Vicepremiérka ano, obrana ne

21. prosince 2012
Vicepremiérka ano, obrana ne

Jako místopředsedkyně vlády důvěru neztratila, řekl Petr Nečas předtím, než se strana LIDEM rozhodla odejít z vlády. Jako ministryně obrany podle něj Peake jednala tragicky.

- Proč jste Karolínu Peake odvolal po osmi dnech ve funkci?

Byla to jednoznačně ztráta důvěry v paní ministryni obrany. Má důvěra nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot.

- Co konkrétně vám vadilo?

Byl jsem například informován paní ministryní, že 1. náměstek Picek byl odvolán po hodinovém rozhovoru s ní, kdy se jednak neshodli nad koncepčními otázkami a jednak se měl chovat arogantně. Já jsem si potvrdil naprosto jednoznačně, že tato informace není pravdivá. Paní ministryně mluvila s panem Pickem tři minuty. Žádný hodinový pohovor se nekonal (Peake tvrdí, že rozhovor krátký nebyl – pozn. red.).

- Může být člověk, který ztratil vaši důvěru, vicepremiérem?

Moji důvěru ztratila ve funkci na ministerstvu obrany. Já jsem vůči paní místopředsedkyni vlády jako šéfce například Legislativní rady vlády nebo člověku, který zodpovídal za redukci agend a úřadů či který měl na starosti vládní protikorupční výbor, výhrady neměl a nemám.

- Mohla na obraně přesto zůstat?

Já jsem dnes nabízel poměrně elegantní řešení: vrácení dvou vyhozených lidí do funkcí, pak debata o koncepcích, debata o strategických krocích, debata o tom, co uděláme s některými konkrétními záležitostmi typu nadzvuková letadla, CASA a podobně. Diskuse o legislativních krocích a pak případně debata o personálních změnách.

- Co ale dál?

Mám zájem na pokračování tohoto koaličního projektu. Ale pokud by se pokusila strana LIDEM ode mě vyvzdorovat důvěru v to, že paní Peake může dál řídit resort obrany, tak to nejde.

- Vznikne tedy menšinová vláda ODS a TOP 09?

Pevně doufám, že u strany LIDEM převládne elementární politická zodpovědnost, a ne zhrzenost a uraženost. To si tato země nezaslouží. Formálně je vláda, kterou vedu, menšinová už dnes. Nicméně rozhoduje konkrétní hlasování

RNDr. Petr Nečas

člen strany
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády