Vánoční stromky, to byl od kraje úlet!

11. prosince 2011
Vánoční stromky, to byl od kraje úlet!

Petr Fiala působí v regionální politice už 15 let. Začínal v městském zastupitelstvu a prošel několika funkcemi v krajské ODS. Posledních sedm let je krajským zastupitelem, v minulém volebním období pracoval jako náměstek hejtmana, nyní jako předseda Finančního výboru Zastupitelstva Ústeckého kraje. V rozhovoru aktuálně hovoří o krajských financích, zbytečném utrácení i vhodných investicích.

Jste vystudovaný ekonom, vedete finanční výbor, ví se o vás, že máte významné slovo při přípravě krajského rozpočtu. Také obracíte každou korunu?
Myslíte, jestli jsem strýček Skrblík? No, určitě nejsem rozhazovačný. Peníze nejsou to nejdůležitější na světě, ale bez nich to také nejde. Jsem v řadě věcí docela konzervativní a z toho vychází i můj vztah k financím. Nerad si půjčuji, snažím se utrácet s rozmyslem.

Týká se to i veřejných financí, kraji by se v tomhle směru dala řada věcí vytknout, naposled to byly třeba vánoční stromky pro školy za 12 tisíc, jak se na tohle díváte?
Ano, stromky pro školy. Tak to byl od současného vedení kraje řekněme „úlet“, dovedl bych si představit řadu způsobů, jak ty peníze využít lépe. Co se týká mého vztahu k veřejným financím, i tady říkám, že utrácet se má za věci podstatné. Tedy takové, které mají efekt a přináší něco do budoucna. A to samé platí i třeba i pro úvěry a půjčky. Naprosto nejhorší je z mého pohledu takzvaně „projídat“ peníze, které by měly jít na investice.

V posledních letech se zadlužení krajů dost zvýšilo. Tipnul bych si, že nejhorší je zadlužování veřejné správy. To podle vás není problém?
Záleží, na co si půjčujete. Pokud si má kraj nebo obec půjčit, mělo by to být na investice. A záleží samozřejmě na podmínkách a nastavení půjčky. Můžu například říct, že když jsme před šesti lety vyjednávali úvěr pro kraj, byla to dobrá půjčka. Byla na investice do krajského majetku, vyjednali jsme výhodné podmínky a byla správně načasovaná. Díky ní se mohlo stavět a opravovat v době, kdy byly ještě stavební práce relativně levnější. Takové zadlužení, samozřejmě přiměřené k příjmům, nevidím jako problém a považuji ho za odůvodnitelné.

Říkáte investovat do podstatných věcí, co je tedy podle vás to podstatné?
Zkusím to hodně zjednodušit. Silnice, školy, zdravotnictví. Proč? Kvalita silnic, to zda jsou bezpečné a mají dostatečnou kapacitu, má přímý vliv na ekonomiku regionu a jeho rozvoj. Je třeba zlepšit systém údržby. Vím z vlastní zkušenosti, že je nepříjemné, pokud si ničím auto na děravé silnici pár týdnů po tom, co sleze poslední sníh a je to víc než k vzteku, pokud do těch samých děr zapadám ještě v červenci.

A ty školy?
Mám na mysli gymnázia, střední školy a učiliště, které má kraj v kompetenci, musí mít určitou úroveň a nabízet obory, po kterých je poptávka. Bez toho nám počty nezaměstnaných absolventů dál porostou.

O významu kvalitní zdravotní péče je asi zbytečné mluvit ...
Nikdo nikdy neví, kdy bude potřebovat dobrého doktora nebo sestřičku s moderní technikou, nebo včasný příjezd záchranky.

Stav některých úseků silnic je opravdu hrozný, údržba silnic by si změnu zasloužila zcela jistě, co vy na to?
Nejen údržba. Najezdím toho poměrně dost, a jestli mě něco přivádí k úžasu, je to zamoření silnic dopravními značkami. Hodně to připomíná českou legislativu, která je stejně komplikovaná a přeregulovaná zbytečnými zákony a vyhláškami. Dvacet značek na sto padesáti metrech silnice, to je šílenství. Řeči o tom, že tenhle stav vychází z vyhlášky, neberu. Přednost by měl mít zdravý rozum. Proč to alespoň někde nezkusit bez značek, řidiči je stejně nevnímají. Stačily by směrovky na sousední města a pár zákazových…

Zpět ke zdravotnictví, které jste zmínil. Byl jste u startu Krajské zdravotní a zasedáte v jejím představenstvu. Dnes se tato společnost potýká s velkým problémem, kvůli evropským dotacím. Utrácelo se tam s rozmyslem?
Předně bych připomněl, že pro krajské nemocnice sdružené do Krajské zdravotní se díky dotaci nakoupilo obrovské množství přístrojů a zdravotního vybavení. K tomu je myslím dobré dodat, že se neutrácelo, nýbrž investovalo, a to zásadně do vybavení, na kterém závisí životy a zdraví pacientů. Na výběru přístrojů, které se mají koupit, se podíleli přímo lékaři v jednotlivých nemocnicích. Pokud se ptáte na údajné předražení některých přístrojů, musím odpovědět, že nevím. Nejsem odborník na ceny zdravotnické techniky a na jednoznačném závěru se neshodnou ani renomované auditorské firmy.

Myslíte, že Krajská zdravotní problémy zvládne, sankce přes 400 milionů by pro ni údajně mohla být velký problém a někteří politici naznačovali i možnost prodeje či pronájmu nemocnic, myslíte, že to dojde tak daleko?
Jednání nejsou uzavřena a uvidíme, jak vše nakonec bude. Každopádně Krajská zdravotní situaci zvládnout musí. Má odpovědnost za pacienty i zaměstnance. Při majetku v hodnotě 6 miliard korun a pěti a půl miliardách ročního obratu má kapacity na to, aby si s tímto problémem poradila, aniž by byla ohrožena úroveň péče o pacienty. Pokud jde o spekulace kolem prodeje nebo pronájmu celých nemocnic, já osobně s něčím takovým nesouhlasím. Nevidím pro to důvody ani ekonomické, ani politické.

Pojďme k regionální politice. ODS je ve vládě, realizuje reformy, které nejsou právě populární. V regionu na tom občanští demokraté nejsou s podporou voličů podle všeho nejlépe a za rok budou krajské volby. Jaký předpokládáte výsledek?
Rok do voleb je dlouhá doba a na nějaké odhady je určitě brzy. Jestli nám uškodí odpovědnost ODS za reformy? Za to bych se neschovával a nechci s tím kalkulovat. I když se dá čekat, že tu budou snahy udělat z voleb v krajích referenda o celostátní politice. Pokud nabídneme voličům jasný směr a cíle, kam region chceme vést a co chceme dělat, máme podle mě šanci na dobrý výsledek. Chci k tomu ve volbách osobně přispět.

Hodně se v poslední době mluví o ekonomické krizi a jejích dopadech. Jak se podle vás může projevit v Ústeckém kraji?
Tento region tradičně zápasí s velkou nezaměstnaností. V posledních letech přišli noví investoři, rozjelo se poměrně dost podniků, situace se zlepšila. Ekonomický propad v Evropě a krize eura tohle může smazat. V průmyslovém kraji, jako je ten náš, se negativní vlivy projeví rychle a razantně. Pokud jde o veřejné rozpočty, krize vždy znamená nižší výběr daní a tedy i méně peněz v krajské a obecních pokladnách. Je na to potřeba myslet při přípravě rozpočtů. Dá se čekat, že si budeme muset odpustit řadu radostí a neřestí a to jak doma, tak i těch, co jsou placeny z veřejných peněz.

Myslíte, že nás čekají ještě větší škrty?
Pokud se naplní krizové scénáře, tak zcela jistě. Otázka je, jak moc se ještě dá v současném systému spořit. Možná se dočkáme toho, že některé věci, které dnes platí stát, budou v soukromých rukou. Vezměte si třeba věznice. Docela dobře si umím představit, že si mladí provinilci tresty za lehčí zločiny odpracují v zařízeních řízených nestátní či soukromou organizací. Ulevilo by to státní kase i přeplněným věznicím a ještě bychom mohli mít čisté třeba příkopy u silnic. Navíc specializovaná zařízení pro mladé odsouzené by mohla omezit současný stav, kdy se prvně trestaní od starších kriminálníků praktikám učí.

Pojďme trochu odlehčit, zmínil jste neřesti, jaké jsou ty vaše?
Moc jich nestíhám … Rád si občas dám dobré víno, pokud je čas, rád se podívám na fotbal. Na jiná povyražení nezbývá prostor, pokud nechci šidit rodinu, práci nebo moji činnost v regionální politice.

Mimochodem, komu ve fotbale fandíte?
Jsem Tepličák, tak pochopitelně Teplicím. Ale rád bych, aby se do ligy vrátila i ústecká Arma. Syn ale chytá v teplickém žákovském družstvu a tady už s Ústím soupeříme.

Z Teplic dojíždíte do Ústí denně?
Samozřejmě, trávím v Ústí spoustu času. Není to žádný velký problém, spousta lidí jezdí za prací dál a komplikovaněji.

Jaký jste si k Ústí vypěstoval vztah?
Ústí mám rád, máme tady pochopitelně spoustu přátel a známých. Je to fantasticky položené město s krásným okolím. Pokud chceme najít nějakou vadu, přiznám, že mi tu trochu chybí historické centrum. Tvrdím, že Ústí má velký potenciál. Hodně se dá čekat od dokončení vysokoškolského kampusu. Právě UJEP může být pro Ústí klíčem k dalšímu rozvoji. Univerzita je ale důležitá pro celý region a je potřeba ji všestranně podporovat.

Nemůžu se na závěr nezeptat, Vánoce jsou za dveřmi, už máte nakoupené dárky?
Ano, většinu už mám pohromadě. A dovolím si vaším prostřednictvím popřát čtenářům klidné a pohodové svátky.

Ing. Petr Fiala

předseda oblastního sdružení
krajský zastupitel