Proč se v Pardubicích nečerpají dotace?

9. dubna 2013
Proč se v Pardubicích nečerpají dotace?

Vedení města možnost získávání dotací na investice bohužel nevyužívá.

Že město Pardubice má problémy s čerpáním evropských dotací z Intergovaného plánu rozvoje města (IPRM), je obecně známo díky značné medializaci.Ale o tom, že současné vedení města neumí využívat další možnosti investičních dotací od státu a Pardubického kraje, se moc neví.

Nechme tentokrát hovořit čísla

Nechme však hovořit čísla – celkový objem zrealizovaných investičních dotací v posledních šesti letech v Pardubicích: 2007 – 53 milionů korun, 2008 – 57 milionů, 2009 – 96 milionů, 2010 – 163 milionů, 2011 – 77 milionů, 2012 – nula (po zohlednění trochu odlišné metodiky lze do roku 2012 započítat 15 milionů korun)!
Vedení města v minulém volebním období dokázalo připravit projekty, získat dotace a akce zrealizovat v poměrně značném rozsahu.
Z připravených projektů v minulém období se získávaly dotace i v prvním roce stávajícího volebního období.
Šlo o dotace na různé akce, především na zateplení škol a školek, výstavbu cyklistických stezek či kanalizací.
Realizované akce měly velký přínos i v provozní oblasti, především v oblasti nákladů na energie díky zateplení škol a školek, čímž se nynější vedení města tak rádo chlubí. Stávající vedení města možnost získávání dotací na investice bohužel vůbec nevyužívá a Pardubice tím trpí.

Co dělá náměstek pro investice?

Celé vedení města rezignovalo na rozvoj města, je zatím neúspěšně zaměřeno pouze na čerpání prostředků z IPRM a možnosti "drobných" investičních dotací neřeší.
A to máme náměstka, který speciálně odpovídá za investice. Dělá něco? Bohužel ne, a to je pro město velká škoda.

Ing. Petr Klimpl

předseda klubu zastupitelů statutárního města

Štítky:
Pardubice