Nenechme umlčet kvalitní novináře!

17. září 2013
Nenechme umlčet kvalitní novináře!

Poté, co jsem se neadresně vyjádřil, že varuji před politickými uskupeními, které po vzoru Věcí veřejných přináší do politiky svůj byznysplán a nelze absolutně odhadnout, jak se budou chovat a co budou prosazovat, se jako potrefená husa ozval pan Babiš.

A to velmi nevybíravě: namísto vyvracení podezření, že jeho pokus o vstup do politiky nesouvisí s jeho ekonomickým impériem, začal kritizovat mě osobně, že jsem nikdy nepracoval, do politiky mě dostal tatínek a podobné obehrané útoky. Nic proti kritice, jsem politik, který je zvyklý, že může být kritizován nejen za svoji práci, ale i osobně. Jen to cosi svědčí o argumentační úrovni a formátu pana Babiše.

Přesto bych ale dvě věcné výhrady měl. Pokud jde o můj vstup do politiky, do Parlamentu jsem byl kooptován již počátkem roku 1990 jakožto představitel studentského hnutí. Mnozí v této zemi ještě pamatují, že jsem byl jedním z vůdců revolučních studentů již od jara 1989. Pro srovnání to bylo v době, kdy pan Babiš byl členem KSČ, pracoval v exkluzivních strukturách zahraničního obchodu a spolupracoval/nespolupracoval (nehodící si škrtněte po výroku soudu) se Státní bezpečností.
 
Pokud jde o mou práci, politika, výkon činnosti poslance je nejenom práce, ale i profese jako každá jiná (navíc každé čtyři roky potvrzovaná volbami), takže se tvářit, že jsem v životě nepracoval, je nebetyčná hloupost.
 
Kvůli svým osobním sporům bych ovšem neobtěžoval čtenáře. Na panu Babišovi není zajímavé ani nebezpečné, že se neobratně otírá o svého politického konkurenta. Podstatnější je, že se pokouší po vzoru Berlusconiho vybudovat mediální impérium, které by mělo sloužit k naplňování jeho politických ambicí.
 
Po jeho nákupu Mafry na sebe nedaly dlouho čekat jeho aktivity směrem k porušování tiskového zákona formou snahy přímo ovlivňovat, o čem mají „jeho“ novináři psát. Babišova Mladá fronta například vypustila kachnu o tom, že Jágr podporuje hnutí ANO, a po splasknutí této bubliny se jí neobtěžovala dementovat. Lidové noviny se proti této praxi ohradily a pokus o cenzuru zveřejnily.
 
Není divu, že se množí odchody redaktorů z takto řízených novin. Nikdo mě osobně jistě nemůže podezírat z přílišné lásky k novinářům, ale skutečnost, že jedni z nejkvalitnějších českých novinářů hromadně opouštějí (zatím) Lidové noviny, je na pováženou. Náš novinářský rybník není tak přecpaný novinářskými osobnostmi, abychom si mohli dovolit ztratit z veřejného prostoru taková jména jako je Zlámalová, Němeček, Weiss, Kaiser a mnozí další.
 
Zatím je ještě kam odcházet. Nicméně již měsíce se spekuluje, že po koupi Mafry (MF DNES, Lidové noviny) jedná pan Babiš i o koupi české pobočky vydavatelství Ringier, která vydává prestižní Reflex i bulvární Blesk, případně o jeho dalších ambicích. Nemám nic proti svobodě podnikání, ale i zde platí nějaká pravidla. Jedním z nejdůležitějších je ochrana trhu před monopolizací. Je třeba pečlivě sledovat Babišovy pokusy ovládnout převážnou část tiskovin, zabývajících se tak či onak politikou. Nesmíme připustit, aby zrovna v segmentu trhu, který může dramaticky ovlivňovat politickou situaci v této zemi, zavládl jakýkoli monopol, zejména monopol autoritativně řízený politicko-ekonomickými zájmy.
Udělám všechno pro to, aby byla zachována pluralita mediální nabídky pro českou veřejnost a aby se nově vznikajícímu ekonomicko-mediálnímu molochu nepodařilo umlčet hlas kvalitních českých novinářů.
 
Marek Benda

člen místní rady
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení