Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Řemeslo má zlaté dno“

16. července 2013
Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Řemeslo má zlaté dno“

Slavnostní vyhodnocení čtvrtého ročníku akce „Řemeslo má zlaté dno“ se uskutečnilo 13. června 2013 v Techmania Schience Center v Plzni. Akce se zúčastnili žáci základních a středních škol, kteří soutěžili se svými rukodělnými výrobky o ty nejpovedenější.

Soutěž probíhá pravidelně od roku 2010, kdy byla založena za účelem popularizace řemeslné výroby, přičemž každým rokem počet soutěžících žáků a studentů škol Plzeňského kraje narůstá. Letos se do soutěže zapojilo 36 škol s celkem 60 výrobky žáků, kteří do soutěže zaslali různé výrobky – hračky, šperky, suvenýry, učební pomůcky či oděvní doplňky. Podmínkou bylo, že výrobek musí být vytvořen bez pomoci dospělých. Motivací pro žáky byla možnost získání věcných cen jako notebooky a kamery.

Slavnostního vyhlášení výsledků prospěšné akce se za Plzeňský kraj zúčastnil i krajský zastupitel a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje Jan Šašek. „V posledních letech bohužel ubývá studentů technických a řemeslných oborů, což bohužel způsobuje, že ve firmách chybí kvalifikovaná pracovní síla pro technickou oblast a oblast řemesel. Soutěž „Řemeslo má zlaté dno“, vyhlašovaná Plzeňský krajem, se zaměřuje na potřebnou popularizaci řemesel a technických oborů, podporuje mladé a schopné lidi v jejich zájmu, láká žáky a studenty škol Plzeňského kraje k řemeslné práci. Precizně a kvalitně odvedená řemeslná práce totiž zcela jistě najde uplatnění na pracovním trhu,“ dodává k prospěšnosti soutěže Jan Šašek.

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení