Ranní interview

28. prosince 2011
Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo1 byl primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Jan POKORNÝ, moderátor:

3 přestupky a dost, o tomhle principu se mluví už dlouho. Obce ho prosazují jako účinnou zbraň proti nenapravitelným výtržníkům a vandalům. Podmínkou je ale vznik celorepublikového registru přestupků, kam by obce recidivistům takzvaně dělaly čárky. No, a právě dnes chce ministerstvo spravedlnosti představit, jak by takový centrální registr přestupků měl vypadat. V Ranním interview teď zdravím Dana Jiránka, primátora Kladna a předsedu Svazu měst a obcí. Dobrý den, pane primátore.

Dobré ráno.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Vy ten centrální registr přestupků dlouhodobě podporujete jako Svaz měst a obcí. Proč?

Dan JIRÁNEK, primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí (ODS):

Tak my ho podporujeme už někdy od roku 1998 a je to zejména kvůli tomu, že dneska v podstatě jedním přestěhováním nebo změnou příjmení a podobně člověk se dostane z toho, že se o něm ví, kolik těch přestupků spáchal. A to má jednak ten vliv, že nemůžeme ty přestupky správně hodnotit, protože je rozdíl, jestli člověk spáchá výtržnost nebo krádež jednou v životě, anebo jestli to dělá každých 14 dní, to je jedna věc. Druhá věc je, že pak požadujeme, aby při opakovaných závažných přestupcích se na to pohlíželo jako na trestný čin a byl souzen soudem.

Jan POKORNÝ, moderátor:

A tento centrální registr přestupků, který má dnes prezentovat ministerstvo spravedlnosti, a vy si asi řeknete konečně, ten na to všechno pamatuje?

Dan JIRÁNEK, primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí (ODS):

Ten registr má zajistit jenom tu evidenci, jenom tu registraci přestupků. Co my k tomu ještě potřebujeme, je tedy změna přestupkového zákona tak, aby se opakovaný vážný přestupek stal trestným činem. Čili minimálně přestupkový zákon, možná i trestní zákon potřebuje změnit k tomu registru. Ale opravdu ten registr je nutný jako základ o tom, aby se vůbec ty obce, které řeší přestupky, měly přehled o tom, jestli se jedná o recidivistu nebo náhodný exces člověka, který jinak je naprosto bezúhonný.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Rozumím tomu tak, že registr v téhle podobě, jak ho dnes budou prezentovat lidé z ministerstva spravedlnosti, zatím nebude podle vás tím plnohodnotným. Bez dílčí změny přestupkového zákona se asi nic nezmění.

Dan JIRÁNEK, primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí (ODS):

Ne, ten registr bude plnohodnotný. To, co potřebujeme, je upravit zákony tak, aby bylo možné ty, kteří páchají ty přestupky opakovaně, byli více postihováni.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Registr bude evidovat, ale pak je potřeba i sankcionovat.

Přesně tak.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Kdo tedy do toho centrálního registru přestupků bude mít přístup? Teď myslím v tom smyslu, kdo by do něj měl zapisovat?

Dan JIRÁNEK, primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí (ODS):

V podstatě jenom ty obce, které dneska přestupky řeší, to znamená obce, které mají přestupkovou agendu. Nahlížet do toho by pak mohli zase úředníci těch obcí, které řeší přestupky. A kromě toho samozřejmě i soudy, Policie České republiky. Prostě úřední osoby. Rozhodně by to nemělo být tak, že ten registr by byl volně přístupný.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Jak to funguje dosud u vás na Kladně? Vy tam máte tu přestupkovou agendu?

Dan JIRÁNEK, primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí (ODS):

Samozřejmě. My ji u nás máme. Vedeme ji i za velký počet okolních obcí v našem správním obvodu. A také často odpovídáme na dotazy. Musíte si uvědomit, že například při vydávání zbrojního průkazu, mysliveckého lístku, rybářského lístku jsou dotazy úřadů, které toto vydávají, na to, jestli ten člověk nespáchal například přestupek pytláctví a podobně. A tato agenda je opravdu velmi rozsáhlá. Přitom by stačilo jediné, neobtěžovat lidi, eventuelně jiné úřady, ale aby se ten úředník měl právo podívat do registru, jestli ten člověk tam nemá žádný takový přestupek, a vyřizovalo by se to velmi jednoduše.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Náklady na zřízení toho registru se podle některých odhadů pohybují kolem 170 milionů korun. Roční provoz má stát asi 30 milionů. Přesto jsou to asi podle vás prostředky efektivně investované.

Dan JIRÁNEK, primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí (ODS):

Určitě ano. Na tom úseku přestupků jenom na tom našem správním obvodu se dělají přestupky řádově za miliony korun. Když si vezmeme, že takových správních území je v České republice přes 200, tak je jasné, že ty náklady nynější na to, co ti lidé páchají, jsou řádově vyšší než to, kolik bude stát ten registr.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Jakých opakovaných přestupků by se měly vyšší postihy týkat?

Dan JIRÁNEK, primátor města Kladna a předseda Svazu měst a obcí (ODS):

Tak zejména se jedná o majetkovou přestupkovou činnost, to znamená v podstatě krádeže. Pak samozřejmě takové přestupky, jako je výtržnictví a podobně. Tam, kde prostě buď je prohřešek proti majetku cizích osob, nebo prohřešek proti cizím osobám jako takovým. Ono totiž z mého pohledu je jedno, jestli ten člověk napadne nebo ukradne tolik, že to není trestný čin. Ale dělá to tolikrát, že ve skutečnosti to tu míru, která je u nás 5 tisíc korun, vysoce přesahuje, anebo jestli to udělá najednou.

Jan POKORNÝ, moderátor:

Dan Jiránek, primátor Kladna, předseda Svazu měst a obcí, v Ranním interview. Pane primátore, děkuju za rozhovor, hezký den.

Děkuji a na shledanou.

Na slyšenou.