Představení programové kapitoly k tématu spravedlnosti

19. září 2013
Představení programové kapitoly k tématu spravedlnosti

To první, co ODS akcentovala i během své vlády, jsou rychlé a kvalitní soudy. Ostatně reforma, kterou jsme prosazovali, šla tímto směrem a přinesla konkrétní plody.

Řeknu pouze dvě fakta: jak se nám během naší vlády podařilo zkrátit soudní řízení, např. v trestních věcech. V roce 2006, kdy jsme nastupovali na ministerstvo spravedlnosti, byla průměrná délka trestního soudního řízení u 1. stupně 250 dní, v roce 2012, po šesti letech naší vlády, už jen 185 dní. To znamená, že jsme zkrátili průměrnou délku soudního řízení v trestních věcech o jednu čtvrtinu. V civilním řízení pak při nástupu v roce 2006 byla délka řízení 531 dní – tedy téměř rok a půl – a v roce 2012 už to bylo 369 dní, tzn. zkrácení o třetinu.

Samozřejmě jsou to pouhé statistiky, nicméně se ukazuje, že díky receptům ODS a reformám, které jsme prosadili, se daří délku soudního řízení zkracovat. Pokud bude ODS u vlády, v což já pevně doufám, budeme chtít v těchto reformách pokračovat a opět se zaměříme na délku soudního řízení, ale také na kvalitu soudního rozhodování, protože to je druhá věc, která trápí naše občany - časté nekvalitní soudní rozsudky.

Nebudu zde popisovat všechna opatření, pokud budete mít zájem, rád je vysvětlím. Řeknu jenom velmi jednoduše: dokončíme elektronizaci české justice, chceme prosadit elektronický soudní spis. Prosadili jsme elektronické podávání návrhů, elektronický platební rozkaz. To všechno funguje a je v tom třeba pokročit dále. Chceme dále budovat soudní „minitýmy“ a posílit také administrativu. To je velký problém české justice, kdy dnes je dostatek soudců, ale bohužel chybí administrativa, která by soudcům mohla pomáhat. Je to téma pro příštího ministra spravedlnosti a bude se s tím muset poprat.

Budeme chtít prosadit novelu zákona o soudech a soudcích, která je shodou okolností připravena. Byla připravena ještě za mého působení na MSP a zavádí celou řadu důležitých věcí. Zmíním jenom výběrová řízení a konkurzy pro soudce a předsedy soudů. Chceme-li kvalitní soudce, musíme zpřísnit jejich výběr. Být soudcem je dnes prestižní profese, a proto je třeba mít jasná a objektivní kritéria pro výběr soudců.

Druhým tématem, které bych chtěl zmínit a na kterém jsme také pracovali, je problematika exekutorů. Možná jste zaznamenali, že téma exekutorů již není mediálně tak žhavé, jak tomu bylo například před půl rokem. Je to díky novelám, které se podařilo prosadit na MSP a které zpřísnily pravidla pro fungování exekutorů. Ty novely jsou známy, pokud na ně budete mít dotaz, rád jej zodpovím.

Vedle toho se nám také podařilo snížit náklady na výkon exekuce. Jinými slovy, peníze, které platí dlužník za výkon exekuce, se výrazně snížily. I díky tomu, myslím, mohla ČT ohlásit zprávu, že počet exekucí v ČR poklesl o třetinu. Takže vidíte, že naše recepty nesou plody. ODS dále do budoucna chce jít tímto směrem, bude prosazovat přísný a tvrdý dohled nad činností exekutorů ze strany MSP. Dále povedeme debatu o tom, zda snížit náklady na exekuce, a to zvláště v případě, že dlužník dluží pouze nízký dluh. Mám pocit, že odměna advokátům a exekutorům v případě malých dluhů stále ještě není adekvátní a má být snížena.

Třetí téma, které chci zmínit a které jsme namátkou vybrali pro rychlé seznámení se s naším programem, je otázka vězeňství. Naším cílem je, aby vězni ve věznicích pracovali a platili své dluhy. Možná jste zaznamenali, že se nám podařilo zvýšit počet vězňů, kteří dnes ve věznicích pracují. To číslo dnes přesahuje 60 % a naše politika půjde tímto směrem. Z tohoto pohledu podpoříme činnosti a aktivity ředitelů věznic, kteří budou mít podporu ze strany MSP při domlouvání projektů s podnikatelskou sférou, které následně mohou vést právě k tomu, že se počty pracujících vězňů budou zvyšovat.

Citlivým tématem u věznic, které zde máme a které budeme chtít dokončit a prosadit, je vymáhání pohledávek za vězni. Čeští vězni dluží obrovské peníze státu, obětem trestných činů, svým rodinám a dětem. My chceme, aby se toto zlepšilo. Máme připravený projekt, který budeme chtít dokončit, a jeho prostřednictvím budeme chtít zvýšit vymahatelnost dluhů za vězni. Posledním bodem, který k tomu chci říci, je také to, že podpoříme občanská sdružení, která podporují vězně při návratu do společnosti, kteří se chtějí zapojit do pracovního procesu. To je strašně důležité, protože tím snížíme recidivu a umožníme, aby pracující vězeň mohl právě platit ty dluhy, o kterých hovoříme.

Navazujeme na úspěšnou politiku v tomto rezortu a v případě, že nás voliči podpoří, jsme schopni tyto projekty prosadit a dokončit reformu justice.

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
předseda Stínové asociace krajů ODS