Ozvěny dne

9. prosince 2011
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Hovořil o novele trestního řádu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Zrychlení soudního řízení, takové ambice si klade novela trestního řádu, která dnes v prvním čtení prošla Poslaneckou sněmovnou. Obsahuje totiž dohodu o vině a trestu. S výjimkou závažných trestných činů, které končí smrtí oběti, by se totiž obvinění mohli domluvit bez hlavního líčení se státním zástupcem, pokud se k porušení zákona sami přiznají. Ulevit by se tak mělo přetíženým soudům, které řeší konkrétní kauzy třeba i několik let. Téma pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS. Dobrý večer.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Dobrý večer přeji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane ministře, já už jsem to trošku naznačila, ale pokud byste mohl říci konkrétněji, v jakých případech nebo u jakých provinění by se mohl použít popsaný institut dohody, případně u kterých to bude vyloučené.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

O tomto povedeme ještě jednání na půdě Poslanecké sněmovny. Já jsem dnes jasně řekl, že toto je politické rozhodnutí, jaké trestné činy je možné vyřešit i bez hlavního soudního řízení. Já mohu třeba uvést příklad ze Slovenska, kde před několika lety dohodu o vině a trestu zavedli, zavedli je na veškeré trestné činy a vedlo to k výraznému zkrácení délky soudního řízení. Je třeba zdůraznit, že takováto dohoda v žádném případě nemá vést k tomu, že by pachatel dostal mírnější trest, ten trest musí být přiměřený, ale vede to k tomu, že už se rozhodne na základě důkazů z předchozích fází řízení a neprobíhá složité hlavní líčení. A co je hlavně důležité, takovou jakoby dohodu nebo takovéto zkrácené řešení určité kauzy musí vždycky odsouhlasit soud, který je odpovědný za to, že ten trest, který je takto určen, bude přiměřený.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Co byste řekl, pane ministře, na výhrady, že by se tady mohl otevírat větší prostor pro korupci i z toho důvodu, že třeba by ty důkazy nemusely být tak silné nebo tak spolehlivé, či práce na nich tak důkladná, jako při hlavním líčení.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Víte, paní redaktorko, ta země se musí rozhodnout, jakým směrem chce jít. Všechny země Evropské unie zavádí do svých právních řádů takzvané odklony, to znamená, v případě, že je zjevné, že určitý trestný čin se stal, pachatel se dobrovolně přizná, tak se snaží najít cesty, jak řízení urychlit a zkrátit a nedělat mnohaměsíční složité hlavní líčení, které stojí poplatníky obrovské peníze. My buď půjdeme tímto směrem jako jiné země Evropy, a budeme tak mít přiměřené dlouhé a přiměřeně nákladné trestní soudní řízení, anebo budeme tvrdit, že to nejde a pak zkrátka nás to bude stát strašné peníze a soudní řízení v České republice bude strašně dlouhé. Tam jsou jasné záruky, které zabraňují jakémukoliv zneužití, například takové, že soud garantuje to, že jsou zde jasná fakta a informace o tom, že trestný čin se stal a že ten pachatel, který se přiznal, to opravdu spáchal. Pokud soud bude mít pochyby o tom, že dotyčný to spáchal a pokud soud bude mít pochyby o přiměřenosti té sankce, tak to neodsouhlasí, soud to musí garantovat takovouto dohodu, stejně jako garantuje svůj rozsudek, ona ta dohoda o vině a trestu víceméně je rozsudkem soudu, akorát jediné, co tam není, není tam zdlouhavé soudní řízení, protože se pachatel sám přiznal.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Bude jednat obviněný nebo jednal by, pokud to projde ve znění, ve kterém to prošlo v prvním čtení sněmovnou přímo se státním zástupcem nebo na to bude soudce nějakým způsobem dohlížet.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

O tom ještě budeme jednat, já bych velmi rád, aby tam byl dohled soudce, stejně bych byl velmi rád, aby se zúžila ta množina trestných činů, kde bude moc toto užít, je to přeci jenom určitá novinka v českém právu, já bych to radši zúžil na ty méně závažné trestné činy, ale o tom, jak jsem řekl, dneska na plénu se povede debata ještě na ústavněprávním výboru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Ještě jednu novinku velmi zajímavou by měla zavádět novela, o které mluvíme, a to je spolupracující obviněný, co si slibujete od tohoto institutu?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Toto je zcela klíčová změna, kterou jsem navrhl poslancům dnes na plénu, má výrazně posílit boj proti organizovanému zločinu. Zkrátka a dobře, je to jistá forma korunního svědka. Pokud je zde organizovaný zločin a více spolupachatelů, tak já navrhuji, a mají to i jiné země, které bojují proti organizované kriminalitě, pokud jeden ze spolupachatelů označí, obviní ostatní spolupachatele, dá soudu nebo policii důkazy, které usvědčí celou organizovanou skupinu, takže zkrátka dneska v Evropě je běžné, že takovýto spolupracující obviněný dostane menší trest, většinou pod dolní hranicí trestní sazby. Je to strašně efektivní, velmi se to v některých státech osvědčilo, zrovna v pondělí jsem tady měl rakouskou ministryni spravedlnosti a toto velmi jaksi vnímala a zdůrazňovala, jak v Rakousku takovýto spolupracující obvinění vedl k lepšímu odhalování trestné činnosti, takže je to inspirací pro Českou republiku, jak lépe odhalovat organizovaný trestný zločin.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Mohlo by se stát, že člověk, který třeba dlouhodobě v tom organizovaném zločinu byl zapojený, ale potom se rozhodl pomoci státu v jeho rozkrývání, odejde úplně bez trestu?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To se také prakticky může stát, protože pak by to mělo formu takzvaného téměř korunního svědka, ovšem je třeba, aby toto vždy bylo individuálně posouzeno státním zástupcem, jde o tu míru pomoci, kterou dotyčný poskytne státu, a pak jsou tam určité zákonné podmínky, nemůže být nikdo beztrestný, pokud například svým jednáním způsobil smrt někoho. To znamená, vrah nemůže nikdy být beztrestný, nemůže být nikdo beztrestný, pokud byl organizátor takové skupiny. To znamená, zorganizoval nějaký trestný čin, vtáhl do toho ostatní a pak je obvinil. To také není možné. To znamená, vždycky se tyto věci budou posuzovat, zákon má jasné podmínky, za kterých je to možné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Shrnuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Já za to děkuji. Na shledanou.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já vám také děkuji, a přeji krásný páteční večer. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr