Daňové paušály bych živnostníkům nerušil

8. prosince 2011
Daňové paušály bych živnostníkům nerušil

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) sám podnikal, a je si tak podle vlastních slov vědom problémů, s nimiž se musí čeští podnikatelé potýkat. Ve své funkci se chce zaměřit hlavně na snížení administrativy a ulehčení podmínek podnikání v Česku. Proto se názorově rozchází i s ministerstvem financí a chce se zasadit o zachování daňových paušálů pro živnostníky.

Co je podle vás nejsilnější a nejslabší stránkou českých firem? 

To se asi dá těžko takhle paušálně říci. Malé firmy jsou hodně závislé na tom, jaký je osobnostně jejich majitel. Dobrou firmu podle mého dělá souhrn několika okolností – kompetentnost ve výrobě či poskytované službě je samozřejmě na prvním místě, ale neméně důležitá je schopnost svou produkci nebo službu prodat. Dále orientace ve financování, schopnost najít na trhu místo pro další rozvoj nebo inovaci, ochota zabývat se nudnou, ale nezbytnou administrativou a konečně i schopnost řídit a motivovat lidi. Čím je firma menší, tím je pravděpodobnější, že na všechny tyto hlavní činnosti nemá odborníka. Ale abych byl v něčem konkrétní, tak řeknu, že podle mého se naše firmy vyznačují dobrou schopností přizpůsobit se, improvizovat, hledat nečekaná řešení.

Předpovědi nejsou v otázce vývoje českého hospodářství příliš optimistické. Co musí firmy dělat, aby zvýšily svoji konkurenceschopnost?

Univerzální návod pro firmu, jak přežít krizi, není. Myslím, že bude hodně záležet na předmětu podnikání. Firmy, které prodávají spíše zbytné věci nebo služby, to v krizi mívají horší než dodavatelé základních potřeb. V zásadě pak jsou dvě cesty. Buďto je firma kapitálově silná a kritické období s nějakými nezbytnými úsporami přetrpí, nebo si najde jiné, krizí méně zasažené teritorium či obor podnikání.

Vy sám jste podnikal. V jaké oblasti a co jste si z toho odnesl?

V roce 2003 jsem pořídil pro svou maminku franšízu společnosti Fornetti a v roce 2007 jsem založil společnost Fruit Frog, která se zabývá prodejem ovocných koktejlů. Někteří mě při nástupu do funkce označovali jako majitele řetězce rychlého občerstvení, což je úsměvné, protože jsem měl jen tři provozovny. Naučilo mě to to, co musí zažívat dnes a denně řada podnikatelů a co si myslím, že spoustě politiků chybí. Že není jednoduché vydělat na nájem a plnit všechny normy a nařízení EU. Naštve vás, když musíte nosit na úřady potvrzení, která by si dávno měly posílat mezi sebou. Trápilo mě papírování, což je ale dáno i tím, že tato činnost je obecně moje velmi slabá stránka. Ale vedle toho jsem měl taky radost, že člověk něco sám dokáže, takže pro mě je to velmi milá a užitečná zkušenost.

Jaké dnes v Česku existuje podnikatelské prostředí? Jak chcete přispět k jeho zlepšení?

Snižování administrativy je naprostou nezbytností. Jsem rád, že mnohé udělali již moji předchůdci. Shodou okolností se poměrně rozsáhlá novela živnostenského zákona projednávala na prvním jednání vlády, kterého jsem se zúčastnil. Jsem ale právě z praxe přesvědčen, že v tomto i dalších zákonech je stále ještě řada nelogických ustanovení, která si odporují, nenavazují na sebe, případně vyžadují dvojí plnění jedné povinnosti. Každopádně administrativní úlevy pro podnikatele a živnostníky budou jedním z prvních témat, na která se zaměřím.

Z legislativních novinek budou pro živnostníky stěžejní změny v otázce zrušení daňových paušálů...


Daňové paušály jsou přesně tím nástrojem k tomu, o čem jsem mluvil, že živnostník má tvořit hodnoty, a ne papírovat, tedy velmi účinnému snížení administrativní zátěže. Chápu dojem ministerstva financí, že živnostníci platí relativně malé daně. Ale na druhou stranu budu argumentovat tím, že je to jeden z mála nástrojů, jak podpořit zodpovědné lidi, kteří jsou ochotni se o sebe v tomto systému starat a nečekat doma, až od státu začnou pobírat různé dávky. Takových lidí si velmi vážím.

Podniky v Česku si dlouhodobě stěžují na nedostatek technicky vzdělaných lidí. Ministerstvo nyní zahájilo kampaň "i řemeslo může být cesta k úspěchu". Co je jeho cílem?

To je třeba jeden z konkrétních kroků, jak technickému školství pomoci. Nejen politici, ale i média se musí naučit ukazovat veřejnosti, že dobrou kariérou není jen právník nebo tlumočník v Bruselu. Že naopak není nereálný obrázek, a na trhu ho zažíváme už dnes, že právníci, manažeři či úředníci s dobrou kariérou mají problém sehnat řemeslníky. Firmu, která jim postaví dům, nebo truhláře, který udělá nábytek. A to nemluvím o specialistech v nějakých strojírenských oborech, kteří se už dnes na trhu vyvažují zlatem. Porevoluční vzdělávání produkovalo řadu oborů, jen aby nabídlo získání maturity, ale spousta takových absolventů nemá v těchto oborech využití. Chceme přimět rodiče i mladé lidi k zamyšlení, že v reálném světě je o kvalitní řemeslníky nebo maturanty s technickými dovednostmi mimořádný zájem. A takto zručný člověk se může mnohem snáze postavit na vlastní nohy a začít podnikat.

Spolu s firmou roku a Živnostníkem roku je vyhlašována i absurdita roku. ta letos připadla zbytečnému výpisu z rejstříku trestů. Kdo byl vaším favoritem?

Osobně bych čekal, že na tuto věc dojde už dávno, protože aby člověk musel státu dokládat něco z evidence, kterou tentýž stát vede, to je skutečně absurdní. Je pravda, že zavedením CzechPointů se alespoň zlepšila dostupnost výpisů, ale pořád je to papír navíc. Druhým mým favoritem v řadě byla nutnost jít na CzechPoint kvůli získání ověřené kopie dokumentu, který vám přišel do datové schránky. Byť tyto problémy věcně nepřísluší jen MPO, chci slíbit všem podnikatelům i živnostníkům, že budu s resortními ministry velmi intenzivně jednat a nutit je k tomu, aby takové absurdity zmizely úplně.

(Autor: Petr Lukáč)

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
zástupce hejtmana