Církevní restituce: Máme sami málo?

16. ledna 2012
Církevní restituce: Máme sami málo?

Ve věci navracení majetku se táhne českou společností už dvacet let typická schizofrenie: Princip, že má být vráceno, co bylo ukradeno, je všeobecně uznáván, ale když se přejde k věci, většina lidí si nepřeje, aby to bylo "z našeho".

V myšlence, že všechno patří všem, je opravdu dovedně ukryt ďáblík lidského sobectví a závisti. Mám v živé paměti pár příkladů, kdy si restituenti řekli i o majetek, který jejich rodu nikdy nepatřil, ale neznám příklad, kdy by se to týkalo církve či církevního společenství. Nesdílím obavy, že vrácený majetek bude vzápětí rozprodán či rozkraden, a nemyslím si, že církve by s ním nedokázaly rozumně naložit. 
 
To si může myslet jen člověk, který nechce vidět, jak se s církevním majetkem v druhé polovině minulého století u nás zacházelo. 
 
Dnešní církve není možno zahrnovat mezi dobrovolné spolky či sdružení, protože jejich nejvyšší autoritou je Bůh a hlavní náplní zůstává nezištná služba bližnímu. Je mi zle z názorů, že církvím by se už nic vracet nemělo, protože většina národa jsou bezvěrci. 
 
Je sice skutečností, že lidí aktivně praktikujících ve víře u nás na první pohled ubývá, ale pamatuji na moudrá slova mého tatínka: Náboženství ještě nikdy nikoho nezkazilo. Sám dlouhá léta spravoval zdarma účetnictví TJ Sokol a neunikl mu jediný haléř. Kdyby se dožil dneška, asi by nedokázal pochopit šílenou zpronevěru sportovních svazů v cause Sazka. 
 
Už dávno jsme měli vydat církvím bez průtahů, co jejich jest, a Aleši Hušákovi ještě na začátku jeho loterijní kariéry vzkázat: Dali bychom, ale sami máme málo. 
Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
senátor PČR