Díky aktivnímu přístupu vedení školy je naše vzdělávací zařízení jedno z nejlepších v kraji, a proto roste zájem okolních dětí a rodičů o naši školu. Získali jsme dotaci na zatravnění fotbalového hřiště, podporujeme sáňkařský sport, přispíváme na různé sportovní akce, provoz sportovní haly je dotovaný městem, aby si mohlo přijít zacvičit co nejvíce dětí a ostatních sportovců. 

Kultura patří mezi důležité součásti života ve Smržovce, každoročně pořádáme Lyžníky, Prolínání, letní slavnost Eurion, Slet bubeníků, Vánoční pohodu, máme zde Muzeum místní historie, novou městkou knihovnu a informační centrum, kde probíhají celoroční akce pro děti a tak bych mohl pokračovat. Stručně – na Smržovce to žije a já jsem rád, že mohu být u toho. 

Projevuje se u Vás také problém s tzv. nepřizpůsobivými občany? 

Není to tak špatné jako v okolních městech, ale je pravdou, že i u nás to poslední dobou začíná v této oblasti více „jiskřit“. Vinu na tom má všeobecná frustrace z hospodářské situace, ale i dlouho systematicky neřešený problém těchto občanů. Špatně nastavený sociální systém odnaučil tyto lidi pracovat a starat se sami o sebe. Je přirozené, že když mi dá někdo něco zadarmo, nebudu zbytečně aktivní, a proto je potřeba se vrátit k základnímu pravidlu, že když něco chci, musím si to odmakat. 

Jaké by byly tvoje priority, pokud bys byl zvolen do Parlamentu ČR? 

Dvacet let dělám v komunální politice na malém městě a denně musím lidem vysvětlovat, proč to či ono nejde, ač je to v rozporu se selským rozumem, ale zákon to bohužel vidí jinak. Proto bych chtěl zjednodušit a ostrouhat legislativu, aby na každý „problém“ nebyl speciální paragraf nebo dokonce zákon. Možná jsem naivní, ale zkusil bych zapracovat na tom, aby se daly prosadit věci, které mají hlavu a patu, bez ohledu na to, kdo je předloží.  

Marku, já ti přeju úspěch a věřím, že tě podpoří všichni, kteří tě znají.

Díky za podporu a věřím, že ODS naši voliči ještě neodepsali. Vím, že se nasekala řada chyb především na vládní úrovni, ale řada z nás hlavně na komunální úrovni pracuje pro své občany a není spojena s žádnými skandály. 

Jaroslav Zeman

senátor PČR
neuvolněný starosta obce