Česká republika potřebuje nalákat turisty, kteří se vrací.

12. března 2013
Česká republika potřebuje nalákat turisty, kteří se vrací.

Cestovní ruch v České republice nebývale roste, přesto je třeba zlepšovat kvalitu nabízených služeb, aby se k nám turisté vraceli. Myslí si to poslankyně ODS Jana Fischerová, která se oblasti cestovního ruchu dlouhodobě zabývá. Aktuální vývoj cestovního ruchu v ČR komentovala mimo jiné na únorové 8. Mezinárodní konferenci s názvem Aktuální problémy cestovního ruchu, která se uskutečnila na půdě Vysoké školy polytechnické v Jihlavě.

Cestovnímu ruchu se v České republice skutečně daří, jen v loňském roce k nám zamířilo 7,2 milionu turistů. Důvodem jsou ale mnohdy nízké ceny. Za poslední roky se také výrazně změnila klientela. Namísto turistů ze západoevropských zemí přijíždí více turistů z východních destinací, kteří obvykle méně utrácejí.  Za nejpočetnější skupinou německých turistů (1,4 milionu) se skokově zvýšil počet turistů z Ruska, Slovenska či Polska a mezi návštěvníky naší země stále častěji figurují také turisté z Jihoafrické republiky či asijských zemí. Prioritou podnikatelů v cestovním ruchu musí být podle mého názoru vyšší kvalita nabízených služeb, která přiměje turisty, aby se k nám vraceli,“ uvedla na konferenci Jana Fischerová.

 

Jana Fischerová také připomíná, že cestovní ruch je v současné ekonomické krizi jedním z důležitých a stabilních zdrojů příjmů a výrazně napomáhá rozvoji jednotlivých regionů. Jako poslankyně za Kraj Vysočina připomíná nedávné Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě: „Letošní Mistrovství světa v biatlonu proběhlo vzorově. Organizační tým pracoval skvěle a jeho cílevědomá práce se do průběhu mistrovství promítla. Nově vzniklé sportoviště -  Vysočina Aréna je investice, která se kraji dlouhodobě vyplatí“ , dodává Fischerová.