Jsme na tom podobně jako Kypr

29. března 2013
Jsme na tom podobně jako Kypr

Právě ve chvíli, kdy píši tento text, mají být znovuotevřeny postižené kyperské banky. Jak dopadnou tyhle bankovní prázdniny, se uvidí v nejbližších dnech. Každopádně buďme opatrní při hodnocení výjimečnosti situace, do níž se Kypr dostal. Nejde o nic revolučního, neočekávatelného a bohužel ani unikátního.

Kypr se vzhledem ke svému postavení – malá ekonomika s hypertrofovaným bankovním sektorem – ocitl v situaci, která je v jiných rozměrech představitelná kdekoliv jinde. Máme zde učebnicový příklad spolupůsobení faktorů inherentně přítomných ve všech ekonomikách. Těmi nejsilnějšími jsou charakter moderního bankovnictví (říká se mu „bankovnictví částečných rezerv“) a iluze o existenci pojištění vkladů.

Kypr není ničím menším než ukázkovým modelem rizik, která právě z těchto pilířů současného bankovnictví vyplývají. A je nebezpečnou iluzí považovat třeba to české za imunní. Principiálně jsme v téže situaci.

Oč tedy jde: asi není žádným tajemstvím, že v téže vteřině, kdy si vkladatel ukládá peníze do banky, jsou tyto prostředky fuč. Tedy že banka je použije na aktivity, které jí – někdy jen teoreticky – vydělávají. Musí si z nich ponechat jen minimální částku v řádu jednotek procent, které se říká povinné minimální rezervy. Ty ukládá u centrální banky. Málo se připomíná, že dnes, v době odhmotněných peněz, prochází přes bankovní účty suverénně nejvíc peněz v historii – kdo z čtenářů dostává výplatu přímo na ruku? Neexistuje země, kde by banky automaticky nepočítaly s tím, že si majitelé účtů nepřijdou ve větším počtu vybrat své peníze.

A neexistuje země, kde by to neznamenalo katastrofu. Pojistkou proti tomu má být institut pojištění vkladů. V moderních ekonomikách asi neexistuje nic, s čím by byly spojené větší pověry, než je právě tato – snad průběžný důchodový systém. Ale vzhledem k dosahu je i ten jen jakousi podmnožinou iluze, že vklady v bankách jsou pojištěné. Peníze v bankách totiž reálně pojištěné nejsou. Prostředky určené k případné výplatě v českém Fondu pojištění vkladů zdaleka nestačí ani na sanaci vkladů jedné z velkých domácích bank. Dlouhodobě se pohybují mezi 2 až 3 procenty celkových vkladů a přesně taková část z nich je skutečně pojištěná. Zbytek ne. Vrcholnou absurditou modelu pojištění vkladů zrozeného v poslední finanční krizi pak jsou dvě čísla: 100 procent vkladu do 100 tisíc eur. To znamená, že pojištěné je všechno do zhruba 2,5 milionu. A teď pozor: včetně úroků!

Tohle nemá s realitou společného vůbec nic. Kyperský průšvih ukazuje, jak daleko ve vzduchoprázdnu současné peníze visí – pokud nastane problém, jedinou možností je dolití likvidity centrální bankou (v případě eurozóny pak ECB). A ta si jich při současných parametrech monetární politiky může vycucat z prstu, kolik chce. Ve Středomoří teď jde jen o to, že už se jí chce méně než před pár měsíci a lety. Politické zadání je zřejmé a nemá cenu jej tu opakovat.

Hra se zdaněním té či oné části vkladů v kyperských bankách tím či oním procentem není ničím jiným než nuceným přiznáním toho, že dotčené peníze nikde nejsou. A že ten, kdo jediný je může virtuálně poskytnout, za to bude něco chtít. Tak vypadá realita společné měnové politiky eurozóny.

Je otázkou času a základního ekonomického povědomí, kdy si i střadatelé ve zdravých ekonomikách dají dohromady jedna a jedna: při současných nižších než minimálních úrokových sazbách neexistuje kromě pohodlí při placení kartou jediný důvod mít peníze jinde než doma ve stole. A už jen o krok dál je další logický krok: má smysl dnes jakkoliv spořit? Není lepší teď a tady utrácet? A čímže jsou to dnes kryté naše peníze? Poprvé v historii už vůbec ničím, jen důvěrou v jejich emitenta. Tedy ve stát. Na Kypru platí: v Brusel.

PhDr. Ing. Ladislav Tajovský, Ph.D..

autor je ekonom. Přednáší na VŠE a CEVROInstitutu