Reformu penzí nelze v právním státě zrušit

19. prosince 2012
Reformu penzí nelze v právním státě zrušit

Sociální demokracie má agresivní rétoriku, ale druhý pilíř důchodové reformy nelze jen tak zrušit, pokud se sociální demokraté dostanou k moci, říká Petr Nečas. Český premiér a šéf ODS soudí, že by se pak lidé i penzijní fondy mohli obrátit na soudy nebo k arbitráži a vyhráli by. Lidé podle něj ale v žádném případě o své peníze nepřijdou.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka rozeslal českým penzijním fondům a společnostem dopis, ve kterém je informuje o negativním postoji své strany ke vznikajícímu druhému pilíři důchodového systému a že ho chce v případě svého vítězství ve volbách zrušit. Varuje je, aby nezakládaly důchodové fondy ve druhém pilíři. Znamená to konec penzijní reformy?

Postoj pana Sobotky je extremistický postoj hodný komunistického politika. Toto komunistické chování sociálních demokratů neprospívá pověsti České republiky. Je to neuvěřitelná věc. Mimochodem, jestli byla česká penzijní reforma něčím inspirována, je to modelem, který ve Švédsku zavedli sociální demokraté. A chci také připomenout, že slovenský model penzijního systému, tak jak ho teď korigoval premiér Robert Fico ze sociálnědemokratické strany Směr, se blíží českému modelu.

Může sociální demokracie po případném vítězství ve volbách změnit druhý pilíř důchodového systému, který vznikne příští rok, tak, že se stane pro občany nevýhodným a fakticky nepotřebným?

Odlišil bych agresivní rétoriku sociálních demokratů a skutečnost. Sociální demokraté třeba vehementně vykřikovali v několika volbách, že vrátí věk odchodu do důchodu na původní hodnoty, tedy že ho sníží, ale nikdy to neudělali. I sociální demokraté si musí uvědomit, že se nepohybujeme někde v rovníkové Africe. Existuje tu právní stát s právním systémem. Za tuto zemi mluví vláda a parlament, které projevují právní vůli a z toho vznikají právní závazky, které pak logicky mohou právnické i fyzické osoby vymáhat nejenom u soudů, ale například i u arbitráží.

Nepřijdou občané o své peníze v druhém pilíři v případě, že se ho sociální demokracie pokusí zrušit?

Jsem přesvědčen, že by si to nedovolila žádná vláda v demokratické zemi.

Sociální demokracie se odvolává na Maďarsko, kde byla účast ve druhém pilíři důchodového systému novou vládou pro občany tak znevýhodněna, až z něj raději většina lidí své peníze stáhla.

Zaprvé z našeho pohledu byly penzijní reformy v Maďarsku, ale i v Polsku a na Slovensku příliš radikální. Vyváděly ze státního průběžného důchodového systému příliš velký objem financí, zpravidla mezi sedmi až devíti procentními body. Naše podoba reformy, kde se přesměrovávají z průběžného systému do druhého fondového pilíře tři procentní body, je velmi uměřená. A zadruhé, Maďarsku se jeho krok vůči penzijním fondům velmi nevyplácí politicky i ekonomicky. Maďarsko tím sice vyřešilo problémy svého rozpočtu na jeden rok, ale je teď považováno ve finančních kruzích za nespolehlivou zemi. Maďarské rozpočtové a hospodářské problémy jsou mimo jiné i odrazem toho, jak se finančníci dívají na tuto zemi.

Z opačné strany je naopak česká reforma kritizována jako nedostatečná, příliš malá, neřešící zásadní problém nedostatku peněz v průběžném důchodovém systému. Může vstup do druhého pilíře zajistit člověka na stáří?

I nadále bude rozhodujícím způsobem důchodového zajištění státem organizovaný průběžný penzijní systém. Na druhou stranu, je třeba diverzifikovat zdroje zajištění na stáří, aby si především lidé z mladší a střední generace mohli rozložit riziko. Dnes se ukazuje, že spoléhat se pouze na stát je velmi krátkozraké a každý by měl své penzijní zajištění rozdělit do několika nástrojů. Stáří není nic neočekávaného, žádný úder z nebe. Je to něco, na co se musí připravovat každý už od mladého věku.

Část občanů České republiky se obává toho, že jejich peníze ve druhém pilíři důchodového systému nejsou nijak pojištěny. Mohu si vybrat sice konzervativní investiční strategii, ale ani to není bez rizika. Finanční svět se v posledních letech tak změnil, že i původně jisté investice do státních dluhopisů jsou občas riskantní.

Stejně tak je ale riskantní spoléhat se na státem organizovaný průběžný důchodový systém. Dneska se běžně penze krátí nebo se jejich výše váže na objem vybraných peněz z pojistného, který klesá. Důchody snižují i v takových zemích, jako je Švédsko. Pokud má někdo obavy ze ztráty svých úspor, je lepší způsob než spoléhat na pojištění vkladů v bance – vstoupit do druhého pilíře důchodového systému a tam investovat do fondu, který nakupuje české státní dluhopisy. Je to jistější. Myslíte si snad, že v případě, že by došlo k tak nepravděpodobnému vývoji, že by stát nebyl schopen splácet státní dluhopisy, že by pak ještě existoval nějaký fond pojištění vkladů? Určitě ne. Chci ještě zdůraznit, že v rámci penzijní reformy dochází k jednomu poměrně razantnímu kroku ve prospěch klientů důchodových fondů. Je oddělen majetek akcionářů fondů a jejich klientů. Dosud tomu tak nebylo, v případě úpadku fondu se prostředky klientů stávaly součástí konkurzní podstaty.

Vy sám se chystáte vstoupit do druhého pilíře?

Ano, chystám se vstoupit do druhého pilíře. Jsem ve středním věku a podle rady odborníků pro mě bude zřejmě vhodnější nějaká konzervativnější investiční strategie.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že lidé stále nejsou o penzijní reformě dostatečně informováni. Řekl jste, že uděláte nějakou informační kampaň. Jak bude vypadat a kolik do ní chcete investovat?

Má jít skutečně o informační kampaň, nepůjde o žádné přesvědčování nebo propagandu. Půjde o poskytnutí informací tak, aby se lidé mohli sami a svobodně rozhodnout. Pohybujeme se ovšem v limitech částek, které na to můžeme vynaložit, a také zákona o veřejných zakázkách. U klíčových institucí, jako je Úřad vlády, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí, se bude jednat o několik milionů korun. Vydáme letáčky a zřejmě vyjde i novinová inzerce. Na konkrétní podobě kampaně teď velmi intenzivně pracujeme.

(Autor: Marek Hudema)

RNDr. Petr Nečas