Prioritou pro ODS je větší konkurence mezi pojišťovnami a průhledné uzavírání smluv mezi poskytovateli a pojišťovnami

12. ledna 2012
Prioritou pro ODS je větší konkurence mezi pojišťovnami a průhledné uzavírání smluv mezi poskytovateli a pojišťovnami

Klíčovou částí reformy zdravotnictví budou v tomto roce změny v systému zdravotního pojištění.

Shodla se na tom většina účastníků výjezdního zasedání sněmovního zdravotního výboru, které proběhlo včera v lázních Darkov za účasti ministra zdravotnictví Leoše Hegera, zástupců zdravotních pojišťoven, zástupců Moravskoslezského kraje a ředitelů severomoravských nemocnic. Debatu se zástupci regionálních zdravotnických zařízení a pojišťoven nad chystanou legislativou inicioval předseda zdravotního výboru a zdravotnický expert ODS Boris Šťastný spolu s poslancem ODS za Moravskoslezský kraj a předsedou podvýboru pro ekonomiku ve zdravotnictví Igorem Svojákem. 
 
Na včerejší jednání výboru dnes naváže návštěva jeho členů v soukromé nemocnici Podlesí (od 10 hodin), v krajské nemocnici Frýdek-Místek (od 14 hodin) a ve Fakultní nemocnici Ostrava (od 16 hodin).
 
„Návštěvou Moravskoslezského kraje jsme odstartovali sérii výjezdních zasedání zdravotního výboru, která by se měla postupně uskutečnit ve všech krajích České republiky. Považuji za podstatné, aby diskuze o chystané legislativě, která se promítne do praxe a ovlivní fungování
českého zdravotnictví mnoho let dopředu, probíhala nejen na půdě ministerstva, ve vládní koalici a ve sněmovně, ale mohli se na ní podílet i lidé na nižších patrech, kteří znají bolavé paty českého zdravotnictví nejlépe. Mluvit s nimi chceme také o specifikách regionu a jeho potřebách v oblasti zdravotnictví,“ uvedl předseda výboru Boris Šťastný.
 
Podle něj je v oblasti zdravotního pojištění pro ODS prioritou nastavit takové podmínky, které posílí konkurenci mezi jednotlivými pojišťovnami a rozšíří možnosti pacienta si mezi nimi vybírat. „Změnit se musí také proces uzavírání smluv mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami, který dnes probíhá poměrně neprůhledně. Umím si například představit, že o tyto smlouvy budou v budoucnu probíhat internetové soutěže, které umožní u jedné pojišťovny soutěžit více poskytovatelům péče. Jsem přesvědčen, že to povede ke snížení nákladů na zdravotní péči a uspořené finanční prostředky bude možné využít ke zlepšení péče o pacienty,“ uvedl v souvislosti s diskuzí o změnách v postavení zdravotních pojišťoven Boris Šťastný.
 
„Zdravotnictví v Moravskoslezském kraji je specifické tím, že jsou v něm silně zastoupeny zdravotnické subjekty státní, krajské i soukromé. Dlouhodobě se potýkáme především s dlouhými čekacími dobami u některých typů operací, které převyšují celostátní průměr. I o tomto problému chceme dnes hovořit přímo se zástupci jednotlivých nemocnic,“ doplnil poslanec za Moravskoslezský kraj Igor Svoják. Ten zároveň inicioval fárání poslanců zdravotního výboru na dole Paskov, které proběhne během zítřejšího odpoledne. Po jeho skončení proběhne diskuze poslanců s vedením šachty o problematice nemocí z povolání horníků a dalších zaměstnanců dolu.
MUDr. Boris Šťastný

místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města
poslanec PČR