Neonové srdce připomnělo v Bruselu úmrtí Václava Havla

17. prosince 2012
Neonové srdce připomnělo v Bruselu úmrtí Václava Havla

Brusel - Šestnáctimetrové srdce výtvarníka Jiřího Davida se po deseti letech znovu rozzářilo, tentokrát na budově Evropského parlamentu v Bruselu. Celou akci zorganizoval pražský magistrát, přímo na místě si pak zavěšení srdce vzal na starosti místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.

"Sešli jsme se zde, abychom uctili památku člověka, který symbolizoval hodnoty, které jsou i budou platné navěky. Václav Havel je pro mě osobně symbolem boje za svobodu a demokracii, boje proti totalitě, boje proti komunismu," řekl Oldřich Vlasák na slavnostním rozsvícení srdce.

Neonové srdce připomíná symbol, který Václav Havel připojoval ke svému podpisu. Pro potřeby instalace na budově Evropského parlamentu muselo projít zásadní proměnou. Původní ocelovou konstrukci nahradil hliník, neonovou trubici potom výkonné diody. Srdce nyní váží asi 300 kilogramů, je čtrnáct metrů široké a šestnáct metrů vysoké.

Řadu otázek vzbudila skutečnost, že rozsvícení srdce v Bruselu zorganizovali zástupci ODS. "A proč ne?" odpovídá lakonicky Oldřich Vlasák. "Václav Havel byl velkým a statečným člověkem a globálně uznávanou osobností. Svoboda, demokracie, lidská práva a osobní zodpovědnost jsou hodnoty, které stojí nad všemi každodenními spory a tvoří základní kameny projektu evropské spolupráce. Proto vnímám Václava Havla jako osobnost, která by nás měla spojovat, a nikoli rozdělovat."

Jak říká Oldřich Vlasák, samotné zavěšení srdce na budovu Evropského parlamentu bylo po administrativní a technické stránce jedno z největších dobrodružství, které za osm let v Bruselu zažil. "Belgie je malá, ale administrativně velice složitá země," připomíná Vlasák. "Fasáda například spadá pod místní radnici, zatímco zóna od dvou metrů od budovy je v jurisdikci regionálního úřadu. Problém spočíval také v tom, že zdejší úředníci neuznali platnost českých technických výkresů, ačkoli ty byly vypracovány podle celoevropsky platných norem."

Srdce bude zavěšeno přímo nad hlavním vchodem do Evropského parlamentu do konce ledna 2013.
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP