Ozvěny dne

28. prosince 2011
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Hovořil o vzniku centrálního registru přestupků.

Jan BUMBA, moderátor:

Poté, co se v létě vyhrotilo sociální napětí v severočeském Šluknovském výběžku, volali starostové po opatřeních, která by jim pomohla řešit podobné problémy. Jedním z těch opatření by mohl být i centrální registr přestupků. Jde o to, že lidé, kteří se dopouštějí drobné kriminality, nemají o svých přestupcích nikde záznam. Stačí, aby se přestěhovali a úřady v jejich novém bydlišti nezjistí, čeho se dopustili v minulosti. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes představuje analýzu vzniku centrálního registru přestupků a ministr Pospíšil je teď naším hostem, dobrý den.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Dobrý den přeji.

Jan BUMBA, moderátor:

Dospěli jste tedy v té analýze k tomu, že centrální registr by vedl opravdu k nějakému efektivnějšímu projednávání přestupků?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ano, je to tak. U přestupků, které budou registrovány, bude možné při opakování přestupků uložit přísnější sankci a u některých vybraných typů přestupků, jako jsou přestupky proti majetku, například drobné krádeže, opakování přestupků může být dokonce trestním činem. To znamená, výrazně se může zpřísnit postih a můžeme tak prosazovat reformu, kterou bych nazval nulová tolerance vůči drobné kriminalitě.

Jan BUMBA, moderátor:

Chtěl jsem právě se zeptat na to, jaké činy spadají do té kategorie přestupků. Říkal jste drobné krádeže, ještě něco?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

My jsme vymezili v analýze, kterou posíláme vládě, v zásadě několik typů přestupků, kde by opakování mohlo být trestným činem. Jsou to hlavně přestupky proti majetku, jako je krádež, zpronevěra, podvod, neoprávněné užívání cizí věci, ale mohou to být též přestupky proti občanskému soužití. Mohou to být přestupky, kdy někdo někomu způsobí ublížení na zdraví s malou intenzitou, kdy se ještě nejedná o trestný čin. Může to být rušení nočního klidu a tak dále. To znamená, takové ty přestupky, které jsou realizovány při určitých nepokojích. Ale primárně by majetkové přestupky při opakování měly být trestným činem, protože statistiky ukazují, že majetková drobná, řekněme, kriminalita v oblasti přestupků narůstá a že tím, že někdo ukradne pokaždé věc za 2 tisíce korun, není to trestným činem a tak to opakovaně může desetkrát, dvacetkrát krást a nedostane přísnější trest, tak tato benevolence vede k tomu, že pachatelé se přestupků nebojí.

Jan BUMBA, moderátor:

Je, pane ministře, už dnes v českém právním řádu opora pro to, aby se ty přestupky, v uvozovkách, sčítaly? Pak byly hodnoceny jako trestný čin?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

V tuto chvíli není opora v českém právu, ale my vládě předkládáme komplexní analýzu, která za prvé zřizuje tento registr přestupků, kde budou informace o opakování přestupků, ale také počítáme s novelou trestního zákoníku právě se zavedením recidivy jako trestného činu, ale bude také novelizován zákon o přestupcích a doprovodné zákony, tedy celá ta reforma bude čítat pět až deset novel a přinese komplexní balíček úpravy, jak postihovat drobnou majetkovou, ale i jinou trestnou činnost.

Jan BUMBA, moderátor:

Rozumím tedy správně tomu tak, že jde hlavně o to, že by se pachatel třeba těch drobných krádeží nemohl vyhnout postihu tím, že se přestěhuje jinam.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ano, to je jedna věc. A druhá věc je, že dneska pachatelé drobných krádeží dobře ví, že trestný čin páchají ve chvíli, kdy ukradnou věc, která má hodnotu větší než 5 tisíc korun. Takže kradou drobné věci v samoobsluhách, jídlo a tak dále. No, a pokaždé je ta věc posuzována samostatně bez přísnější sankce. My počítáme s tím, že ten registr bude informovat o tom, jaká škoda přestupkem byla spáchána a ta škoda bude sčítána. To znamená, ukradne-li někdo nejprve za 2 tisíce korun, bude to přestupek, bude-li druhá krádež za 3,5 tisíce korun, pak už to nebude přestupek, ale půjde o trestný čin, protože součet té škody bude 2 tisíce plus 3,5 tisíce, tedy v součtu nad pět tisíc korun a překlopí se to do oblasti trestného činu, což dosud nebylo. Dosud jste mohl spáchat klidně 20 přestupků proti majetku, mohl jste mít vždycky škodu do pěti tisíc korun, nikdy se to nesčítalo a tedy ten postih vždycky byl v zásadě mírný.

Jan BUMBA, moderátor:

Možná to je technikálie, ale bude se to sčítat v nějakém časovém horizontu, třeba za rok nebo za dva, za tři roky.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Přesně tak, tam musí být určitý časový úsek, protože zase není možné, abyste ukradl drobnou věc v 18 letech a pak rohlík v 60 letech a spáchal jste trestný čin. Trestný čin opravdu má být už závažnější protiprávní jednání. To znamená, my tam počítáme, že ten horizont bude jeden až tři roky nebo jeden až čtyři roky a je to na politickém rozhodnutí vlády, aby řekla, jak velké období pro sčítání přestupků k tomu, aby se jednalo o trestný čin, vláda vymezí. To je rozhodnutí politické.

Jan BUMBA, moderátor:

Prosím už jenom velmi stručně, pane ministře, pomůže nebo pomohl by ten centrální registr přestupků nějak výrazně starostům, protože ti by přece nemohli někomu zakázat pobyt nebo něco takového.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To sice nikoliv, ale pomůže starostům právě v postihu, řekněme, té drobné majetkové trestné činnosti, která dneska je velmi rozšířena, proti které se dneska velmi neúčinně bojuje. A k tomu, zda ten registr nebude dlouhodobě využíván ještě k dalším věcem, typu zákaz pobytu a tak dále, tak to jsou věci, které dlouhodobě třeba mohou být ještě do zákonů doplněné. My zatím uvádíme tu základní činnost, přísnější postih recidivy, ale je možné uvažovat, že když někdo spáchá přestupek, tak třeba bude mít menší nárok na sociální dávky a jiné věci, které už nerozvíjíme my jako ministerstvo spravedlnosti, ale i k tomu dlouhodobě takovýto registr může být teoreticky využit.

Jan BUMBA, moderátor:

Ministr spravedlnostiJiří Pospíšil, děkujeme za rozhovor, na shledanou. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr spravedlnosti